Τα καλύτερα βότανα για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες
Ποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες και πώς πρέπει να τα λαμβάνουμε;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πέρα από αυτές εδώ τις μεθόδους για να διαχειριστούμε το στρες της καραντίνας, υπάρχουν και κάποια φυτικά «φάρμακα», τα οποία μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά.
Πρόκειται για βότανα και ρίζες τα οποία χρησιμοποιούνται για δεκαετίες ή και αιώνες στην εναλλακτική ιατρική λόγω των χαλαρωτικών και αγχολυτικών ιδιοτήτων τους.
Δείτε παρακάτω ποια είναι και πώς τα λαμβάνουμε.
Ashwagandha
Θεωρείται το σημαντικότερο «προσαρμογόνο» από το ιατρικό σύστημα της Αγιουρβέδα. Τα προσαρμογόνα είναι ουσίες, βότανα ή ενώσεις τα οποία σταθεροποιούν τις φυσιολογικές διεργασίες του σώματος και βοηθούν στην ομοιόσταση. Συγκεκριμένα η Ashwagandha χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του χρόνιου στρες και της κόπωσης. Λαμβάνεται ως συμπλήρωμα σε κάψουλες, με μέση δραστική δόση τα 900mg/μέρα.
Το εκχύλισμά του αποτελεί αντικείμενο μελέτης για νευροπροστατευτική δράση του αλλά και για την προστασία των νευρώνων. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι το βότανο αυτό θα μπορούσε επίσης να μειώσει την κορτιζόλη, γνωστής ως ορμόνη του στρες. Θα το βρείτε σε σκόνη αλλά και σε κάψουλες, με μέση δραστική δόση τα 500mg/μέρα.
Το… ταπεινό χαμομηλάκι είναι ευρέως γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες και αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες φυσικές θεραπείες για τα συμπτώματα του άγχους. Καταναλώνεται ως αφέψημα, αλλά και σε ταμπλέτες με τη μέση δραστική δόση να είναι στα 350-500mg.
Όχι δεν εννοούμε να πάτε να πάρετε ένα κρασί για να χαλαρώσετε. Πρόκειται για φυτό από τα νησιά του Ειρηνικού, το οποίο χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι δρα στους υποδοχείς GABA, οι οποίοι διαχειρίζονται τα συμπτώματα του άγχους. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει του φυσικούς τρόπους του σώματος στη διαχείριση του στρες. Κυκλοφορεί σε κάψουλες, με τη μέση ημερήσια δόση να είναι στα 250mg. Η καθημερινή κατανάλωση του δεν πρέπει να ξεπερνά τις 4 εβδομάδες.
Το άρωμα της λεβάντας μπορεί να χαλαρώσει σώμα και πνεύμα, ελαττώνοντας τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση του βοτάνου έχει ήπια ηρεμιστική δράση στο νευρικό σύστημα, κάτι που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Θα τη βρείτε σε μείγματα βοτάνων, αλλά και μόνη της. Η δοσολογία είναι περίπου 400mg/ημέρα.
Στενός συγγενής της λεβάντας, το μελισσόχορτο είναι επίσης γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες. Η μέση ημερήσια δόση είναι περίπου 500mg, ενώ μπορείτε να το καταναλώσετε ως αφέψημα ή σε κάψουλες.
Είναι γνωστή κυρίως για τους γλυκούς της καρπούς, τα φρούτα του πάθους, όμως η πασιφλόρα αποτελεί και μια αρκετά διαδεδομένη «λαϊκή» θεραπεία για το άγχος. Ερευνητές σε μια μελέτη του 2017, διαπίστωσαν ότι είναι όντως αρκετά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους. Συνίσταται να λαμβάνεται ως συμπλήρωμα ή ως βάμμα σε δόση 500mg/ημέρα.
Γνωστό προσαρμογόνο, η Rhodiola αυξάνει την αντοχή του σώματος στο στρες. Σε μελέτη του 2012 οι συμμετέχοντες παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα του στρες, όπως η κόπωση, η εξάντληση και το άγχος. Επίσης, το βότανο φαίνεται να βοηθά στα συμπτώματα του “burnout”. Η μέση δοσολογία είναι 500mg/ημέρα.
Αν και η χρήση της είναι διαδεδομένη για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση του άγχους. Η ημερήσια δόση είναι περίπου 500mg.