Το ήξερες ότι η τοστιέρα σου κάνει πολύ περισσότερα από απλά, ταπεινά τοστ; Δεν το ήξερες, όλα εμείς πρέπει να σου τα λέμε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Πείνασες και δεν έχεις χρόνο για μαγειρέματα/ λεφτά για ντελίβερι/ όρεξη να πλένεις κατσαρολικά μετά; Κανένα πρόβλημα. Σου έχουμε μερικά πεντανόστιμα πράγματα που μπορείς να φτιάξεις στην ταπεινή σου την τοστιέρα. Δεν μας πιστεύεις; Ρίξε μια ματιά.
Αραβική πίτα με λουκάνικο: Ζεσταίνουμε την τοστιέρα, βάζουμε πάνω ένα λουκάνικο κομμένο στη μέση να ζεσταθεί. Ζεσταίνουμε ελαφρώς και την πίτα. Βάζουμε μια φέτα κίτρινο τυρί πάνω στην ζεστή πίτα, τοποθετούμε από πάνω το λουκάνικο, τυλίγουμε την πίτα, και ψήνουμε στην τοστιέρα για 5 λεπτά γυρίζοντας απ’ όλες τις πλευρές.
Σουβλάκια (καλαμάκια, από πού είσαι και πώς προτιμάς να τα λες, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί): Αλατοπιπερώνουμε τα σουβλάκια, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την τοστιέρα, ψήνουμε για 20-25 λεπτά γυρνώντας απ’ όλες τις πλευρές.
Λαχανικά στην τοστιέρα: Μελιτζάνες, κολοκυθάκια, μανιτάρια και πιπεριές ψήνονται ωραιότατα στην τοστιέρα, αρκεί να τα κόψεις σε λεπτές φέτες (πάχους περίπου ενός εκατοστού) και να τοποθετήσεις λαδόκολλα στην τοστιέρα, την οποία θα αλείψεις με ελάχιστο ελαιόλαδο. Αναλόγως τα λαχανικά που θα επιλέξεις, το ψήσιμο διαρκεί περί τα 5-10 λεπτά (ή μέχρι να πάρουν χρώμα).
Αυγά μάτια: Ναι, κι όμως. Σκέψου το σαν τηγάνι: Ζεσταίνουμε για λίγο την τοστιέρα, ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει ελαφρώς, σπάμε τα αυγά, κλείνουμε την τοστιέρα και αφήνουμε να ψηθούν για 3 με 5 λεπτά.
Τσιπς πατάτας: Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές, στρογγυλές φέτες. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο (ή τις ψεκάζουμε με ελαιόλαδο σε σπρέι) και τις αφήνουμε να ψηθούν για 10 λεπτά στην τοστιέρα.
Γιαπωνέζικες βάφλες: Θα χρειαστούμε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αυγά, ζάχαρη, μέλι, γάλα και βούτυρο. Μπορούμε, δε, να τις γεμίσουμε αφού ψηθούν με ό,τι τραβά η όρεξή μας –από μερέντα μέχρι ζαμπόν-τυρί, γίνονται τέλειες και γλυκές και αλμυρές. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Και μια έκπληξη: Εντάξει, μαγείρεμα δεν είναι, αλλά αν η χτεσινοβραδινή σου πίτσα δεν σου αρέσει κρύα, η τοστιέρα θα τη ζεστάνει πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα έκανε ο φούρνος μικροκυμάτων. Κάτι τέτοια διαβάζεις και αναρωτιέσαι «καλά, πώς δεν το είχα σκεφτεί;».