Καίμε περισσότερες θερμίδες το καλοκαίρι λόγω ζέστης; Πώς θα διατηρήσουμε υγιές βάρος και τι θα πρέπει να προσέξουμε;
Παλαιότερο των 360 ημερών
Σε αντίθεση με το τι μπορεί να πιστεύεις για το καλοκαίρι και το αδυνάτισμα, το σώμα μας καίει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες προσαρμόζοντας τις χαμηλές θερμοκρασίες από ό,τι όταν προσαρμοζόμαστε σε ζεστό καιρό.
Όταν το σώμα παράγει θερμότητα, καίμε επιπλέον ενέργεια ή επιπλέον θερμίδες. Επομένως, σε ψυχρά περιβάλλοντα, το σώμα προσαρμόζεται γρήγορα διεγείροντας τις συσπάσεις των λείων μυών (ρίγη) προκειμένου να παράγει θερμότητα. Το ρίγος απαιτεί θερμιδική ενέργεια για να παράγει θερμότητα.
Αντίθετα, η ζέστη του καλοκαιριού έχει μικρή επίδραση στην καύση θερμίδων σε ηρεμία (o γνωστός και ως Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός). Το ότι ιδρώνεις, δε σημαίνει απαραίτητα ότι καις και θερμίδες δηλαδή. Ωστόσο, αν βρίσκεσαι σε ζεστό περιβάλλον για παρατεταμένες περιόδους ή έχεις πυρετό, αυτό μπορεί να αυξήσει την καύση θερμίδων ή τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό, όμως δεν είναι και τόσο… ευχάριστο, ενώ μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους.
Σύμφωνα πάντως με με μελέτες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, η μέση θερμιδική μας πρόσληψη μειώνεται περίπου 200 θερμίδες την ημέρα το καλοκαίρι σε σύγκριση με το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι έχουμε συνήθως καλύτερη διάθεση, κινούμαστε περισσότερο, συμμετέχουμε σε καλοκαιρινά σπορ και επιλέγουμε πιο υγιεινά τρόφιμα.
Άρα πόσες θερμίδες να καταναλώνω;
Οι θερμίδες που πρέπει να καταναλώνεις το καλοκαίρι είναι ίδιες με εκείνες που θα κατανάλωνες και τον χειμώνα, ανάλογα πάντα με τον στόχο σου.
Αν, για παράδειγμα, θες να διατηρήσεις το βάρος σου, τότε οι θερμίδες που παίρνεις θα πρέπει να είναι ίδιες περίπου με εκείνες που «καις» μέσα στη μέρα, κάνοντας τις καθημερινές σου ασχολίες. Αν θες να χάσεις βάρος, τότε θα πρέπει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από εκείνες που καταναλώνει το σώμα σου μέσα στη μέρα.
Πόσες είναι αυτές; Για να τις υπολογίσεις θα πρέπει να βρεις τον βασικό μεταβολικό ρυθμό που αναφέραμε παραπάνω, μέσα από φόρμουλες όπως αυτή. Αν παράλληλα ασκείσαι ή έχεις κάποια ήπια δραστηριότητα μέσα στην ημέρα που σε κάνει να κινείσαι κάπως, τότε στη φόρμουλα θα πρέπει να συμπεριλάβεις και το πόσο ασκείσαι. Ιδού μια φόρμουλα που περιλαμβάνει και αυτήν την προσθήκη.
Τι να προσέχεις στη διατροφή σου το καλοκαίρι
Η σωστή ενυδάτωση έχει μεγαλύτερη σημασία αυτούς τους μήνες. Τρία λίτρα νερό ημερησίως είναι μια καλή ποσότητα, αν αναλογιστούμε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες χάνουμε αρκετό νερό με την εφίδρωση – πόσο μάλλον αν ασκούμαστε κιόλας.
Επίσης, μη φοβηθείς να βάλεις και λίγο αλάτι στο φαγητό, για να γίνεται και μια μικρή κατακράτηση υγρών που θα σε βοηθήσει στην ενυδάτωση (με την προϋπόθεση ότι δεν έχεις υπέρταση). Επίσης, συνίσταται να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες λαχανικών και φρούτων, από τα οποία μπορούμε να λάβεις εξίσου ικανοποιητική ποσότητα υγρών.
Τέλος, μην ξεχνάς τον κανόνα των τετάρτων. Το μισό πιάτο να περιέχει σαλάτα, το ένα τέταρτο την πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι) και το άλλο τέταρτο το συνοδευτικό (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες).