Λαχταριστές συνταγές για σπιτική βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα με σοκολάτα ή παραδοσιακή; Μήπως… εξωτική με φρούτα; Φτιάχνουμε τρεις λαχταριστές παραλλαγές τις αγαπημένης πρωτοχρονιάτικης «πίτας».
Λαχταριστές συνταγές για σπιτική βασιλόπιτα
Χριστούγεννα χωρίς γαλοπούλα και πρωτοχρονιά χωρίς βασιλόπιτα… δε γίνονται. Και αφού τα Χριστούγεννα αποτελούν πλέον παρελθόν, επικεντρωνόμαστε στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και «για το γούρι» ετοιμάζουμε τρεις λαχταριστές συνταγές σπιτικής, μυρωδάτης βασιλόπιτας για κάθε γούστο.

Παραδοσιακή βασιλόπιτα
Υλικά:
250 γραμμ. μαργαρίνη
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη 6 αυγά
1 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 κιλό Φαρίνα
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 πορτοκάλι (ξύσμα)
1 βανίλια
2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γλ. Μπέικιν Πάουντερ
1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα

Εκτέλεση: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα. Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψί Νο 30 και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Προσθέτουμε το νόμισμα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 55 λεπτά. Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και τη βγάζουμε από το ταψί σε σχάρα, για να κρυώσει. Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη. Πηγή.

Βασιλόπιτα με αμύγδαλα, φυστίκια και ξερά φρούτα
Υλικά:
50 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. αμύγδαλο αλεσμένο
125 γρ. φιστίκι αιγίνης αλεσμένο
6 αυγά
250 γρ. αλεύρι
1 κ.γ μπέικιν
300 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
200 ml αμαρέτο

Εκτέλεση: Μουσκεύουμε τα ξερά φρούτα μέσα στο αμαρέτο. Χτυπάμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς μέχρι να φουσκώσουν. Λιώνουμε τα ξερά φρούτα μαζί με το αμαρέτο και το ρίχνουμε στο μίγμα συνεχίζοντας για λίγο το χτύπημα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν ανακατεύοντας συνεχώς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί τοποθετούμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα. Πηγή.

Βασιλόπιτα με σοκολάτα και άρωμα πορτοκάλι
Υλικά:
6 αυγά (χωρισμένα)
1 1/2 - 2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο
3 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμό)
1 κουταλάκι σόδα
1 ποτήρι κομματάκια σοκολάτας
λίγη βανίλια
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση: Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγγα. Αφού γίνει η μαρέγγα προσθέτουμε λίγη βανίλια σε σκόνη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους. Προσθέτουμε εναλλάξ το χυμό πορτοκαλιού (στο οποίο έχουμε προσθέσει τη σόδα) με το αλεύρι. Τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα κομμάτια σοκολάτας και με απαλές κινήσεις ανακατεύετε μέσα τη μαρέγγα. Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσει και ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v