Αυτή την εποχή, την τόσο εύμορφη, οργιάζει η φύση, οργιάζω κι εγώ! Όπου βρω γλαστράκια με ανθισμένα αρωματικά βότανα τα αγοράζω δυο-δυο. Τα φυτεύω με την ελπίδα ότι θα κρατήσουν, αν και το χέρι μου κάθε άλλο παρά πράσινο είναι. Ό,τι ανθίζει είναι μάλλον από δικό του πείσμα και θέληση για ζωή, ίσως και λίγη τρυφερότητα και συμπάθεια για την αδεξιότητά μου.
Ηράσθην τις προάλλες κάτι φουντωτά θυμάρια, κατάφορτα από άνθη και επέστρεψα στο σπίτι όλο χαρά. Η μία γλάστρα πήγε υπέρ πίστεως και πατρίδος σε ένα υπέροχο cake που μυρίζει Μεσόγειο, φέρνοντας το καλοκαίρι ένα κλικ πιο κοντά. Το πορτοκάλι, το θαυμάσιο κρητικό μέλι και το φρέσκο θυμάρι πρόσφεραν τα δώρα τους με γενναιοδωρία, σαν την ελληνική φιλοξενία. Ένα όμορφο φλυτζάνι του τσαγιού έγινε βάζο και στολίστηκε με ανθισμένα θυμάρια, χάρμα για τα μάτια μου και τα δικά σας!
Cake Με Θυμάρι, Πορτοκάλι & Μέλι
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό αλύπητα 175 γρ. μαλακωμένο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο με 125 γρ. ζάχαρη, έως ότου να λιώσει εντελώς η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα, φροντίζοντας κατά διαστήματα να σπρώχνουμε με μια σπάτουλα το μίγμα από τα τοιχώματα προς το κέντρο του κάδου. Προσθέτουμε κάμποσα φυλλαράκια από τρυφερό φρέσκο θυμάρι (από περίπου 10 κλωνάρια) και λεπτό ξύσμα από 1 πορτοκάλι. Κατόπιν προσθέτουμε ένα-ένα 2 μεγάλα αυγά και 75 ml πλήρες γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν (το μίγμα σε αυτό το στάδιο θα δείχνει “κομμένο”). Σταματάμε το μηχάνημα και με την σπάτουλα ενσωματώνουμε 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις που το έχουμε κοσκινίσει με 1 κ.γλ. baking powder και 1 πρέζα αλάτι. Γεμίζουμε με το μίγμα μία μακρόστενη φόρμα του cake μήκους 24 εκ. που την έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 160ο C για περίπου 45΄. Δυναμώνουμε την θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνουμε για λίγο ακόμη. Όση ώρα ψήνεται το cake, ετοιμάζουμε ένα ελαφρύ σιρόπι, βράζοντας ελαφρά για περίπου 5΄, ¼ φλ. τσ. θυμαρίσιο μέλι, ¼ φλ. τσ. χυμό πορτοκάλι και καμιά δεκαριά κλωνάρια φρέσκου θυμαριού. Αφήνουμε το θυμάρι να αρωματίσει το σιρόπι για 15΄ και μετά το σουρώνουμε. Μόλις βγάλουμε το cake από τον φούρνο, τρυπάμε την επιφάνειά του με μία οδοντογλυφίδα και βάζουμε το κρύο σιρόπι κουταλιά-κουταλιά, μέχρι να απορροφηθεί όλο. Ξεφορμάρουμε και κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι να κρυώσει πάνω σε σχάρα, για να κοπεί χωρίς να θρυμματιστεί.
Tips • Για να βγάλει το πορτοκάλι περισσότερα αιθέρια έλαια και να αρωματίσει όμορφα το γλυκό, προτιμάμε να το τρίψουμε, παρά να βγάλουμε κλωστούλες με το ειδικό εργαλείο. • Όσο πιο μαλακωμένο είναι το βούτυρο και όσο πιο πολύ το χτυπήσουμε με τη ζάχαρη, τόσο πιο αφράτο θα είναι το cake. • Το κοσκίνισμα του αλευριού είναι άλλος ένας σημαντικότατος παράγοντας για την επιτυχία των cakes. • Δοκιμάστε και άλλα φρέσκα βότανα. Το δενδρολίβανο π.χ. ταιριάζει καταπληκτικά με το πορτοκάλι και όσο κι αν δεν το φαντάζεστε σε cake, έχω να σας πω ότι είναι τέλειο. Μόνο προσέξτε την ποσότητα γιατί έχει πολύ πιο έντονο άρωμα από το θυμάρι.
Μαζί με τα αρωματικά βότανα, αγόρασα και όμορφους πανσέδες, για να δούμε εάν θα ευδοκιμήσουν στα αδέξια χέρια μου. Υπόσχομαι ότι θα κάνω τα αδύνατα δυνατά. Ελπίζω κι εγώ, ελπίζουν κι αυτά τα καϋμένα, άλλωστε τι θα ήταν η ζωή χωρίς ελπίδα;