Όχι άλλο λάχανο-καρότο. Έχουμε πέντε σούπερ εναλλακτικές για λαχταριστές χειμωνιάτικες σαλάτες.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Βαρεθήκατε τα κλασικά χειμωνιάτικα λάχανο-καρότο, και ρόκα-παρμεζάνα; Έχουμε πέντε εξαιρετικές εναλλακτικές, τόσο για να συμπληρώσουν τα τραπέζια της παρέας, όσο και για να αντικαταστήσουν ένα γεύμα της ημέρας με τον πιο νόστιμο και ταυτόχρονα υγιεινό τρόπο.
Εκτέλεση: Κόβετε όλα τα λαχανικά μαζί και τα βάζετε μέσα σε ένα μπολ. Κόβετε την πίτα σε μέτρια κομμάτια, την βάζετε μέσα σε ένα ταψί και την βάζετε μέσα στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Όταν είναι έτοιμη την βάζετε στο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Στύβετε τα λεμόνια και προσθέτετε σε αυτά το λιωμένο σκόρδο, και το περιχύνετε πάνω από τη σαλάτα. Μετά βάζετε το ελαιόλαδο και στο τέλος το αλάτι. Την ανακατεύετε καλά και είναι έτοιμη.
Εκτέλεση: Τοποθετούμε τις φέτες αγγουριού σε μια πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με τη μέντα και τη φέτα. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού ή το ξίδι, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε το αγγούρι. Σερβίρουμε αμέσως.
Υλικά: 75 γρ. πλιγούρι 100 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο 25 γρ. δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος 2 κ.σ. χυμό λεμονιού (και έξτρα αν θέλουμε) 2 κ.σ. ελαιόλαδο 4 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα κομμένα σε ροδέλες 1/2 αγγούρι χωρίς σπόρια κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μεσαίο μπολ και το καλύπτουμε με πολύ ζεστό νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 15 λεπτά έως 1 ώρα και το δοκιμάζουμε να είναι μαλακό. Ο χρόνος μουλιάσματος έχει να κάνει με το πόσο ψιλό ή χοντρό είναι κομμένο το πλιγούρι μας με τον μικρότερο χρόνο να αναφέρεται στο πιο ψιλοκομμένο πλιγούρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το πλιγούρι μας να αφρατέψει και το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ με τα μυρωδικά. Προσθέτουμε και το αγγούρι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Ανακατεύουμε με το πιρούνι προσεκτικά και αφήνουμε για μερικά λεπτά τη σαλάτα πριν τη σερβίρουμε για να μαριναριστούν καλά όλα τα υλικά. Διορθώνουμε με έξτρα αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί και σερβίρουμε.
Σαλάτα με προσούτο, παρμεζάνα και αβοκάντο Από το Sidages.gr
Υλικά: 150 γρ. προσούτο Πάρμας σε φέτες 3 κουταλιές της σούπας μαΐντανό 20 ντοματίνια 150 γρ. παρμεζάνα σε φλούδες 2 αβοκάντο κομμένα σε κύβους 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Ρίχνετε τα ντοματίνια σε μεγάλο μπολ. Προσθέτετε το μαϊντανό και το αβοκάντο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε σε μπλέντερ το λάδι με μαγιονέζα, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο. Περιχύνετε με αυτό το μίγμα τη σαλάτα, γαρνίρετε με τις φέτες προσούτο και τις φλούδες παρμεζάνας και σερβίρετε.
Υλικά: ½ ιταλική σαλάτα (ή σκέτο μαρούλι αν προτιμάτε) 2 κουταλιές ελαιόλαδο ½ κρεμμύδι 2 πορτοκάλια 20 ελιές πράσινες σε άρμη (χωρίς κουκούτσι) αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε καλά το μαρούλι, το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και ένα πορτοκάλι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε σε ένα μπολ το μαρούλι, το κρεμμύδι και το πορτοκάλι μαζί με τις ελιές κομμένες στα δύο. Ανακατεύουμε τον χυμό του δεύτερου πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε τη σάλτσα στη σαλάτα.