Πέντε δροσερές, πεντανόστιμες και λαχταριστές ιδέες για να τιμήσουμε το πιο ανοιξιάτικο φρούτο: Την φράουλα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Κόκκινες, ζουμερές, δροσερές φράουλες. Με το πού κάνουν την εμφάνισή τους, ξέρουμε ότι ήρθε για τα καλά η άνοιξη. Και τις απολαμβάνουμε όχι μόνο ωμές, αλλά φροντίζουμε να πειραματιστούμε μαζί τους: Τις κάνουμε μαρμελάδα με γλυκάνισο. Τις προσθέτουμε σε τούρτες και κέικ με μπισκότα. Τις τιμάμε μέσα σε αυθεντική Πάβλοβα ή… τις κάνουμε σαλάτα. Δείτε πέντε ιδιαίτερες ανοιξιάτικες συνταγές με φράουλες:
Εύκολο γλυκό με μπισκότα και φράουλες
Υλικά: 3 πακέτα μπισκότα γεμιστά, 100 γρ. βούτυρο, 250 γρ. τυρί κρέμα light, 1 μικρο ζαχαρούχο γάλα, 4 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού, 1 κρέμα στιγμής με γεύση φράουλα, 250 γρ. σαντιγί, 400 γρ. ώριμες και σφιχτές μικρές φράουλες Εκτέλεση: Σπάμε τα μπισκότα σε χοντρά κομμάτια. Φυλάμε μερικά για το γαρνίρισμα. Τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε τα μισά σε μικρή φόρμα δαχτυλίδι ή ταψάκι. Χτυπάμε το φρέσκο τυρί με το ζαχαρούχο γάλα στο μίξερ ώστε να αφρατέψουν. Το κάνουμε στρώση στα μπισκότα. Προσθέτουμε την πραλίνα σε κουταλιές και με ένα κουτάλι απαλά ανακατεύουμε ώστε η λευκή κρέμα να αναμιχθεί με την πραλίνα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπισκότα. Φτιάχνουμε την κρέμα στιγμής όπως αναγράφεται στην συσκευασία. Προσθέτουμε τη σαντιγί. Ανακατεύουμε. Κάνουμε στρώση. Γαρνίρουμε την επιφάνεια με φράουλες. Πασπαλίζουμε με λίγα σπασμένα μπισκότα. Η συνταγή είναι από εδώ
Αυθεντική Πάβλοβα
Υλικά: 4 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου, ελάχιστο αλάτι, 250 γρ. ζάχαρη, 2 κ.γ. κορν φλάουερ, 1 κ.σ. άσπρο ξίδι, μερικές σταγόνες υγρή βανίλια, 300 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί, 250 γρ. φράουλες, 1 σφηνάκι Grand Marnier Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Βάζουμε σε ένα μπολ 250 γρ. φράουλες με ένα σφηνάκι Grand marnier και το ξύσμα πορτοκαλιού για να μαριναριστούν. Χτυπάμε στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, τα ασπράδια με το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη ώσπου να διαλυθεί καλά και να σχηματιστεί μαρέγκα που να γυαλίζει και να κάνει κορυφές. Πασπαλίζουμε με κορν φλάουερ και ρίχνουμε το ξίδι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις ώσπου να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνουμε σε ταψί 23 εκ., στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο ελαφρά με κορν φλάουερ. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150oC και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό μέσα, με ανοιχτή την πόρτα, ώσπου να κρυώσει. Γαρνίρουμε την πάβλοβα με σαντιγί και σκεπάζουμε με τις φράουλες. Η συνταγή είναι από εδώ
Πολύχρωμη σαλάτα με φράουλες
Υλικά: Λίγο σπανάκι, ψιλοκομμένο, 5 φράουλες, κομμένες στα δυο, 1/3 πορτοκαλί και κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένες, λίγο σέλερυ σε φετούλες, 2 κ.σ. καλαμπόκι, 1 κ.σ. φιλέ αμυγδάλου Για τη σάλτσα: 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου, αλάτι κ πιπέρι Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα λαχανικά σε μια πιατέλα, προσθέτουμε το αμύγδαλο και περιχύνουμε με το λάδι που έχουμε χτυπήσει με το σιρόπι σφενδάμου. Η σαλάτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Η συνταγή είναι από εδώ
Τούρτα με φράουλες
Υλικά: 1 συσκευασία έτοιμο παντεσπάνι βανίλιας, 1 κιλό φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες, 2 κ.σ. κονιάκ, 660 ml κρέμα γάλακτος, 300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου, 250 γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε 125 και 125 γρ., 3 βανίλιες, μια καλή πρέζα αλάτι Εκτέλεση: Για τις φράουλες: Tις μισές φράουλες τις κόβουμε στη μέση και τις κρατάμε στην άκρη για ντεκόρ. Τις άλλες μισές τις κόβουμε στα 4 και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι με τα 125 γρ ζάχαρη και το κονιάκ. Σε δυνατή φωτιά τις μαγειρεύουμε. Στην αρχή θα βγάλουν πολλά υγρά αλλά σιγά σιγά θα εξατμίζονται. Θέλουμε να μείνουμε με κομμάτια φρούτων σε αρκετό σιρόπι αλλά όχι "νερό". Σε δυνατή φωτιά και με πλατύ τηγάνι σε 5 λεπτά περίπου είναι έτοιμες. Αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, βάζουμε σε μπολ και στο ψυγείο να παγώσει. Για την κρέμα: Στο μίξερ με το φτερό χτυπάμε το τυρί με την υπόλοιπη ζάχαρη (125 γρ) και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψει. Αλλάζουμε με το "σύρμα", χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, παίρνουμε τυχόν υλικό από τα τοιχώματα του μίξερ και το ανακατεύουμε. Ανεβάζουμε ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να σφίξει το μείγμα. Αφαιρούμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε. Συναρμολόγηση: Βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο το πρώτο παντεσπάνι. Περιμετρικά βάζουμε τις μισές από τις φράουλες που κρατήσαμε… το κομμένο τμήμα προς τα κάτω, τη μία δίπλα στην άλλη σαν στεφάνι στα όρια του παντεσπανιού. Πιο μέσα βάζουμε το μισό από το "γλυκό" φράουλας που φτιάξαμε. Από πάνω στρώνουμε το 1/3 από την κρέμα. Πάνω βάζουμε το άλλο παντεσπάνι. Βάζουμε τις άλλες μισές φράουλες γύρω, το άλλο μισό γλυκό και από πάνω το άλλο 1/3 κρέμα. Το τελευταίο παντεσπάνι από πάνω και την υπόλοιπη κρέμα στην κορυφή. Γαρνίρουμε με φράουλες αν θέλουμε! Tip: Βάζουμε στις φράουλες λίγο αλάτι για εξτρά γεύση. Η συνταγή είναι από εδώ
Μαρμελάδα φράουλα με γλυκάνισο
Υλικά: 1 κιλό φράουλες, πλυμένες, καθαρισμένες και κομμένες στα 2 (ή στα 4, αν είναι μεγάλες), 500 γρ. ζάχαρη, 3 αστεροειδή γλυκάνισα Εκτέλεση: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε απαλά τη ζάχαρη με τις φράουλες. Τις αφήνουμε κατά μέρος για 30-60 λεπτά. Αυτό βοηθάει να βγάλουν τους χυμούς τους κι έτσι δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό στο βράσιμο. Τις αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα αστεροειδή γλυκάνισα. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να διαλυθούν σχεδόν μέσα σε ένα πυκνό σιρόπι. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τα τοποθετούμε ανάποδα, έτσι ώστε η μαρμελάδα να «σφραγίσει» το άνοιγμα και να μην μπορεί να μπει αέρας. Με αυτό τον τρόπο γίνεται σωστή κονσερβοποίηση. Μόλις κρυώσει το βάζο, το αποθηκεύουμε στο ντουλάπι. Διατηρείται για πάρα πολύ καιρό, αρκεί να έχει γίνει σωστά η διαδικασία. Όταν όμως ανοίξουμε τη μαρμελάδα, τη βάζουμε στο ψυγείο. Η συνταγή είναι από εδώ