Αν και η απώλεια αρκετών κιλών σε μια εβδομάδα – για παράδειγμα 5 - είναι τεχνικά δυνατή και αρκετά ελκυστική για τον περισσότερο κόσμο, δεν συνιστάται. Οι σύντομες και άκρως στερητικές δίαιτες δεν θεωρούνται «σωστή διατροφή» - πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος που έχασες είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει μετά το τέλος της δίαιτας.
Επιπλέον, λόγω της περιοριστικής τους φύσης, αυτές οι δίαιτες δεν είναι κατάλληλες αν έχεις ιστορικό διατροφικών διαταραχών – βουλιμία, ανορεξία, ορθορεξία κ.τ.λ. Έτσι, αυτές οι δίαιτες δεν αποτελούν μια υγιή, βιώσιμη ή μακροπρόθεσμη λύση.
Το φαινόμενο «γιο γιο»
Η επιλογή μιας στερητικής και «λάθος» δίαιτας είναι ο πρώτος και ίσως ο κυριότερος λόγος για την εμφάνιση του φαινομένου γιο-γιο. Η αυξομείωση του σωματικού βάρους εμφανίζεται κυρίως όταν η δίαιτα αποσκοπεί στο γρήγορο αδυνάτισμα, είναι στερητική και πολύ αυστηρή. Οι διαιτολόγοι τονίζουν ότι η ταχεία απώλεια βάρους, μας καθιστά πιο επιρρεπείς στη γρήγορη επαναπρόσληψή του.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή, όπως εξηγούν οι ειδικοί, όταν χάνουμε γρήγορα κιλά (περισσότερο από ένα κιλό την εβδομάδα), τότε το μεγαλύτερο «θύμα» της απώλειας βάρους είναι ο μυϊκός ιστός και τα υγρά. Όσο πιο γρήγορα χάνεις κιλά, τόσο περισσότερο μυϊκό ιστό χάνεις. Αντιθέτως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια του λίπους είναι μικρότερη του 70%.
Ο μυϊκός ιστός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, δηλαδή των θερμίδων που καις σε ηρεμία για τη λειτουργία του οργανισμού. Όσο πιο ατροφικοί οι μύες, τόσο λιγότερες και οι θερμίδες που θα καις. Η μείωση των καύσεων του οργανισμού δυσχεραίνει τη διατήρηση του βάρους και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επαναπρόσληψης των χαμένων κιλών.
Πώς θα χάσεις με ασφάλεια κιλά;
Μαγική συνταγή στην απώλεια βάρους δεν υπάρχει, κι όποιος υποστηρίζει πως την κατέχει, μάλλον δεν είναι άτομο εμπιστοσύνης. Τα βήματα προς την απώλεια βάρους είναι συγκεκριμένα, και όχι τόσο ελκυστικά – όμως δουλεύουν.
Αρχικά, έχε κατά νου πως η υγιής απώλεια αφορά περίπου ένα κιλό την εβδομάδα, ήτοι περίπου πέντε κιλά ανά μήνα – καθόλου άσχημα. Όπως είναι προφανές, αυτός ο στόχος αποκλείει τις στερητικές και αυστηρές δίαιτες.
Στη συνέχεια, καλό θα ήταν να μειώσεις σταδιακά τις θερμίδες που καταναλώνεις, ούτως ώστε ο οργανισμός να μην θεωρήσει ότι υποσιτίζεται, μιας και στην περίπτωση αυτή η αντίδραση του σώματός είναι να… προστατέψει το λίπος και να «κάψει» τον μυϊκό ιστό, εφόσον έχει ήδη εξαντλήσει τα αποθέματα υδατανθράκων, δηλαδή γλυκογόνου. Μέσω της σταδιακής μείωσης των θερμίδων λοιπόν, προφυλάσσεις ως ένα βαθμό την πολύτιμη για τον μεταβολισμό σου μυϊκή μάζα.
Σε κλίμακα εβδομάδας, υπολόγισε να «κόψεις» 250 με 1000 θερμίδες ανά ημέρα. Για τις γυναίκες, αυτό σημαίνει πώς θα καταναλώνουν περίπου 1200 με 1500 θερμίδες ανά ημέρα, ενώ για άνδρες 1500 με 1800. Τα νούμερα αυτά είναι ενδεικτικά και μεταβάλλονται ανάλογα με το τρέχον βάρος και την σωματική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση η υπερβολική μείωση θερμίδων (περισσότερες από 1000 ανά ημέρα) δεν ενδείκνυται.
Δες εδώ πώς θα πρέπει να επιλέξεις αυτές τις θερμίδες.
Παράλληλα, η άσκηση κατά τη διάρκεια της δίαιτας προφυλάσσει και δυναμώνει το μυϊκό σύστημα αποτρέποντας τη σημαντική μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Οτιδήποτε αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τονώνει τους μυς είναι καλοδεχούμενο, π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, γυμναστήριο. Ο συνδυασμός της δίαιτας με την άσκηση θεωρείται επίσης το μυστικό για τη διατήρηση του νέου βάρους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι ακόμη και μετά την δίαιτα, εντάσσοντάς την γυμναστική στην καθημερινή σου ρουτίνα.
Τέλος, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο αφού ολοκληρώσεις μια δίαιτα θα πρέπει να ελέγχεις το βάρος σου σε εβδομαδιαία βάση, όχι απαραιτήτως με τη ζυγαριά, αλλά και κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη και παρατηρώντας αν σε στενεύουν τα ρούχα. Ο στόχος της αυτοπαρακολούθησης είναι να μην ξεφύγεις πέρα από κάποια λογικά όρια.
Με πληροφορίες από Iatronet.gr