Σε βρήκε ο Δεκαπενταύγουστος στο σπίτι, και νιώθεις μερακλής; Σου έχουμε τρεις συνταγές για να φτιάξεις ένα λαδερό με ψάρι. Ναι, ταιριάζει.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Αν σε βρει Κυριακή του Αυγούστου στην Αθήνα, ένα λαδερό με ψάρι να φτιάξεις. Παλιά σπετσιώτικη παροιμία –ή και όχι, αλλά θα μπορούσε. Τρεις λαχταριστές συνταγές για μερακλίδικα μαγειρέματα σου βρήκαμε.
Εκτέλεση: καθαρίζουμε πρώτα το ψάρι, το πλένουμε καλά και το τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι. Το αλατίζουμε και το σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα.
Διαλέγουμε μπάμιες τρυφερές, αφαιρούμε το κοτσανάκι (καπελάκι) τους και καθαρίζουμε περιμετρικά του. Τις αραδιάζουμε σε ταψάκι, αφού τις πλύνουμε και τις στραγγίσουμε. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να καθαρίσετε και να προετοιμάσετε σωστά τις μπάμιες. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και περιχύνουμε με 1 ποτήρι ξίδι. Τις αφήνουμε στον ήλιο σκεπασμένες με τουλπάνι για μία ώρα. Αφού βγάλουν τα σάλια τους, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τότε το σκόρδο και τις μπάμιες και σοτάρουμε για 6΄-7΄. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε να βράσουν για 10΄. Τέλος προσθέτουμε το αλατοπίπερο και το μαϊντανό.
Σε ταψί τοποθετούμε το ψάρι ολόκληρο και ρίχνουμε από πάνω τις μπάμιες. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45΄ στους 200°C στις αντιστάσεις. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15΄στους 180°C. Το ψάρι είναι ψημένο όταν ξεκολλάει εύκολα η σάρκα του από το κόκαλο.
Υλικά: 1 πακέτο αρακάς, 3 καρότα κομμένα σε κομμάτια, 1\2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 600 γρ. φιλέτα ψαριού, 3-4 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί, 2\3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, ο χυμός 1 λεμονιού, 4 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά (βασιλικός, άνηθος, ρίγανη, θυμάρι), αλάτι-πιπέρι, λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού. Τα στεγνώνουμε και τα αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τα φιλέτα 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά. Σβήνουμε κατόπιν με το κρασί και βράζουμε τα φιλέτα μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά (6 λεπτά) και να μείνουν με το λάδι τους.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε το περιεχόμενο του πακέτου με τον αρακά μαζί με το καρότο το κρεμμύδι και τον άνηθο. Σοτάρουμε 5-6 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό και αλατοπίπερο. Βράζουμε το φαγητό 50 λεπτά περίπου μέχρις ότου εξατμισθούν τα υγρά. Τα τελευταία 5 λεπτά του μαγειρέματος σκορπίζουμε στην κατσαρόλα τα μυρωδικά για να βγάλουν το άρωμά τους και προσθέτουμε τα φιλέτα στην κατσαρόλα.
Υλικά: 4 μερίδες σφυρίδα σε φέτες, 1 κιλό φασολάκια, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι κατά βούληση, ελαιόλαδο
Εκτέλεση: Καθαρίζουμε το ψάρι από τα λέπια και το πλένουμε πολύ καλά με νερό. Το βάζουμε για 30′ σε αλάτι και ξύδι να μαριναριστεί. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα φασολάκια με το κρεμμύδι, μαϊντανό, αλάτι και λάδι.
Υπολογίζουμε το χρόνο ώστε να έχουν μισοβράσει (περίπου 40 λεπτά), τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. Τοποθετούμε από πάνω το ψάρι, αφού το έχουμε ξεπλύνει καλά, και το περιχύνουμε με λίγο λάδι, ρίγανη και αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι. Ψήνουμε περίπου 30-45′ στο φούρνο.