Τι να τρώω αν μου λείπει βιταμίνη Α;

Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Σε ποιες τροφές την βρίσκουμε;
Τι να τρώω αν μου λείπει βιταμίνη Α;
Η βιταμίνη Α, αλλιώς ρετινόλη, είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα ενώσεων που ωφελούν την υγεία μας από πολλές απόψεις. Αρχικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή μας όραση. Έπειτα, φροντίζουν για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής, τέλος, μια διατροφή που προσφέρει άφθονη βιταμίνη Α μπορεί να προλάβει τις εξάρσεις της.

Οι ενώσεις βιταμίνης Α βρίσκονται σε ζωικές και φυτικές τροφές και διατίθενται σε δύο διαφορετικές μορφές: προσχηματισμένη βιταμίνη Α και προβιταμίνη Α. Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α είναι γνωστή ως η ενεργός μορφή της βιταμίνης, την οποία το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ακριβώς όπως είναι. Βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, το κοτόπουλο, ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ανενεργή μορφή της βιταμίνης βρίσκεται στα φυτά.

Αυτή είναι μια λίστα με τις τροφές που θα βρούμε βιταμίνη Α, όπως και το ποσοστό της συνισταμένης ημερήσιας ποσότητας που περιέχουν.
Συκώτι: Μια μερίδα μοσχαρίσιο συκώτι (υπέρ)καλύπτει το 713% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης, ενώ μια μερίδα συκώτι αρνιού το 236%
Μουρουνέλαιο: Μια κουταλιά του γλυκού καλύπτει το 150% της ΣΗΠ
Σκουμπρί: Μισό φιλέτο σκουμπριού καλύπτει το 43% της ΣΗΠ
Σολομός: Μισό φιλέτο καλύπτει το 25% της ΣΗΠ
Ερυθρός τόνος: Μια μερίδα 100 γραμμαρίων καλύπτει το 84% της ΣΗΠ
Κατσικίσιο τυρί: Μια φέτα τυριού καλύπτει το 13% της ΣΗΠ
Βούτυρο: 1 κουταλιά της σούπας καλύπτει το 11%
Τσένταρ: Μια φέτα τσένταρ καλύπτει το 10% της ΣΗΠ
Camembert: Το γαλλικό τυρί περιέχει το 27% της ΣΗΠ ανά 100 γραμμάρια
Ροκφόρ: 20 γραμμάρια ροκφόρ δίνουν το 9% της ΣΗΠ βιταμίνης Α
Βραστό αυγό: 1 μεγάλο αυγό καλύπτει το 8% της ΣΗΠ
Πέστροφα: 1 φιλέτο καλύπτει το 8% της ΣΗΠ
Blue Cheese: 20 γραμμάρια καλύπτουν το 6% της ΣΗΠ
Τυρί κρέμα: 1 κουταλιά της σούπας καλύπτει το 5% της ΣΗΠ
Φέτα: Μια μερίδα 30 γραμμαρίων καλύπτει το 4%

Φρούτα και λαχανικά με προβιταμίνη Α
Γλυκοπατάτα: 204% της ΣΗΠ ανά κούπα μαγειρεμένη
Κολοκύθα: 127% της ΣΗΠ ανά κούπα μαγειρεμένη
Kale: 98% της ΣΗΠ ανά κούπα μαγειρειμένη
Γογγύλι: 61% της ΣΗΠ ανά κούπα μαγειρεμένη
Καρότο: 1 μεσαίο καρότο παρέχει το 44% της ΣΗΠ μαγειρεμένο
Κόκκινη πιπεριά: 1 μεγάλη παρέχει το 29% της ΣΗΠ ωμή
Πεπόνι κανταλούπ: 1 μεγάλη φέτα δίνει το 29% της ΣΗΠ
Γκρέιπφρουτ: 1 μεσαίο δίνει το 27% της ΣΗΠ
Σπανάκι: 1 κούπα δίνει το 26% της ΣΗΠ
Μάνγκο: 1 μεσαίο δίνει το 20% της ΣΗΠ
Πεπόνι κανονικό: 1 μεγάλη φέτα δίνει το 9% της ΣΗΠ
Παπάγια: 8% της ΣΗΠ σε μια μικρή παπάγια


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v