Όλα όσα ωραία κάνει η βιταμίνη D στο σώμα σου

Τα τελευταία χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικότατο ρόλο της βιταμίνης D στη συνολική υγεία του οργανισμού.

Όλα όσα ωραία κάνει η βιταμίνη D στο σώμα σου

Η βιταμίνη D είναι πολύτιμος σύμμαχος υγείας σε κάθε ηλικία. Και μπορεί να θεωρείς ότι εκτίθεσαι αρκετά στον ήλιο και άρα είσαι εντάξει, όμως τα δεδομένα δείχνουν πως πολύς κόσμος έχει έλλειψη, γεγονός που έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις.

Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας μετρώνται με μια αιματολογική εξέταση που λέγεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D ή 25 (OH) D3. Τιμές 25 (OH) D3>30 ng/ml θεωρούνται φυσιολογικές, ενώ τιμές 25 (OH) D3 20-30 ng/ml θεωρούνται ενδεικτικές ανεπάρκειας της βιταμίνης D.

Τι θα πετύχεις αν την πας στα βέλτιστα όρια; Πολλά.

Γερά οστά και δόντια

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, τα οποία βοηθούν σημαντικά την υγεία των οστών και των δοντιών. Η ανεπάρκεια της D μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η ραχίτιδα στα παιδιά και η οστεοπόρωση στους ενήλικες.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη D ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμά λοιμώξεις και ιούς. Άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο επιρρεπή σε αναπνευστικές λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Επιπλέον, η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ρύθμιση ζαχάρου

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με ανεπάρκεια βιταμίνης D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Η βιταμίνη αυτή φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, γεγονός που είναι κρίσιμο για την πρόληψη του διαβήτη.

Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Η βιταμίνη D έχει επίσης αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική υγεία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών. Η επαρκής πρόσληψη της, αντίθετα, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Δυνατή καρδιά

Η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψή της μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος και στη βελτίωση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων.

Πού τη βρίσκουμε;

Για να εξασφαλιστούν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν στη διατροφή τροφές πλούσιες σε αυτήν, όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες), κρόκοι αυγών και εμπλουτισμένα δημητριακά. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο για περίπου 15-30 λεπτά ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή της βιταμίνης D από το σώμα.

Δες περισσότερα για την βιταμίνη D εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v