8 σούπερ βότανα και οι χρήσεις τους

Μερικά από τα πιο δημοφιλή αλλά και εύκολα να βρείτε βότανα, για να φτιάξετε αφεψήματα και να καρπωθείτε τα οφέλη τους.
8 σούπερ βότανα και οι χρήσεις τους
Από αρχαιοτάτων χρόνων τα βότανα αποτελούσαν βασικό συστατικό της διατροφής των ανθρώπων. Στους ανατολικούς πολιτισμούς, όπως στην Κίνα, χρησιμοποιούνται καθημερινά, κυρίως για θεραπευτικούς αλλά και προληπτικούς σκοπούς. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της Δύσης στράφηκε εκ νέου στα συστατικά αυτά αφού οι ευεργετικές ιδιότητες αποδεικνύονται από όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες. Τα συστατικά αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως στην εναλλακτική ιατρική, όπως η ομοιοπαθητική θεραπεία.

Ας δούμε λοιπόν, μερικά από τα πιο γνωστά βότανα και τα χαρακτηριστικά τους.

Echinacea (Εχινάκια)
Τα είδη echinacea ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των φυτών που μοιάζουν με τις μαργαρίτες και απαντώνται στις βορειοανατολικές περιοχές της Αμερικής. Ήταν το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο από τους ιθαγενείς Αμερικανούς για την θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων και τσιμπημάτων από έντομα. Σήμερα, η Echinacea χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων κρυώματος και γρίπης. Στην Ευρώπη έχει εγκριθεί η χρήση του είδους Ε.Pupurea ως υποστηρικτική θεραπεία των κρυωμάτων και χρόνιων παθήσεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τέλος, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ωστόσο, άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκο ή αλλεργίες δεν θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό το βότανο.

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων και στην Ελλάδα της τότε εποχής θεωρούνταν πανάκεια. Οι κυριότερες χρήσεις του σκόρδου αφορούν τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και στη χρήση του ως αντιβιοτικό.

Πιπερόριζα (Ginger)
Το Ginger κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην ιατρική της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας. Το Ginger χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως για την αντιμετώπιση της ναυτίας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της μετεγχειρητικής ναυτίας και της ναυτίας από τη χημειοθεραπεία. Η επιτρεπόμενη δοσολογία είναι με τη μορφή κάψουλων 1-4 γραμμάρια ανά ημέρα, σε δύο δόσεις. Μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές του γαστρεντερικού.

Ginseng
Το Ginseng έχει μεγάλη ιστορία στην ιατρική των ανατολίτικων πολιτισμών. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και δρουν ενάντια στην κόπωση και στο στρες, ενισχύοντας την πνευματική απόδοση, το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, έχουν δράση ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον διαβήτη τύπου 2, στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αλλά και ενάντια στην στυτική δυσλειτουργία. Η συνιστώμενη δόση είναι 100mg μία ή δύο φορές ημερησίως. Σε υψηλότερες δοσολογίες, ενδεχομένως να προκαλέσει αϋπνίες ή γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία και εμετό.

Ginkgo biloba
Το Ginkgo biloba χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα είναι από τα κορυφαία σε πωλήσεις βότανα στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Τα φύλλα είναι το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται. Υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τις αντιπηκτικές του ιδιότητες, τη δράση του υπέρ της βελτίωσης της περιφερικής κυκλοφορίας αλλά και της καλής κυκλοφορίας της γλυκόζης στο αίμα. Άλλες ευεργετικές επιδράσεις που έχουν διαπιστωθεί είναι κατά της εξασθένησης της μνήμης, κατά της κατάθλιψης, κατά των παρενεργειών της χημειοθεραπείας και κατά της μειωμένης λίμπιντο.

Δυόσμος
Ο δυόσμος χρησιμοποιείται ευρέως και στη χώρα μας. Βράζοντας τα φύλλα του παρασκευάζουμε αφέψημα, το οποίο χρησιμοποιείται κατά της διάρροιας από κρύωμα ή ίκτερο αλλά και από ηπατικές ασθένειες. Επιπλέον, σε μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας ξεπλύματα με ρόφημα από δυόσμο αμβλύνουν τα συμπτώματα.

Θυμάρι
Το θυμάρι επίσης απαντάται σε αφθονία στην ελληνική φύση και από αυτό παρασκευάζεται άλλο ένα αφέψημα, το οποίο μπορεί να μετριάσει τον βήχα, τις γαστρεντερικές διαταραχές και την διάρροια. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών με ξέπλυμα στην πληγωμένη περιοχή.

Γλυκάνισος
Βράζοντας αποξηραμένους καρπούς από γλυκάνινσο σε νερό μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα αφέψημα το οποίο αποτελεί ένα ήπιο καθαρτικό και δρα κατά των στομαχικών διαταραχών και του βήχα.

Με στοιχεία από το iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v