Π.Ο.Π Ελαιόλαδο: Συνταγές με... Ονομασία Προέλευσης

Τι ελαιόλαδο καταναλώνουμε; Από που προέρχεται; Τι ελέγχους περνάει; Μάθετε τα πάντα για το ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και ενσωματώστε το στην καθημερινή σας διατροφή μέσα από λαχταριστές συνταγές.
Π.Ο.Π Ελαιόλαδο: Συνταγές με... Ονομασία Προέλευσης
Τα τελευταία χρόνια η συνείδηση του καταναλωτή έχει αλλάξει άρδην. Οι αγοραστές πρώτα εξετάζουν την ετικέτα και μετά αγοράζουν το προϊόν. Ύστερα από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Σητεία, στην Κρήτη και η Καλαμάτα στην Πελοπόννησο που παράγουν λάδι, επιλέχτηκαν ως προστατευόμενες περιοχές. Το ελαιόλαδο των περιοχών αυτών λοιπόν, είναι Π.Ο.Π. Άγνωστη λέξη; Ας ξεδιαλύνουμε λίγο τα πράγματα. Η «πολιτική ποιότητας» είναι ένα σύστημα προστασίας αρχικά της ονομασίας και στη συνέχεια της προέλευσης. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, είναι το σύστημα έλεγχου και προστασίας, του προϊόντος. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα προϊόν Π.Ο.Π πρέπει να παράγεται, να μεταποιείται και να συσκευάζεται σε μια συγκριμένη περιοχή χρησιμοποιώντας παραδοσιακές παραγωγικές διαδικασίες, με την πρώτη ύλη να παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το σύστημα Π.Ο.Π. δημιουργήθηκε το 1992 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να διασφαλίσει την ποιότητα και την αυθεντικότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, αλλά και να συμβάλλει στην προώθηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που έχουν μία πρόσθετη αξία, εξαιτίας του ιδιαίτερου τρόπου και τόπου παραγωγής τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα Π.Ο.Π. είναι αριθμημένα και ελέγχονται, υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από τις Αρμόδιες Αρχές, ακολουθώντας ποιοτικές προδιαγραφές. Το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. έχει παραχθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, από ελιές συγκεκριμένης ποικιλίας που καλλιεργήθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή. Η έκθλιψή του, δηλαδή η εξαγωγή του ελαίου από τον καρπό, δεν υπερβαίνει τους 27ο C.

Η αναγνώριση του Π.Ο.Π μπορεί να γίνει είτε από το σήμα της Ε.Ε., είτε ελέγχοντας τον αριθμό της φιάλης, είτε κοιτάζοντας την ημερομηνία παραγωγής στην ετικέτα. Στη χώρα μας, διάσημη για την ποιότητα του λαδιού που δίνει είναι η Κορωνέικη ελιά. Από την ποικιλία αυτή, παράγονται μεταξύ άλλων, δύο εξαιρετικά ποιοτικά ελαιόλαδα, τα οποία έχουν δικαίωμα σε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης:
*Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας
*Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας, Λασιθίου Κρήτης

Το εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, διακρίνεται από το χαρακτηριστικά ευχάριστο άρωμα, το πράσινο χρώμα και την πλούσια, πικάντικη γεύση στην οποία κυριαρχεί το πικραμύγδαλο. Ενώ το Π.Ο.Π. Σητείας, Λασιθίου Κρήτης, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την έντονα φρουτώδη γεύση, τα ευγενικά αρώματα φύλλων ελιάς και πράσινου μήλου και το λαμπερό, σμαραγδένιο χρώμα.

Και επειδή τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει νόημα αν δεν δοκιμάσετε και εσείς οι ίδιοι τις γεύσεις τους, σας προτείνουμε δύο νόστιμες συνταγές με βάση τα παραπάνω ελαιόλαδα.

Κοτόπουλο «Τυράβγουλο» της Σαντορίνης 

Υλικά:
¼ του φλιτζανιού «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας, Λασιθίου Κρήτης» 
1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά), κομμένο σε μερίδες για κατσαρόλα 
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 
1 φλιτζάνι ξερό κόκκινο κρασί 
2 φύλλα δάφνης 
2 μεγάλα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα 
¾ του φλιτζανιού τριμμένο κεφαλοτύρι ή οποιοδήποτε σκληρό κίτρινο τυρί
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας ΠΟΠ ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και το σοτάρουμε στο καυτό λάδι, γυρίζοντάς το για να κοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το βάζουμε στην άκρη. Προσθέτουμε την κουταλιά λαδιού που μας έχει μείνει στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας ώσπου να ροδίσει, περίπου 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και το ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά ώσπου το αλεύρι να σκουρύνει λίγο και να ροδίσει, ένα με δύο λεπτά περίπου. Βάζουμε το κοτόπουλο πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μια στιγμή. Χύνουμε μέσα το κρασί και αρκετό νερό, ίσα- ίσα να καλύπτει το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ελαττώνουμε τη φωτιά σε σιγανή και σιγοβράζουμε το κοτόπουλο ώσπου να μαλακώσει αρκετά (το ελέγχουμε τρυπώντας με το πιρούνι), περίπου μία ώρα. Χτυπάμε τα αβγά ελαφρά σε ένα μικρό μπολ. Χύνουμε 3-4 κουταλιές από το ζωμό της κατσαρόλας μέσα στα αβγά σε αργή, σταθερή ροή χτυπώντας με ένα σύρμα, όπως κάνουμε για αβγολέμονο. Ανακατεύουμε μέσα το τυρί και χύνουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας για 1 με 2 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά. Βγάζουμε τα φύλλα δάφνης. Σερβίρετε ζεστό.

Ριζότο με μανιτάρια και λουκάνικα

Υλικά για 6 μερίδες:
2 κουταλιές «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας» 
500 γρ. λουκάνικα, βγαλμένα από το εξωτερικό τους και τριμμένα σε χοντρά κομμάτια 
500 γρ. μανιτάτια 
1 κτ γλυκού βασιλικό 
1 κτ γλυκού ρίγανη 
1 ½ φλιτζάνια μαυροδάφνη 
6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κότας 
1/2 φλιτζάνι «Εξαιρετικό Παρθένο
Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας» 
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα 
2 φλιτζάνια ρύζι Arborio ή carnaroli 
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το ΠΟΠ ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντίκολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίζουν να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι τα μανιτάρια να μαλακώσουν. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι μαυροδάφνη. Μόλις σωθεί το περισσότερο, βγάζουμε το τηγάνι και το κρατάμε στην άκρη. Έχουμε τον ζωμό δίπλα μας, να σιγοβράζει ή να είναι καυτό. Ζεσταίνουμε το ΠΟΠ ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και γυρίζουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί και όταν σωθεί, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό. Όταν σωθεί αυτό, προσθέτουμε άλλο ένα φλιτζάνι, συνεχίζοντας έτσι μέχρι να πιει το περισσότερο ζωμό. Στο τέλος, προσθέτουμε το λουκάνικο. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με το τυρί σαν συνοδεία/γαρνιτούρα από πάνω.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v