5 βότανα που πίνονται και κρύα

Η μέντα, το χαμομήλι, η μπουράντζα και άλλα ευεργετικά βότανα που γίνονται εύκολα λαχταριστά, αρωματικά… ice tea.
5 βότανα που πίνονται και κρύα
Είναι τονωτικά, είναι ξεδιψαστικά, είναι δύσκολο να τα πιείς το καλοκαίρι. Υπάρχουν όμως βότανα που πίνονται ωραιότατα και κρύα –ακριβώς σαν να φτιάχνεις ice tea, απλά με πιο ενδιαφέρουσα γεύση.

Ο τρόπος παρασκευής είναι κοινός για όλα τα αφεψήματα: Βράζετε το βότανο με νερό σε κατσαρολάκι σκεπασμένο για είκοσι περίπου λεπτά, αποσύρετε από τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει και αποθηκεύετε σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο.

Όσο για το τι θα φτιάξετε; Ιδού πέντε βότανα που πίνονται το ίδιο ευχάριστα κρύα, όσο και ζεστά.

Η μέντα: Λειτουργεί σαν φυσικό air condition για τον οργανισμό μας, γι’ αυτό και είναι ιδανική για καλοκαιρινό ρόφημα, ενώ διαθέτει και ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα. Εκτός του ότι είναι ιδανική αν βαρυστομάχιασες για να χωνέψεις πιο γρήγορα, έχει επίσης καταπραϋντικές ιδιότητες για το νευρικό σύστημα –διώχνει την ένταση της ημέρας, σαν να λέμε.

Το χαμομήλι: Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας που μας το έδιναν για να κοιμηθούμε. Το χαμομήλι έχει ιδιότητες που καλμάρουν το νευρικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργεί σαν φυσικό παυσίπονο. Βοηθά επίσης και στην πέψη.

Ο ιβίσκος: Έχει κατ’ αρχάς τέλεια, έντονη γεύση, η οποία τον καθιστά ιδανική επιλογή για παγωμένο ρόφημα. Εκτός αυτού, έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, και συμβάλλει στην υγεία και την όψη του δέρματος.

Το χρυσάνθεμο: Αφέψημα δημοφιλέστατο στις χώρες της Άπω Ανατολής, και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, το χρυσάνθεμο με το λουλουδένιο του άρωμα και το χρυσαφένιο χρώμα καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, αναζωογονεί το συκώτι και συμβάλλει, σύμφωνα με έρευνες, στην υγεία των ματιών.

Η μπουράντζα: Γνωστή και ως μποράγο, έχει χαρακτηριστικά μπλε ανθάκια, απαλή δροσερή γεύση που θυμίζει αγγούρι και μαγικές ιδιότητες που καταπραΰνουν τα συμπτώματα των γαστρεντερικών παθήσεων, συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθούν με τις αναπνευστικές και ουροποιητικές διαταραχές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v