Ετοιμάστε ένα σούπερ δείπνο για τους φίλους σας, με μενού τεσσάρων πιάτων που θα τους ενθουσιάσουν.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Χωρίς άγχος και με σίγουρα αποτελέσματα, έχουμε τις καλύτερες προτάσεις για να ετοιμάσετε ένα σχετικά εύκολο δείπνο για φίλους που θα τους αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Και χορτασμένους φυσικά.
Ορεκτικό: Μπρουσκέτες με ψητές ελιές
Υλικά: 400 γρ. μαύρες ελιές Καλαμών, 60 γρ. ελαιόλαδο, 120 γρ. βαλσαμικό ξύδι, 4 σκ. σκόρδο, ξεφλουδισμένες, 1 κ.γ. κεδροκούκουτσα, κατσικίσιο τυρί και ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθετούμε τις ελιές και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα ταψάκι μικρό και βαθύ που να τις χωράει σε μια στρώση ή σε μια ορθογώνια φόρμα του κέικ, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε ελαφρά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι το ξύδι να έχει μειωθεί λίγο. Αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στη νόστιμη σάλτσα. Αφαιρούμε τα κεδροκούκουτσα και κρατάμε τις ελιές σε ένα μπολ σκεπασμένες με τη σάλτσα τους. Σερβίρουμε σε φέτες ψωμί με κατσικίσιο τυρί.
Υλικά (για 2 μερίδες): 1 ντάκο ή κριθαροκουλούρα κομμένη στη μέση ή παξιμάδι, 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, ½ φρέσκο κρεμμυδάκι, 1 κ.γ. ξίδι λευκό ή μηλόξιδο, 1 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι, 1 πρέζα αλάτι, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι , λίγο βασιλικό (1 κ.σ.) ψιλοκομμένο, λίγο θυμάρι φρέσκο, κρίταμο ή άλλο τουρσί, ελαιόλαδο, τριμμένη φέτα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Σε δύο πιάτα βάζουμε τα δύο κομμάτια του ντάκου με την εξωτερική πλευρά του προς τα κάτω. Τη ντομάτα τη μισή την τρίβουμε στον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ και τη μισή την κόβουμε σε κυβάκια. Με την τριμμένη ντομάτα θα φτιάξουμε ένα μείγμα με το οποίο θα βρέξουμε τον ντάκο. Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη ντομάτα προσθέτουμε το ξίδι, τη ζάχαρη (ή το μέλι), το αλάτι, το πιπέρι, τον ψιλοκομμένο βασιλικό και το ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στον ντάκο και από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε την κομμένη σε κύβους υπόλοιπη ντομάτα με το ζουμί που προέκυψε από την κοπή της. Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Σερβίρεται με τυρί κρέμα ή τριμμένη φέτα, κρίταμο ή κάπαρη, λίγο ελαιόλαδο από πάνω και λίγο πιπέρι.
Εκτέλεση: Τρίβουμε σε ένα μπωλ τα τυριά. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα και τοποθετούμε το φύλλο. Το στρώνουμε να πάει παντού σε πάτο και πλαϊνά. Κόβουμε τα περισσεύματα. Χτυπάμε αυγά, κρέμα και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε το μισό μίγμα με τα αυγά με τα τυριά. Το ρίχνουμε πάνω από το φύλλο και από πάνω, ρίχνουμε και το υπόλοιπο μίγμα αυγών. Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς και σερβίρουμε.
Για το γλάσο: 50 γρ. μουστάρδα απαλή, 100 γρ. μέλι, 1 κ.γ. μπούκοβο
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Βάζουμε το αρνί σε ένα ταψί και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία. Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες, κόβουμε το δεντρολίβανο σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα στις σχισμές που έχουμε κάνει στο αρνί. Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τους κύβους και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν οι κύβοι.
Ρίχνουμε το μείγμα στο αρνί και το απλώνουμε με τα χέρια ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Βάζουμε στο ταψί το κρασί, το σκεπάζουμε πολύ καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.
Για τις πατάτες
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες, τις κρατάμε με την φλούδα τους και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια 3-4 εκ. Ρίχνουμε στις πατάτες 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι και τις ρίχνουμε στο καυτό τηγάνι. Τις σοτάρουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το νερό, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βγάζουμε το ταψί με το αρνί από τον φούρνο, το ξεσκεπάζουμε και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες. Σκεπάζουμε πάλι με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ½ ώρα επιπλέον.
Για το γλάσο
Αφαιρούμε από τον φούρνο το ταψί, ξεσκεπάζουμε και απλώνουμε στο αρνί και τις πατάτες, με ένα πινέλο, τη μουστάρδα, το μέλι, το μπούκοβο και ψήνουμε στο grill για 10-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Υλικά: 4 γιαούρτια 2%, 3 λεμόνια (το χυμό τους και το ξύσμα τους για το γαρνίρισμα), 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, Cornflakes ή θρυμματισμένα μπισκότα
Εκτέλεση: Παίρνουμε ένα μπολ και βάζουμε μέσα τα τέσσερα γιαούρτι και το ζαχαρούχο και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3 λεπτά. Έπειτα πρόσθετουμε και το χυμό από τα λεμόνια και χτυπάμε έως ότου ομογενοποιηθεί το μίγμα μας. Παίρνουμε μικρά μπολάκια και βάζουμε στον πάτο λίγα cornflakes (μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε και μπισκότα της αρεσκείας μας). Σκεπάζουμε τα cornflakes με την κρέμα που φτιάξαμε και τελειώνουμε με λίγο ξύσμα από λεμόνι.