Πλησιάζει το Χάλογουιν και όλο και περισσότεροι εξ ημών αρχίζουν να αποδέχονται την ξενόφερτη αυτή γιορτή.Γι’ αυτό κι εμείς ξεχωρίσαμε τέσσερις συνταγές με κολοκύθα για να μην πετάξετε το εσωτερικό αυτής που θα λαξεύσετε ή απλώς για να γιορτάσετε το Χάλογουιν.
Κριθαράκι με κρέμα κολοκύθας, φέτα & μυρωδικά
Υλικά για την κρέμα κολοκύθας: 500 γρ. κολοκύθα (καλοκαιρινή ή χειμωνιάτικη, ανάλογα την εποχή), 1 κρεμμύδι, 1 πράσο, 2 σκελίδες σκόρδο, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι & πιπέρι
Για το κριθαρότο: 250 γρ κριθαράκι μέτριο, 1 μικρό κρεμμύδι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 750 γρ. νερό ή ζωμό κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, 150 γρ. φέτα, ½ μάτσο μυρώνια (ή άλλο μυρωδικό πχ. μαϊντανό)
Εκτέλεση: Ξεκινάμε με την κρέμα κολοκύθας. Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρούς κύβους, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Μόλις βγάλει η κολοκύθα τα υγρά της κλείνουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για άλλα 10-15 λεπτά αφού προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό (περίπου ½ κουπα / 120 ml).Μόλις μαλακώσει τελείως η κολοκύθα, μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα μίξερ με λεπίδες και το χτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα. Αν είναι πολύ πηχτή, αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό και ξαναχτυπάμε. Αν το μίξερ μας δεν αντέχει ζεστά, περιμένουμε να κρυώσει λίγο και το χτυπάμε μετά.
Αφήνουμε στην άκρη την κρέμα κολοκύθας και συνεχίζουμε με το κριθαράκι. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το ⅓ του νερού ή του ζωμού και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να το απορροφήσει. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο νερό ή ζωμό σε 2 δόσεις. Όταν το κριθαράκι μας είναι έτοιμo προσθέτουμε την κρέμα της κολοκύθας και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Κατεβάζουμε το κριθαράκι, προσθέτουμε τη φέτα σπασμένη με το χέρι και τα μυρωδικά και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή από εδώ.
Κολοκύθα ολόκληρη γεμιστή με ρύζι
Υλικά: 1 (περίπου 1.300 γρ.) κολοκύθα κίτρινη, 2 φλ. του καφέ ρύζι μακρύκοκκο κίτρινο για πιλάφι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο, 1 κ.σ. σπόροι κακουλέ, 1/2 πορτοκάλι (φλούδες ψιλοκομμένες σε σπιρτόξυλα), 4 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης ή άλλο ξηρό καρπό (κουκουνάρια καρύδια), 1/2 φλ. του καφέ σταφίδα κορινθιακή, 5 δαμάσκηνα απυρήνωτα ψιλοκομμένα, 5 βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Για την ολόκληρη κολοκύθα γεμιστή με ρύζι, πλένουμε πρώτα καλά την κολοκύθα και αφαιρούμε με κοφτερό μαχαίρι μία φέτα (καπάκι). Με κουτάλι ή με το χέρι βγάζουμε τους σπόρους και τις ίνες. Ξαναβάζουμε το καπάκι και τη βάζουμε σε δίσκο ή λαμαρίνα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας.
Πλένουμε το ρύζι σε τρεχούμενο νερό, το βάζουμε σε κατσαρολάκι και το καλύπτουμε με νερό. Αλατίζουμε μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10΄, μέχρι να πιει όλο το νερό και να κρατάει στο δόντι (όχι να παραβράσει).
Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το φυτικό βούτυρο, προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης, το κακουλέ, τις φλούδες πορτοκαλιού, τα φιστίκια, τις σταφίδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και το μισοβρασμένο ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε για 10΄.
Έπειτα, βγάζουμε την κολοκύθα από το φούρνο και τη γεμίζουμε με το αρωματικό πιλάφι. Ξαναβάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ επιπλέον. Είτε τη σερβίρουμε ολόκληρη (αφαιρώντας το καπάκι) στον μπουφέ ή στο κέντρο του τραπεζιού, είτε κόβουμε οριζόντιες φέτες σε κάθε πιάτο και με κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο.
Συνταγή από εδώ.
Σαλάτα ζεστή με κολοκύθα, ρεβίθια και σάλτσα από ταχίνι
Υλικά: 500 γρ. κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 2 εκ. (καθαρό βάρος), 300 γρ. ρεβίθια βρασμένα σε αλατισμένο νερό με λίγο ζωμό., 1 σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για το ντρέσινγκ: 1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη, χυμό από 1 λεμόνι, 3 κ.σ. ταχίνι, 2-3 κ.σ. νερό, 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα με το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το ντρέσινγκ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το λεμόνι. Προσθέτουμε το ταχίνι και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο ανακατεύοντας και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Θα χρειαστεί ίσως λίγο επιπλέον νερό.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε.
Συνταγή από εδώ.
Ψητή κολοκύθα με πανσέτα
Υλικά: 12 φέτες κολοκύθα, 150γρ. πανσέτα σε κύβους, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 4 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό, 2 κ.σ. φασκόμηλο φρέσκο, 1 κ.σ. αλάτι χοντρό, πιπέρι φρεσκοκομμένο
Εκτέλεση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε κάθετα την κολοκύθα σε φέτες πλάτους 2εκ. Αφαιρείτε μόνο τα σπόρια και όχι τη φλούδα και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.
Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το βαλσαμικό ξίδι, προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνετε με το μίγμα την κολοκύθα. Πασπαλίζετε με το φασκόμηλο και ψήνετε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
Δοκιμάζετε με ένα πιρούνι αν έχει μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας και ψήνετε για άλλα 5-7 λεπτά στους 250°C για να πάρει ρόδινο χρώμα. Στο μεταξύ σοτάρετε την πανσέτα σε ένα τηγάνι και, πριν σερβίρετε, τη μοιράζετε πάνω στις φέτες της κολοκύθας.
Συνταγή από εδώ.
Η κολοκύθα αν και ζωηρή από μόνη της, μπορεί να ζωηρέψει κι άλλο με αυτές τις συνταγές.
×