Ξεκίνησες διαδικασίες απώλειας βάρους εν όψει καλοκαιριού; Πολύ καλά έκανες. Η περίοδος είναι ό,τι πρέπει και μέχρι να πας διακοπές είναι σίγουρο ότι θα έχεις κάποια αποτελέσματα.
Πώς όμως θα σιγουρευτείς πώς θα έχεις τα βέλτιστα αποτελέσματα και τι πρέπει να προσέξεις στον ρυμό απώλειας βάρους;
Πόσα κιλά μπορώ να χάσω;
Εξαρτάται από το αρχικό σου βάρος. Ένας άνθρωπος με οξεία παχυσαρκία, για παράδειγμα, μπορεί να χάσει ακόμα και 4 κιλά την εβδομάδα και ακόμα και έξι κιλά τον πρώτο μήνα. Μάλιστα στον παχύσαρκο η «γρήγορη απώλεια» είναι χρήσιμη, μιας και αν δεν δει γρήγορα διαφορά στο σώμα του είναι μεγάλος ο κίνδυνος να απογοητευτεί και πιθανώς να τα εγκαταλείψει.
Ένας άνθρωπος με φυσιολογικό βάρος όμως, και Δείκτη Μάζας Σώματος 18-20, ενδεχομένως να έχει μικρότερο ρυθμό απώλειας, από 2 μέχρι και 4 κιλά τον μήνα. Σε γενικές γραμμές πάντως, ένας ρυθμός υγιούς απώλειας βάρους θεωρείται το 1 κιλό την εβδομάδα ήτοι περίπου 4-5 κιλά τον μήνα.
Το πρόβλημα με τις δίαιτες αστραπή
Πολύ συχνά όσοι θέλουν να χάσουν βάρος μαθαίνουν για ένα «καινούργιο τύπο δίαιτας», ο οποίος σχεδόν πάντα υπόσχεται μία γρήγορη και αναίμακτη απώλεια βάρους. Φυσικά, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και όλες αυτές οι δίαιτες, οι οποίες στην επιστημονική κοινότητα ονομάζονται «παράδοξες δίαιτες», συνήθως δεν έχουν μακροχρόνια αποτελέσματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία λόγω του υπερβολικά περιορισμένου αριθμού θερμίδων.
Σημάδια υποσιτισμού σε εξαντλητικές διατροφές είναι η μειωμένη Β12, η απώλεια μαλλιών, η κακή στοματική υγεία, η κακή ποιότητα νυχιών και μια γενικότερη αίσθηση αδυναμίας. Τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις για τη διατροφή που ακολουθείς.
Χάνοντας κιλά με ασφάλεια
Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να χάσεις όσο το δυνατόν περισσότερα κιλά μέσα σε έναν μήνα; Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:
* Διάλεξε τρόφιμα που ικανοποιούν την πείνα. Τέτοιες επιλογές αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, και οι άπαχες πρωτεΐνες.
* Ισορρόπησε τα γεύματά και τα σνακ, γέμισε τη μισή ποσότητα στο πιάτο σου με τρόφιμα όπως τα λαχανικά, που έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και λίγες θερμίδες. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταναλώσεις μικρότερες μερίδες από φαγητά που έχουν πολλές θερμίδες, όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι και το κόκκινο κρέας.
* Παρακολούθησε τι τρως και πότε. Πλέον, υπάρχουν πολυάριθμες εφαρμογές με τη μορφή ημερολογίων τροφίμων, που παρακολουθούν τις θερμίδες που καταναλώνεις – δες εδώ - και σε βοηθούν να αναλύσεις τι ακριβώς τρως, πότε το τρως, πόση ώρα ασκείσαι και πόσες περίπου θερμίδες «καις».
* Προγραμμάτισε τα γεύματά σου και μην παραλείπεις γεύματα. Μην αφήνεις τον εαυτό σου να πεινάσει υπερβολικά καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σε βάλει αυτόματα σε κίνδυνο υπερφαγίας.
* Απόφυγε αναψυκτικά και χυμούς με θερμίδες. Οι χυμοί παρέχουν μεγάλα ποσά θερμίδων, αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, αυτού του είδους τα ροφήματα δεν προσφέρουν μεγάλο κορεσμό στον οργανισμό.
* Δώσε βάση στην ενσυνείδητη διατροφή, η οποία θα σε βοηθήσει να μάθεις να ξεχωρίζεις τη διαφορά μεταξύ της φυσικής πείνας και της πείνας που ενεργοποιείται από διάφορα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η χαρά, η ανία ή ακόμα και από τη μεγάλη διαθεσιμότητα φαγητού και τροφίμων.
* Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός τόσο ως προς τα τρόφιμα και τα φαγητά στα οποία αρέσκεται, στο ιατρικό ιστορικό του, αλλά και στον τρόπο ζωής του. Η συμβουλευτική με έναν διαιτολόγο είναι μία καλή αρχή. Αυτός θα σε βοηθήσει να οριοθετήσεις τους στόχους σου και να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη.