Συνταγές για… εργένηδες

Μαγείρεμα. Ίσως ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες του εργένη (μετά τον γάμο). Ήρθε η ώρα να το απομυθοποιήσετε και να πάψετε πλέον να βλέπετε τα μαγειρικά σκεύη σαν … Άγνωστης Ταυτότητας Γήινα Αντικείμενα!
Συνταγές για… εργένηδες
του Νικόλα Γεωργιακώδη
 
Ζείτε μόνος. Το διασκεδάζετε. Κάτι όμως δεν πάει καλά τώρα τελευταία… Η μαμά έχει πάψει να στέλνει ταπεράκια με γεμιστά, τα delivery έχουν ακριβύνει αρκετά και έχουν γίνει πλέον… νταλκάς. Επιπλέον έχετε αρχίσει να βλέπετε τη φράση «αγνά υλικά» με καχυποψία. Ο κορεσμός έχει έρθει, όπως και η ώρα για δραματικές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.

Πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ για ψώνια (κάτι σαν εξωτικός προορισμός για πολλούς από εσάς), μπείτε στην κουζίνα (ναι, αυτό εκεί το σκοτεινό και μυστήριο μέρος που έχει πιάσει αράχνες), πιάστε γερά τηγάνι και σκεύη (όχι δεν ήταν μέρος της εσωτερικής διακόσμησης εν τέλει!) και ξεκινάμε…

Pancakes με κουάκερ και μπανάνες.
Τι θα χρειαστείτε :
- Βρώμη 100γρ (Κουάκερ)
- 4-5 ασπράδια αυγού σκέτα
- 1 ολόκληρο αυγό
- Μερικές σταφίδες (20γρ) ή 2-3 ξερά δαμάσκηνα σε κομματάκια
- Λίγη κανέλα
- Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- Μέλι ή μαρμελάδα
- Μία μεσαία μπανάνα κομμένη σε φέτες (προσοχή στα δάχτυλα!)

Βάζουμε στο μίξερ την βρώμη, μαζί με τα ασπράδια, το αυγό, τις σταφίδες, την κανέλα και τα ανακατεύουμε. Λαδώνουμε το αντικολλητικό τηγάνι και ανάβουμε το μάτι, όχι στο maximum όμως. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και το αφήνουμε να ψηθεί. Όταν αρχίσει να γίνεται καφέ, το γυρνάμε από την ανάποδη και κάνουμε το ίδιο. Σερβίρουμε με μπόλικο μέλι από πάνω ή μαρμελάδα και την κομμένη μπανάνα. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη ακόμα κανέλλα. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε και άλλα φρούτα, όπως πχ. Φράουλες, σταφύλι κτλ.

Κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα και ρύζι μπασμάτι
Τι θα χρειαστείτε :
- 2-3 φιλετάκια κοτόπουλο ή και περισσότερα.
- Γλυκόξινη σάλτσα έτοιμη
- Μία κούπα ρύζι μπασμάτι
- 1 κύβο με ζωμό λαχανικών
- Λίγο ελαιόλαδο

Προετοιμασία κοτόπουλου: κόψτε το κοτόπουλο σε μικρές μπουκίτσες. Γεμίστε ένα βαθύ τηγάνι με αρκετό νερό και όταν αρχίσει να βράζει ρίξτε μέσα το κοτόπουλο. Αφήστε το να βράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει (ελέγχετε με ένα πιρούνι), ανακατεύοντας κατά καιρούς. ΠΡΟΣΟΧΗ: το κοτόπουλο θέλει πολύ καλό βράσιμο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλλας. Αν θέλετε προσθέτετε και λίγο αλάτι. Όταν ρουφήξει το περισσότερο νερό του και έχει μείνει λίγο, προσθέστε την γλυκόξινη σάλτσα και μία κουταλιά ελαιόλαδο και αφήστε το να βράσει μέσα σε αυτήν χωρίς να το σκεπάσετε για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά για να μην κολλήσει.

Προετοιμασία ρυζιού: ζεσταίνετε 2 μισι κούπες νερό σε μία μικρή κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέστε την μία κούπα με το ρύζι και τον κύβο με τον ζωμό. Ανακατεύετε ανά διαστήματα, μέχρι να ρουφήξει όλο το νερό. Όταν το κάνει, στραγγίξτε το καλά με ένα σουρωτήρι (ΌΧΙ αυτό που έχουμε για το τσάι!) και σερβίρετε σε ένα πιάτο μαζί το γλυκόξινο κοτόπουλο.

Σαλάτα με κρητικό Ντάκο

Τι θα χρειαστείτε :

- 3 μεγάλες ντομάτες
- 6-8 μικρά κρητικά μάυρα παξιμαδάκια ( θα τα βρείτε στο σούπερ μάρκετ)
- Φέτα τρίμμα
- 2 αγγουράκια κομμένα
- Λάδι
- Ρίγανη
- Πιπέρι
- Κάπαρη

Βάζετε σε ένα βαθύ μπολ τα παξιμαδάκια. Αν θέλετε τα σπάτε κιόλας. Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και τις απλώνετε ομοιόμορφα πάνω από τα παξιμάδια. Κάνετε το ίδιο και με τα αγγουράκια Λιώνετε την φέτα σε ένα πιάτο με το πηρούνι ώστε να γίνει σαν μείγμα και την ρίχνετε από πάνω από τις ντομάτες. Τέλος, προσθέτετε το ελαιόλαδο, την ρίγανη, το πιπέρι και την κάπαρη.

Και... έπεται συνέχεια!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v