Πώς θα φτιάξεις τις πιο τέλειες δίπλες

Το εκλεκτό γλυκό των γιορτών διεκδικεί ξεχωριστή θέση στο τραπέζι. Δες πώς θα το φτιάξεις σε τρεις παραλλαγές.
Πώς θα φτιάξεις τις πιο τέλειες δίπλες
Τραγανές, αφράτες, μελωμένες, πεντανόστιμες. Οι δίπλες διεκδικούν επάξια θέση δίπλα στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες του γιορτινού τραπεζιού και δεν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες στην παρασκευή τους.

Δες πώς θα τις φτιάξεις σε τρεις παραλλαγές για κάθε γούστο.

Δίπλες παραδοσιακές με μέλι

Υλικά: 200 γρ. γάλα, 200 γρ. χυμός πορτοκάλι, 200 γρ. ελαιόλαδο, 200 γρ. ζάχαρη άχνη, 2 αυγά, 1300 γρ. αλεύρι, 1 τεμ. πορτοκάλι το ξύσμα του, 1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα, λάδι για το τηγάνισμα

Σιρόπι: 500 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. νερό

Γαρνίρισμα: καρύδια τριμμένα για πασπάλισμα, μέλι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός).

Για τις δίπλες, χτυπάμε στο μίξερ με το εργαλείο για τις σκληρές ζύμες (γάντζο) το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι και το ξύσμα μαζί με τη σόδα. Ζυμώνουμε έως ότου γίνουν μία ελαστική ζύμη. (Μπορούμε να ζυμώσουμε τα υλικά και στο χέρι).

Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά περίπου να ξεκουραστεί και με έναν πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών. Κόβουμε λωρίδες ή τετράγωνα κομμάτια με ένα μαχαίρι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι σε μέτρια φωτιά. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Βγάζουμε τις δίπλες σε απορροφητικό χαρτί. Όταν στραγγίξουν, τις βουτάμε στο κρύο σιρόπι και τις σερβίρουμε σε πιατέλα. Γαρνίρουμε με μέλι και καρύδια.

Συνταγή από εδώ

Δίπλες γεμιστές με σοκολάτα

Υλικά: 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 5 αυγά, μέτρια, 3 κ.σ. νερό, 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1 πρέζα αλάτι, ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση: 200 γρ. κουβερτούρα, 100 γρ. καρύδια, νερό, για το άλειμμα

Για το σερβίρισμα: 50 γρ. μέλι, 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη, 50 γρ. καρύδια, κανέλα, σε σκόνη

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να μαλακώσει.

Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια. Αλευρώνουμε και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με έναν πλάστη μέχρι να γίνει πολύ λεπτή. Προσθέτουμε 4 κομμάτια από κουβερτούρα και τα καρύδια αφήνοντας κενό μεταξύ τους για να τυλίξουμε τις δίπλες.

Αλείφουμε περιμετρικά τη ζύμη με νερό, διπλώνουμε και πιέζουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγει ο αέρας που μπορεί να υπάρχει μέσα. Κόβουμε σε 4 κομμάτια με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μαχαίρι.

Μεταφέρουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο ψήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Σερβίρουμε με μέλι, λιωμένη κουβερτούρα, καρύδια και κανέλα σε σκόνη.

Συνταγή από εδώ


Δίπλες με στέβια και σιρόπι αγαύης

Υλικά: 4 φλ. αλεύρι, μισό κουτάλι του γλυκού αλάτι, 4 κ.σ. λάδι, 1 κοφτό κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, μισό φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι, 1 βανίλια, 3 αυγά, 2 κ.σ. στέβια (περιεκτικότητα 98% στέβια  2 % ερυθρυτόλη), λάδι για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα: χοντροκομμένα καρύδια, σιρόπι αγαύης χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Εκτέλεση: Χτυπάμε το λάδι, το χυμό πορτοκάλι, τη βανίλια, τη στέβια και τα αυγά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν και το ρίχνουμε σίγα σιγά ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την αφήνουμε σκεπασμένη μισή με μία ώρα. 

Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Βάζουμε το λάδι να βράσει στους 180 με 190 βαθμούς. Πάνω από 200 βαθμούς η στέβια χάνει μέρος της γλυκύτητας της, ενώ σε λιγότερο καυτό λάδι δεν θα ροδίσουν καλά οι δίπλες.

Τις τηγανίζουμε χωρίς να τις κάνουμε ρολό γιατί έτσι θα μελώσουν καλύτερα με το σιρόπι αγάυης. Τις τηγανίζουμε για 1 με 1 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά, να ροδίσουν και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να κρυώσουν.

Τις βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε κάθε μία με λίγο σιρόπι αγαύης και χοντροκομμένα καρύδια.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v