Σκέφτεσαι να καλέσεις φίλους στο σπίτι; Έχουμε το κατάλληλο μενού για να ικανοποιήσεις τους ουρανίσκους τους χωρίς να ταλαιπωρηθείς.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Το δείπνο στους φίλους σου μπορεί να είναι ζόρικη υπόθεση ή και εύκολη. Εξαρτάται τι μενού θα επιλέξεις. Η νοστιμιά κρύβεται στα απλά πράγματα γι’ αυτό κι εμείς επιλέξαμε ένα τιμιότατο μενού πέντε πιάτων για να τους εντυπωσιάσεις χωρίς να γίνεις τελείως ράκος.
Καλωσόρισμα: Ντιπ με καρύδι, λιαστή ντομάτα και πιπεριά
Υλικά: 1 φλ. Καρυδόψιχα, 4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, 4 πιπεριές Φλωρίνης, ψημένες και καθαρισμένες, 4 λιαστές ντομάτες, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 1 κ.σ. μελάσσα, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο αλάτι, φρυγανισμένο ψωμί ή κριτσίνια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τα καρύδια. Τα αφήνουμε να ψηθούν για 5΄-6΄, μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους. Κουνάμε συχνά το τηγάνι για να μην καούν από τη μια μεριά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Αφαιρούμε την κόρα από το μπαγιάτικο ψωμί. Το βάζουμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε τα καρύδια και τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, το σκόρδο, τη λιαστή ντομάτα, την καστανή ζάχαρη , τη μελάσσα , το αλάτι και το ελαιόλαδο. Τα πολτοποιούμε. Διατηρούμε την πάστα-ντιπ στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε. Σερβίρουμε με κριτσίνια, παξιμαδάκια ή φρυγανισμένο ψωμί.
Για το κουρκούτι: 200 γρ. μπίρα, 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. πάπρικα, καπνιστή, 1 κ.γ. δυόσμο, 1 κ.γ. ρίγανη
400 γρ. γίγαντες, βρασμένοι, 400 ml ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα: Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε καλά να καραμελώσουν τα υλικά. Βάζουμε το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, το μπούκοβο, την πάπρικα και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το βαλσάμικο, προσθέτουμε την κέτσαπ και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά ώστε να δέσουν τα υλικά. Μεταφέρουμε σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά.
Για τους γίγαντες:
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μπίρα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, τον δυόσμο και τη ρίγανη ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε μέσα τους γίγαντες και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε έναν- έναν τους γίγαντες μέσα και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά για να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Σερβίρουμε με ρίγανη.
Για την βινεγκρέτ: 8 κ.σ. ελαιόλαδο, 4-6 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο όχι κρέμα, 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα, 1 κ.σ. μέλι, λίγο αλάτι
Εκτέλεση: Πλένουμε την ρόκα και το σπανάκι και τα στεγνώνουμε καλά. Τα τοποθετούμε στην σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα κομμένα σύκα και τα χοντροκομμένα καρύδια. Βάζουμε το προσούτο και την παρμεζάνα στην σαλάτα.
Για τη βινεγκρέτ: Βάζουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το ξύδι μπαλσάμικο, την μουστάρδα, το μέλι και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε την βινεγκρέτ στην σαλάτα και ανακατεύουμε.
Για τη σάλτσα: 80 γρ. μαγιονέζα, 2 κ.σ. φκέτσαπ, 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση:
Για τα μπιφτέκια: Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσει ελαφρά. Όταν το κρεμμύδι έχει μαραθεί και πάρει ελαφρύ χρώμα το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε σε κομμάτια τις φέτες ψωμιού και τις βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μαζί με το μαϊντανό, το δυόσμο, το σοταρισμένο κρεμμύδι, τον κύβο, την καπνιστή πάπρικα, το θυμάρι και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Δεν το χτυπάμε πάρα πολύ να μη γίνει σαν ζυμάρι. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μείγμα με το ψωμί, τον κιμά, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι (αν θέλουμε) και αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια μας.
Βάζουμε ένα τηγάνι απλό ή με ραβδώσεις σε μέτρια φωτιά να κάψει και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Πλάθουμε 10 μπιφτέκια, περίπου 80 γρ. το καθένα και τα βάζουμε στο τηγάνι να ψηθούν για 3 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Μπορούμε αν θέλουμε να τα ψήσουμε στον φούρνο στους 200-220ο C στον αέρα για 12 λεπτά. Στο τέλος βάζουμε και το τυρί από πάνω για να λιώσει. Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Για τη σάλτσα, ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ και κρατάμε το μείγμα μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τα burger, κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες, καθαρίζουμε την πιπεριά και την κόβουμε σε κομμάτια 2x2 εκ. Στο τηγάνι και σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια και την πιπεριά μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα και να χάσουν τα περίσσια υγρά τους. Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στο πλάι.
Κόβουμε και βάζουμε τα ψωμάκια στο τηγάνι με την κομμένη μεριά προς τα κάτω μέχρι να ζεσταθούν. Για να στήσουμε το κάθε burger παίρνουμε το κάτω μισό από το κάθε ψωμάκι, τοποθετούμε το μαρούλι, από πάνω μοιράζουμε τη σάλτσα. Βάζουμε τα μπιφτέκια, από πάνω ροδέλες κρεμμυδιού, το μείγμα μανιταριού και πιπεριάς και καπακώνουμε με το άλλο μισό ψωμάκι.
Υλικά: 300 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, 150 γρ. γάλα με 1.5% λιπαρά, 400 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
Εκτέλεση: Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Βράζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα. Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε. Μόλις λιώσει η σοκολάτα και γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, ενσωματώνουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά. Μοιράζουμε το μείγμα σε ποτήρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει η μους (περίπου 1-2 ώρες).