Πώς επηρεάζει το μαγείρεμα τη θρεπτική αξία των τροφίμων

Σε αρκετές περιπτώσεις το μαγείρεμα καταστρέφει αρκετά θρεπτικά συστατικά των τροφών. Πώς θα τα διατηρήσουμε;
Πώς επηρεάζει το μαγείρεμα τη θρεπτική αξία των τροφίμων
Το μαγείρεμα βελτιώνει την πέψη και αυξάνει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη στα μαγειρεμένα αυγά είναι 180% πιο εύπεπτη από αυτή των ωμών αυγών. Ωστόσο, ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος μειώνουν αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά.

Πιο συγκεκριμένα:

* Υδατοδιαλυτές βιταμίνες: βιταμίνη C και βιταμίνες Β-θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), πυριδοξίνη (Β6), φολικό οξύ (Β9) και κοβαλαμίνη (Β12)

* λιποδιαλυτές βιταμίνες: βιταμίνες Α, D, Ε και Κ

* μέταλλα: κυρίως κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο και ασβέστιο

Πώς μπορούμε λοιπόν να εξασφαλίσουμε πως σημαντικό ποσοστό των θρεπτικών συστατικών θα παραμείνει στα τρόφιμα;

Ακολουθούν δέκα βασικές συμβουλές για να έχετε κατά νου κάθε φορά που μαγειρεύετε.

* Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερο νερό κατά το βράσιμο.

* Μην πετάτε τα υγρά που έχει μείνει στο τηγάνι μετά το σωτάρισμα των λαχανικών.

* Προσθέστε ξανά τους χυμούς που «έφυγαν» από το κρέας κατά το μαγείρεμα.

* Μην ξεφλουδίζετε τα λαχανικά μέχρι να τα μαγειρέψετε. Ακόμα καλύτερα, μην τα ξεφλουδίζετε καθόλου για να μεγιστοποιήσετε την πυκνότητα των ινών και των θρεπτικών συστατικών τους.

* Μαγειρέψτε λαχανικά σε μικρότερες ποσότητες νερού για να μειώσετε την απώλεια βιταμίνης C και βιταμινών Β.

* Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα μαγειρεμένα λαχανικά μέσα σε μία ή δύο ημέρες, καθώς η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C μπορεί να συνεχίσει να μειώνεται όταν το μαγειρεμένο φαγητό εκτίθεται στον αέρα.

* Κόψτε το φαγητό μετά - και όχι πριν το μαγείρεμα, αν μπορείτε. Όταν το φαγητό μαγειρεύεται ολόκληρο, λιγότερο από αυτό εκτίθεται σε θερμότητα και νερό.

* Μαγειρέψτε τα λαχανικά για λίγα μόνο λεπτά, αν μπορείτε.

* Όταν μαγειρεύετε κρέας, πουλερικά και ψάρια, χρησιμοποιήστε τον συντομότερο χρόνο μαγειρέματος που απαιτείται για ασφαλή κατανάλωση.

* Μην χρησιμοποιείτε μαγειρική σόδα όταν μαγειρεύετε λαχανικά. Αν και βοηθά στη διατήρηση του χρώματος, η βιταμίνη C θα χαθεί στο αλκαλικό περιβάλλον που παράγεται από τη μαγειρική σόδα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v