Γιατί πρέπει να αγαπήσουμε το σκόρδο;

Μπορεί να μην λατρεύεις την μυρωδιά του, αλλά το σκόρδο είναι σούπερ υγιεινό – και ίσως
πρέπει να το αγαπήσεις περισσότερο.
Γιατί πρέπει να αγαπήσουμε το σκόρδο;
Για πάρα πολλά χρόνια το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών,
ενώ πριν από μερικά χρόνια διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών
νοσημάτων και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Οι ενώσεις θείου και συγκεκριμένα η ουσία
αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι τα ενεργά συστατικά του σκόρδου.

Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια,
ενώ για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα στον τομέα της ιατρικής. Ιστορικά, το σκόρδο
έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων,
συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, των μολύνσεων και των δηλητηριωδών δαγκωμάτων
από τα φίδια.

Θεραπευτική δράση
Ο βολβός του σκόρδου χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Μπορεί να
χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα. Η αλλισίνη, που αναφέραμε πιο
πάνω, είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το
λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό,
προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.

Ικανότητα μείωσης των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα
Πολλές κλινικές δοκιμές έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα του σκόρδου στη
μείωση των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα. Αποτελέσματα από δύο αναλύσεις που
πραγματοποιήθηκαν το 1993 και το 1994, για την επίδραση του σκόρδου στη συνολική
χοληστερόλη του αίματος, παρουσίασαν σημαντική μείωση του επιπέδου της ολικής
χοληστερόλης (9 -12%), συγκρινόμενα με δείγμα placebo.
Ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2000 και επανεξέτασε αυτές τις δοκιμές, κατέληξε στο
γεγονός ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα
placebo-σκευάσματα, αλλά η γενική επίδραση είναι μέτρια (4-6%).
Μία πιο πρόσφατη ανάλυση δοκιμών που χρησιμοποίησε σκόνη σκόρδου σε τυποποιημένη
μορφή, παρουσίασε σημαντική μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL
χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε 8 έως 12 εβδομάδες.

Αντιϋπερτασική δράση
Η ικανότητα του σκόρδου να μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης έχει μελετηθεί, αλλά
παραμένει υπό αμφισβήτηση. Το 1994, διάφορες μελέτες αναλύθηκαν και αξιολογήθηκε η
επίδραση του σκόρδου στην υπέρταση. Σε τρεις δοκιμές παρουσιάστηκε σημαντική μείωση της
συστολικής πίεσης του αίματος (κατά 7.7mmHg), και σε τέσσερις δοκιμές παρουσιάστηκε
μείωση της διαστολικής πίεσης του αίματος (κατά 5mmHg) με τη λήψη σκόρδου, έναντι
φάρμακου placebo.

Αντινεοπλασματική επίδραση
Τα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από ατομικούς ελέγχους και μερικές ομαδικές
μελέτες, έχουν παρουσιάσει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και στο κόλον
(παχύ έντερο) με αυξημένη κατανάλωση σκόρδου και άλλων λαχανικών με παρόμοια
συστατικά (π.χ., κρεμμύδια, πράσα, φρέσκα κρεμμύδια).

Αντενδείξεις- Αλληλεπιδράσεις
Η κατανάλωση ενός έως δύο κομματιών ωμού σκόρδου ανά ημέρα θεωρείται ασφαλής για
τους ενήλικες. Η πιο κοινή δυσάρεστη συνέπεια του σκόρδου είναι η μυρωδιά στην αναπνοή
και στο σώμα. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ωμού σκόρδου, ειδικά με άδειο στομάχι,
μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και αλλαγές στην εντερική κινητικότητα.
Έχει προταθεί ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να δείχνουν
προσοχή κατά την κατανάλωση σκόρδου, καθώς εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v