5 συνταγές για να δεις τον αρακά αλλιώς
Ποιος είπε ότι ο αρακάς πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο λαδερός; Πέντε πρωτότυπες συνταγές για να τον δεις με άλλο μάτι.

Είναι σούπερ θρεπτικός, είναι και πεντανόστιμος, αλλά αυτά τα ήξερες. Αυτό που δεν ήξερες είναι σε πόσα απίθανα πιάτα μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Ξέχνα για λίγο τον (αγαπημένο, πλην πολυφορεμένο) αρακά ως λαδερό, και έλα να σου πούμε τι απίθανα πράγματα μπορείς να κάνεις μαζί του.
Ομελέτα φούρνου με καλαμπόκι και αρακά
Υλικά:
250 γρ. βρασμένος αρακάς, 200 γρ. κονσέρβα καλαμπόκι, 1 μεγάλη πατάτα τριμμένη στον τρίφτη, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 6 μεγάλα αυγά, 3 κ.σ. γάλα, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. τριμμένο τσένταρ
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ρίχνουμε την τριμμένη πατάτα, τον αρακά και το καλαμπόκι και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα λαχανικά μας σε ένα ταψάκι 23Χ29 cm. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα και προσθέτουμε λίγο αλατάκι και πιπεράκι, εάν θέλουμε. Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στο ταψάκι με τα λαχανικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο cheddar και ψήνουμε για ακόμη 5 λεπτά.
Η συνταγή είναι από εδώ
Αρακαmole, ή guacamole αλλά με αρακά αντί για αβοκάντο
Υλικά:
400 γρ. αρακά βρασμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, χυμό από 1 ½ λαιμ, ½ κ.γλ. κύμινο, 1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, 1 μικρό λευκό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια, 3 φρ. κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, ½ ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο, 2 κάψουλες Zinc, ελαιόλαδο, αλάτι
Υλικά για το σερβίρισμα: nachos, 1-2 καυτερές πιπεριές chili ή jalapenos κομμένες σε λεπτές φέτες, 1 ματσάκι κόλιανδρο, γιαούρτι ή sour cream, pico de gallo (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε καλά σε επεξεργαστή τροφίμων τον αρακά, το σκόρδο, τον χυμό από τα λάιμ, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο και τις κάψουλες Zinc, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 20-30 λεπτά.
Απλώνουμε μεγάλες κουταλιές αρακαmole σε ένα ξύλο κοπής, μοιράζουμε από πάνω τις καυτερές πιπεριές, λίγα φυλλαράκια κόλιανδρο και κουταλιές φυτικό γιαούρτι ή sour cream. Σερβίρουμε με τα nachos και προαιρετικά pico de gallo.
Η συνταγή είναι της Madame Ginger
Αχιβάδες με αρακά, πανσέτα, φέτα, κουκουνάρι και δυόσμο
Υλικά:
500 γρ. αχιβάδες, 20 γρ. ελαιόλαδο, 500 γρ. πανσέτα καπνιστή σε μέτριο καρέ, 300 γρ. φρέσκο κρεμμύδι (μόνο το λευκό μέρος) ψιλοκομμένο, 3 γρ. μπούκοβο ή πιπεριά τσίλι, 30 γρ. σκόρδο σε λεπτές φέτες, 250 γρ. αρακάς, 350 γρ. ζωμός λαχανικών ή νερό, 600 γρ. σάλτσα γιαούρτι, 150 γρ. φέτα σπασμένη σε χοντρά κομμάτια, 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο, 10 γρ. λεμόνι ξύσμα, αλάτι, μαύρο πιπέρι φρέσκο τριμμένο
Για τη σάλτσα γιαούρτι με αρακά: 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 280 γρ. αρακάς βρασμένος, 40 γρ. δυόσμος χοντροκομμένος, 12 γρ. βασιλικός χοντροκομμένος, 20 γρ. ελαιόλαδο, 4 γρ. αλάτι
Εκτέλεση:
Για τις αχιβάδες με αρακά: Σε κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό βράζουμε τις αχιβάδες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πανσέτα και σοτάρουμε μέχρι να καβουρδιστεί καλά και να αποβάλει όλα της τα λίπη, 3 με 4 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην πάρει χρώμα, για 2 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπούκοβο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να βγάλει το μπούκοβο τα αρώματά του, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον αρακά, τον ζωμό λαχανικών, λίγο αλάτι, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις αχιβάδες στην κατσαρόλα και ξαναφέρνουμε σε βρασμό. Πριν εξατμιστούν τελείως τα υγρά από το τηγάνι χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, προσθέτουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε μέχρι να χυλώσουν τα ζυμαρικά.
Προσθέτουμε τη μισή φέτα, το κουκουνάρι, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται. Σερβίρουμε τις αχιβάδες και γαρνίρουμε από πάνω με λίγο κουκουνάρι, την υπόλοιπη φέτα και το πιπέρι.
Για τη σάλτσα γιαούρτι με αρακά: Στον κάδο του μπλέντερ τοποθετούμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν καλά μεταξύ τους και να δημιουργηθεί μια σάλτσα που να μοιάζει με ντιπ. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου
Ριζότο με αρακά και φέτα
Υλικά:
50 γρ. βούτυρο αγελάδος, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 500 γρ. αρακάς (καθαρό βάρος), 1 καρότο σε λεπτές φέτες, 350 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα Σερρών, 150 ml λευκό ξηρό κρασί ή ξηρό βερμούτ, 1½ – 2 λίτρα καυτός ζωμός λαχανικών ή νερό, 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού, 100 γρ. φέτα μαλακή θρυμματισμένη, 100 γρ. φέτα σκληρή πικάντικη, 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τον αρακά και το καρότο για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με το μισό ποτό και ανακατεύουμε να απορροφηθεί.
Ρίχνουμε τον ζωμό με κουτάλα, σε δόσεις, ανακατεύοντας και προσθέτοντας την επόμενη δόση όταν η προηγούμενη έχει απορροφηθεί. Όταν ρίξουμε τον μισό ζωμό, ρίχνουμε το ξύσμα και αλάτι και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ρίχνοντας τον υπόλοιπο ζωμό (μπορεί να μη χρειαστεί όλος), με τον ίδιο τρόπο, μέχρι το ριζότο να γίνει και να χυλώσει. Η συνολική διαδικασία διαρκεί 18-22 λεπτά, ανάλογα με το ρύζι.
Ρίχνουμε τότε το υπόλοιπο ποτό, τα δύο είδη φέτας, την παρμεζάνα, το υπόλοιπο βούτυρο και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά να μισολιώσουν τα τυριά και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ
Τάρτα με αρακά
Υλικά:
Για τη βάση: 1 αυγό, 250 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ Κλασσικό, ½ φλ. γάλα, 4 γρ. μπέικιν πάουντερ, 3 φλ. αλεύρι μαλακό, αλάτι, πιπέρι
Για την γέμιση: 500 γρ. αρακάς κατεψυγμένος, 200 γρ. φέτα, 1 καρότο, 1 αυγό, 1 κρεμμύδι, ½ κ.γλ. γλυκάνισο, 4-5 κλων. μαϊντανός, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε την βάση της τάρτας βάζουμε σε ένα μπολ τη μαργαρίνη, το αβγό, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένας χυλός. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει μια ζύμη, που να μην κολλά στα χέρια.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και απλώνουμε τη ζύμη μας σηκώνοντας την προς τα πλαϊνά τοιχώματα και φροντίζοντας να είναι παντού ίσο το πάχος της. Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε όλη της την επιφάνεια για να μην φουσκώσει.
Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση της τάρτας, βάζουμε 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το καρότο και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, τον αρακά και το μπέικον σε κομμάτια. Αφήνουμε να σοταριστούν για 4 – 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το αβγό, τον γλυκάνισο και αλάτι – πιπέρι. Ανακατεύουμε γρήγορα και αφήνουμε να έρθει η γέμιση σε θερμοκρασία δωματίου. Στρώνουμε τη γέμιση στη τάρτα μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά.
Η συνταγή είναι από εδώ