Το μέλι φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματικό για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος σε σχέση με τις παραδοσιακές θεραπείες, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μια ομάδα τριών ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι το μέλι είναι καλύτερη θεραπεία για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος από τις παραδοσιακές θεραπείες.
Στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-based Medicine, οι Hibatullah Abuelgasim, Charlotte Albury και Joseph Lee περιγράφουν τη μελέτη τους για τα αποτελέσματα πολλαπλών κλινικών δοκιμών που περιλαμβάνουν τον έλεγχο των θεραπειών για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική κοινότητα έχει ανησυχήσει καθώς τα βακτήρια έχουν αναπτύξει αντίσταση σε αντιβακτηριακούς παράγοντες.
Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική συνταγογράφηση τέτοιων θεραπειών επιταχύνει τον ρυθμό. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, φαρμακευτικές αγωγές γράφονται για ασθένειες στις οποίες δεν βοηθούν, απλά και μόνο επειδή το ζήτησαν οι ασθενείς. Μία τέτοια περίπτωση είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, η πλειονότητα των οποίων προκαλείται από ιούς και όχι από βακτήρια.
Λόγω αυτών των περιπτώσεων, οι επιστήμονες αναζητούν άλλες θεραπείες για αυτές τις λοιμώξεις και συγκεκριμένα μια θεραπεία φαίνεται να ξεχωρίζει: το μέλι.
Ανέκδοτα στοιχειά έχουν δείξει ότι το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του κρυολογήματος γενικά και του βήχα ειδικότερα. Σε αυτήν τους τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα πολλαπλών κλινικών δοκιμών που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Συνολικά, η ομάδα εξέτασε δεδομένα από 14 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 1.761 ασθενείς.
Αναλύοντας τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι το μέλι ήταν η καλύτερη θεραπεία μεταξύ όλων αυτών που δοκιμάστηκαν. Εκτός από το ότι αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία του βήχα (36% καλύτερο στη μείωση της ποσότητας βήχα και 44% καλύτερο στη μείωση της σοβαρότητας του βήχα), οδήγησε επίσης σε μείωση της μέσης διάρκειας της μόλυνσης κατά δύο ημέρες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο λόγος που το μέλι λειτουργεί ως θεραπεία είναι επειδή περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου - ένα γνωστό αντιβακτηριδιακό - το οποίο το καθιστά επίσης χρήσιμο ως τοπική θεραπεία για κοψίματα και γρατζουνιές. Το μέλι έχει επίσης την κατάλληλη πυκνότητα, έτσι ώστε να καταπραΰνει τον ερεθισμό στον λαιμό.