Γκουακαμόλε, τσίλι κον κάρνε, μπουρίτο και άλλες νοστιμιές θα φτιάξεις με τα χεράκια σου… και με τις φανταστικές συνταγές που σου βρήκαμε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αφού δεν μπορούμε να πεταχτούμε όχι στην Πόλη του Μεξικού, αλλά ούτε στο μεξικάνικο της γειτονιάς μας, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συνταγές για να φτιάξουμε πικάντικες νοστιμιές με τα χεράκια μας –και να μοσχοβολήσει και το σπίτι.
Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε πρώτα το ντιπ γιαουρτιού. Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ, στάζουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει το φαγητό. Ροδίζουμε το μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά για 5′-6′ να γίνει τραγανό. Το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Το θρυμματίζουμε. Πετάμε όλο το λίπος και κρατάμε μόνο μια κουταλιά, σε δυνατή φωτιά.
Για τον κιμά: Ροδίζουμε τον κιμά για 8′ διαλύοντας τον σε μικρά κομματάκια. Τον κρατάμε σε πιατέλα. Σε 1 κ.σ. λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά και τα αφήνουμε για 4′-5′ σε μέτρια φωτιά να μαραθούν. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ρίγανη και τον πελτέ. Τρίβουμε και ψήνουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με την μπύρα. Αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Ξαναβάζουμε τον ψημένο κιμά στα υλικά.
Προσθέτουμε το κακάο, τις ντομάτες, το ζωμό βοδινού, τα φασόλια και λίγο νερό να μισοσκεπαστούν τα υλικά. Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 ώρα μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα και να δέσει καλά. Ρίχνουμε ταμπάσκο και αλατίζουμε. Μοιράζουμε σε μπολ, γαρνίρουμε με τρίμματα τραγανό μπέικον, τυρί τριμμένο, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι και γιαούρτι. Σερβίρουμε με ψημένες τορτίγιες ή corn chips.
Για τα corn chips (τραγανές τορτίγιες): Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών στο ελαιόλαδο. Αλείφουμε τις τορτίγιες και σπάμε σε κομμάτια. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο να τραγανίσουν.
Υλικά: 4 πολύ ώριμα αβοκάντο, 40 ml. χυμό από 3 λάιμ, 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μικρή ντομάτα ή 10 ντοματίνια ψιλοκομμένα, 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη, ½ καυτερή πιπεριά jalapeno ψιλοκομμένη ή 10 σταγόνες ταμπάσκο ή καυτερή σος ντομάτας, ανάλογα με τη γεύση σας, 2 κλωνάρια φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το κόλιαντρο, πολτοποιούμε το σκόρδο και στίβουμε τα λάιμ μέχρι να βγάλουμε 40 ml. χυμό. Κόβουμε το κάθε αβοκάντο στη μέση με κοφτερό μαχαίρι και με κουτάλι αφαιρούμτε όλη τη σάρκα του σε ένα μεγάλο μπολ. Αυτό πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή για να μη μαυρίσει.
Στο μπολ, πρώτη δουλειά νας είναι να χύσουμε τον χυμό απ’ το λάιμ πάνω στα αβοκάντο για να μην μαυρίσουν. Αμέσως μετά με ένα κοφτερό μαχαίρι και για 1-2 λεπτά κόβουμε τα ώριμα αβοκάντο σε όλο και πιο μικρά κομμάτια. Όταν γίνουν σχεδόν πολτός, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και σκόρδο, μετά την καυτερή σάλτσα ή πιπεριά και αλατοπίπερο. Στη συνέχεια ανακατεύουμε με το μαχαίρι ή και το κουτάλι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε οξύτητα με επιπλέον λάιμ ή λεμόνι αν χρειάζεται και/ή επιπλέον ταμπάσκο ή καυτερή πιπεριά, σύμφωνα με τα γούστα μας.
Υλικά: 1 ντομάτα, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 150 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, μαγειρεμένο, που έχει περισσέψει, 100 γρ. τυρί κρέμα, 2 κ.σ. κόκκινα φασόλια, 2 κ.σ. καλαμπόκι, 100 γρ. ρύζι μπασμάτι, βρασμένο, 2 τορτίγιες, φέτες λάιμ για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Ψιλοκόβουμε τη ντομάτα και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά εκτός από τις τορτίγιες. Απλώνουμε τις τορτίγιες στον πάγκο εργασίας. Μοιράζουμε το μείγμα του μπολ στο κέντρο κάθε τορτίγιας αφήνοντας κενό 2 εκ. περιμετρικά και τυλίγουμε σε ρολό. Τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί βάζοντας την ένωση προς τα κάτω. Ψήνουμε για 15 λεπτά να σφίξουν λίγο οι τορτίγιες. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Κόβουμε τις τορτίγιες στη μέση και σερβίρουμε με φέτες λάιμ.
Υλικά: 6 μεγάλα αυγά, 2 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες, 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ, περασμένες από το μούλτι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 πιπεριές κόκκινες, σε καρεδάκια, 2 πιπερίτσες τσίλι φρέσκες ψιλοκομμένες, 1 μεγάλη πιπεριά τσίλι αποξηραμένη, 2 φύλλα δάφνης, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, 6 τορτίγιες
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τις τσίλι πιπεριές και το φύλλο δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα ντοματάκια κονκασέ, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε για 5-10 λεπτά. Απλώνουμε πάνω από τη σάλτσα τις ροδέλες ντομάτας. Με την ανάποδη μιας ξύλινης κουτάλας δημιουργούμε κοιλότητες στην σάλτσα και σπάμε μέσα τα αβγά. Αλατίζουμε τα αβγά, σκεπάζουμε το τηγάνι με καπάκι και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να μαγειρευτούν. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ελαφρά τις τορτίγιες στον φούρνο στους 180οC ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Σερβίρουμε τα αβγά τοποθετώντας από 1 αβγό και άφθονη σάλτσα πάνω από κάθε τορτίγια.