Σου περίσσεψε κιμάς, ψωμί, κοτόπουλο ή μακαρόνια; Δες φανταστικές συνταγές για να μαγειρέψεις με τα υπολείμματα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Βαριέσαι να τρως δεύτερη και τρίτη μέρα το ίδιο φαγητό; Πήρες παραπάνω υλικά και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις; Μπαγιάτεψε το χτεσινό ψωμί και λυπάσαι να το πετάξεις; Εμείς είμαστε εδώ. Και σου βρήκαμε μερικές από τις καλύτερες συνταγές για να μαγειρέψεις με τα υλικά που περίσσεψαν –με τα leftovers που λέγαμε και στο χωριό όταν έρχονταν τουρίστες.
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τον κιμά πολύ καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαραθούν. Προσθέτουμε μουστάρδα, κέτσαπ, τη Worcestershire sauce και μαύρη ζάχαρη και σιγοβράζουμε για 25΄ περίπου να δέσει καλά ο κιμάς και να πιει τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε.
Ανοίγουμε στη μέση τα ψωμάκια και τα αφήνουμε άψητα γιατί ρουφούν καλύτερα τη σάλτσα. Αν θέλουμε, όμως, μπορούμε και να τα φρυγανίσουμε. Βάζουμε 1 γεμάτη κουτάλια σάλτσα κιμά, καλύπτουμε με φύλλο μαρουλιού, συνεχίζουμε με φέτα ντομάτα και ξαναβάζουμε κιμά. Τελειώνουμε με μια κουτάλια στραγγιστό γιαούρτι. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ψωμί και πατάμε ελαφρά να ποτίσει το ψωμί με τα ζουμάκια της σάλτσας.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Κόβουμε το ψωμί σε 6-8 φέτες και το βάζουμε σε ένα ταψί 25x35 εκ. Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το τσένταρ και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει το γάλα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από το ψωμί. Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε για 5 λεπτά να σφίξει ελαφρά η μπεσαμέλ. Σερβίρουμε πάνω σε baby ρόκα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Υλικά: Για την σος: 2 κ.σ. μαγιονέζα, 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 κ.σ. κέτσαπ, 2 αγγουράκια πίκλες, ψιλοκομμένα, 2 κ.σ. ξίδι από τις πίκλες, 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι Επιπλέον υλικά: 4 βραστά αυγά, ½ κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι πολύ ψιλοκομμένο, ½ ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο, ½ κόκκινη πιπεριά πολύ ψιλοκομμένη, τρυφερά φύλλα μαρουλιού για το σερβίρισμα, ψωμί σε φέτες για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε την σος. Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, την κέτσαπ, τις πίκλες, την πάπρικα, το ξίδι από τις πίκλες, τη μαγιονέζα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στο μπολ με τη σος το ξερό κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, την πιπεριά και το σέλερι και ανακατεύουμε. Ξεφλουδίζουμε τα αυγά, τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα προσθέτουμε στο μπολ με την σος, Ανακατεύουμε απαλά να μοιραστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά.
Σερβίρουμε την αυγοσαλάτα αμέσως πάνω σε ψωμί μαζί με τρυφερά φύλλα μαρουλιού και πασπαλίζοντάς την με το υπόλοιπο φρέσκο κρεμμυδάκι, το κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά ή καλύπτουμε και φυλάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Υλικά: 2 φλ. βρασμένα και στραγγισμένα ρεβύθια, 1/2 σκελίδα σκόρδο, 2 κ.σ. ταχίνι, 2 κ.σ. χυμός λεμονιού, 1/2 κ.γ. κύμινο, ζωμός από τα ρεβύθια, αλάτι, πιπέρι, ντοματίνια, αγγούρι, κάππαρη, αποπυρωμένες ελιές, κρεμμύδι σε ροδέλες
Εκτέλεση: Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ρεβίθια μαζί με το σκόρδο, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το κύμινο και λίγο από τον ζωμό των ρεβιθιών. Δοκιμάζουμε για επιπλέον αλάτι και πιπέρι και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, παρέα με 2-3 ντοματίνια κομμένα σε φέτες, φετούλες από αγγούρι, κάππαρη, ελιές αποπυρηνωμένες, ροδέλες από κρεμμύδι (κάτι σαν χωριάτικη σαλάτα) και λίγο ελαιόλαδο.
Αν σου έχουν περισσέψει μακαρόνια: Σισιλιάνικη τονοσαλάτα
Υλικά: 300 γρ. κοχύλια (ή άλλο κοντό ζυμαρικό), 220 γρ. τόνο σε κονσέρβα με ελαιόλαδο, 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στα 4, 3 κ.σ. κάπαρη ξαρμυρισμένη, 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, άνηθος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Στραγγίζουμε πολύ καλά τον τόνο και τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ μαζί με τα ζυμαρικά, τα ντοματίνια, την κάπαρη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και σερβίρουμε.
Αν σου έχει περισσέψει ψητό κοτόπουλο: Σάντουιτς με κοτόπουλο, γιαούρτι και κάρυ
Υλικά: 70 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 1 κ.σ. μαγιονέζα, 1/2 κ.γ. κάρυ σε σκόνη, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 200 γρ. κοτόπουλο που περίσσεψε (μαγειρεμένο με αλάτι), σε κομματάκια, ψωμί για σάντουιτς
Εκτέλεση: Σε μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το κάρυ και το μαϊντανό, μέχρι να ενωθούν σε πηχτή σος. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε απαλά. Εάν το κοτόπουλό μας δεν είχε ψηθεί με αλάτι, προσθέτουμε λίγο αλάτι στο μείγμα και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε ψωμί και φτιάχνουμε σάντουιτς.