Βάζουμε τα καλοκαιρινά φρούτα στα μαγειρέματά μας και ετοιμάζουμε τρεις υπέροχες συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η δροσιά των κερασιών, η μυρωδιά του ροδάκινου και η γλυκάδα των σύκων πρωταγωνιστούν σε τρεις εύκολες, και λαχταριστές συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας.
Για το ζελέ ροδάκινο: 4 φέτες ροδάκινο κομπόστα σε σιρόπι, 100 γρ. σιρόπι, από την κομπόστα, 15 γρ. φύλλα ζελατίνης, ξύσμα λεμονιού, από 1/2 λεμόνι, χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση: Απλώνουμε ένα κομμάτι μεμβράνης σε μια ορθογώνια φόρμα 10x35 εκ. Θέλουμε να καλύπτει τον πάτο, τα τοιχώματα και να προεξέχει από τη φόρμα για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το γλυκό
Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα αμύγδαλα, τα μπισκότα, τα βερίκοκα, το βούτυρο, το μέλι, και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και το πιέζουμε με τον πάτο ενός ποτηριού ή με τα χέρια μας, ώστε να απλωθεί παντού ομοιόμορφα.
Για την κρέμα, βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό τη ζελατίνη και την αφήνουμε να μουλιάσει για 5 λεπτά. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τα 50 γρ. από την κρέμα γάλακτος. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 45-50 δευτερόλεπτα στα 800 Watt.
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το μπολ και προσθέτουμε μέσα στη ζεστή κρέμα γάλακτος τη ζελατίνη, η οποία έχει μαλακώσει και την οποία έχουμε στύψει πολύ καλά με τα χέρια μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζελατίνη. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα όλα τα υπόλοιπα υλικά για την κρέμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πήξει καλά η κρέμα γάλακτος, να μοιάζει στην υφή με σαντιγί, και να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το μείγμα της κρέμας γάλακτος με τη ζελατίνη και ομογενοποιούμε με το υπόλοιπο μείγμα. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα πάνω από τη βάση των μπισκότων, και βάζουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να σφίξει.
Για το ζελέ, βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τα κομμάτια της κομπόστας με το σιρόπι και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν εντελώς τα ροδάκινα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και το φέρνουμε σε βρασμό. Βάζουμε σε ένα μπολάκι με κρύο νερό τη ζελατίνη να μουλιάσει.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη που έχει μαλακώσει αφού πρώτα τη στραγγίξουμε καλά με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τον χυμό και ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από την παγωμένη κρέμα και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 5 ώρες να σφίξει το ζελέ. Κόβουμε το γλυκό σε φέτες και σερβίρουμε γαρνίροντας με φύλλα δυόσμου.
Πράσινη σαλάτα με κεράσια, φέτα και dressing ηλιόσπορου
Υλικά: 120 γρ. ανάμεικτη πράσινη σαλάτα, 100 γρ. κεράσια, κομμένα στη μέση, 1 φρέσκο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες, 60 γρ. φέτα, σπασμένη σε κομμάτια, 40 γρ. μείγμα ξηρών καρπών, μερικές φλούδες αγγουριού
Για το dressing ηλιόσπορου: 30 ml λευκό ξύδι βαλσάμικο, 50 γρ. ηλιόσποροι, 5 γρ. πέστο βασιλικού, 90 ml ελαιόλαδο, αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση: Για το dressing: Σε ένα multi, προσθέτουμε το λευκό ξύδι βαλσάμικο, τους ηλιόσπορους, το πέστο βασιλικού και την μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.
Χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα, να ανακατευτούν λίγο τα υλικά. Έπειτα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε αργή ροή, ενώ χτυπάμε συνέχεια, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα λείο και ελαφρώς πηχτό dressing. Αλατοπιπερώνουμε και εάν κριθεί απαραίτητο, προσθέτουμε ελάχιστο νερό για να γίνει πιο ρευστό.
Για την σαλάτα: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε την ανάμεικτη σαλάτα, τα κεράσια και το φρέσκο κρεμμύδι. Προσθέτουμε λίγο από το dressing και ανακατεύουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε την φέτα, το μείγμα ξηρών καρπών και ανακατεύουμε ελάχιστα.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, προσθέτοντας μερικές φλούδες αγγουριού.
Μπρουσκέτα με σύκα, πουρέ σύκου, προσούτο και ανθότυρο
Υλικά:
Για τις μπρουσκέτες: 200 γρ. ανθότυρο, 6 μεγαλούτσικα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 8 φέτες ψωμί, κατά προτίμηση από αλεύρι ζέας, ή χωριάτικο προζυμένιο, 2 κ.γλ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το σερβίρισμα, 2-3 πράσινα σύκα, κομμένα στα 4, 8 μεγάλες φέτες προσούτο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον πουρέ σύκου: 250 γρ. σύκα της αρεσκείας μας, καλά πλυμένα, κομμένα στη μέση, 30 ml οξύμελι (μείγμα ξιδιού και μελιού, το βρίσκουμε σε παντοπωλεία και deli. Διαφορετικά, αντικαθίσταται με πετιμέζι), 1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη (η σκούρα καστανή, με τη λασπώδη υφή), χυμός από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση: Για τον πουρέ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σύκα με το οξύμελι και τη μαύρη ζάχαρη και αφήνουμε να μαριναριστούν για 5 λεπτά.
Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, περιχύνουμε με το ζουμί του μπολ, σκεπάζουμε με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C για 20 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν λίγο και τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη, μαζί με τα υγρά του ταψιού και τον χυμό λεμονιού.
Τα πολτοποιούμε και διατηρούμε τον πουρέ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Για τις μπρουσκέτες, σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με πιρούνι το ανθότυρο, τον δυόσμο και το ξύσμα για να γίνουν σαν κρέμα.
Ραντίζουμε τις φέτες ψωμιού με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, μέχρι να ροδίσουν απαλά, να φρυγανιστούν. Τις ξεφουρνίζουμε, τις αλείφουμε με την κρέμα ανθότυρου, προσθέτουμε από λίγο πουρέ σύκου και συμπληρώνουμε με 2-3 φέτες σύκο και από 1 φέτα προσούτο. Σκορπίζουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρουμε.