Εύκολες, λαχταριστές γλυκές και αλμυρές συνταγές με ελάχιστα υλικά –αυτά που έχουν ξεμείνει στα ντουλάπια και το ψυγείο σας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Μπορεί να ξεχάσατε να πάτε για ψώνια. Μπορεί να βαριέστε να μαγειρεύετε. Μπορεί το ταμείο να είναι μείον και η πενία τέχνας να κατεργάζεται. Μπορεί να συντρέχουν και όλοι αυτοί οι λόγοι μαζί. Για όποιον ιερό σκοπό και αν τις χρειαστείτε, ιδού οι καλύτερες, απλούστερες και νοστιμότερες συνταγές με τρία μόνο υλικά.
Τα brownies του τεμπέλη
Υλικά: 1 και ¼ φλιτζάνι Nutella 2 αυγά ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση: Αλείφουμε ένα ταψάκι με λάδι ή βούτυρο, και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να γίνει συμπαγές. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του με μια σπάτουλα. Ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
Τα (παραδοσιακά αμερικάνικα) macaroni and cheese
Υλικά: 2 φλιτζάνια γάλα 2 φλιτζάνια κοχύλια (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας σας) 1 φλιτζάνι cheddar (ή άλλο κίτρινο τυρί)
Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, το γάλα και τα μακαρόνια. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, και προσέχοντας να μην πάρει βράση το γάλα (αν χρειαστεί, χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά). Μόλις τα μακαρόνια γίνουν al dente, βγάζουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει εντελώς. Προσθέτουμε, αν θέλουμε, αλάτι και σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές, και το πλάθουμε σε στρογγυλά μπισκότα. Ψήνουμε για 12 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Το κλασικό πέστο για τις μακαρονάδες σας
Υλικά: 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 4 φλιτζάνια βασιλικό Αλατοπίπερο
Εκτέλεση: Χτυπήστε το ελαιόλαδο με τον βασιλικό σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (τύπου Multi) ή στο παλιό, καλό μίξερ. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Έτοιμο.
Γλυκόξινο κοτόπουλο
Υλικά: Ένα κοτόπουλο κομμένο σε μικρά φιλετάκια (ή μπουτάκια, αν προτιμάτε) 2 λίτρα Coca Cola 2 κουταλιές της σούπας έτοιμη σάλτσα σόγιας
Εκτέλεση: Βράζουμε το κοτόπουλο σε νερό. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το νερό και το αντικαθιστούμε με την Coca Cola. Χαμηλώνουμε την φωτιά (για να μην βράσει), προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας αλάτι και την σάλτσα σόγιας, και αφήνουμε τα υλικά να αναμειχθούν σε σκεπασμένη κατσαρόλα, ανακατεύοντας συχνά, για περίπου 30 λεπτά.
Hash browns
Υλικά: 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 2 πατάτες ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από τον τρίφτη, για να γίνουν πολύ-πολύ ψιλές. Κόβουμε τα κρεμμυδάκια (θέλουμε να κρατήσουμε και το πράσινο και το λευκό τμήμα). Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμα ζαχαροπλαστικής (σαν να ήταν μικρά κεκάκια) την βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 70 λεπτά στους 150 βαθμούς.
Τα απλούστερα μπισκότα του κόσμου
Υλικά: ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη 1 φλιτζάνι βούτυρο αλατισμένο (αν έχετε μόνο ανάλατο, προσθέστε απλώς λίγο αλάτι στο μείγμα σας) 2 φλιτζάνια αλεύρι
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη. Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα (αν χρειάζεται, προσθέτουμε 1-2 κουταλιές νερό). Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε μια επιφάνεια στην οποία έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι, και κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι αλειμμένο με βούτυρο, και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.