Θα σε χορτάσουν και θα σε δυναμώσουν, χωρίς να σε βαρύνουν. Τέσσερις απολαυστικές σαλάτες για να μην απαρνηθείς τα όσπρια το καλοκαίρι.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Είναι πεντανόστιμα, είναι υγιεινά, αλλά –εντάξει, ας το παραδεχτούμε− είναι στο μυαλό των περισσότερων κομμάτι χειμωνιάτικα, κάπως βαριά, επειδή τα έχουμε συνδέσει με τις ζεστές, φουσκωτικές εκδοχές τους. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να απαρνηθούμε τα όσπρια το καλοκαίρι. Γι’ αυτό υπάρχουν οι σαλάτες.
Εκτέλεση: Ξεπλένουμε καλά τα όσπρια, τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό να τα καλύπτει. Βράζουμε τα όσπρια για 60 λεπτά. Ελέγχουμε να έχουν νερό και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο. Όταν είναι έτοιμα, σβήνουμε τη φωτιά και τα στραγγίζουμε. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σέλερι, τα κρεμμυδάκια, τα φύλλα δυόσμου, τα φύλλα μαϊντανού και τα φύλλα κόλιανδρου. Φτιάχνουμε μια σάλτσα ανακατεύοντας το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και την κρέμα βαλσάμικου ρόδι.
Τοποθετούμε την οσπριάδα σε μεγάλη βαθιά πιατέλα, προσθέτουμε το σέλερι, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε αρκετό χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε.
Υλικά: 500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1/4 φλ. κόκκινο ξίδι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια), 2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους (έτοιμες) ψιλοκομμένες, 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: βάζουμε πρώτα τα φασόλια σε κρύο νερό, να βράσουν για 5΄. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20΄. Αλατίζουμε την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού. Χτυπάμε το λαδόξιδο με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό. Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη σαλάτα, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τα ρεβίθια και βράζουμε για 20 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να τα κρυώσουμε. Κόβουμε το αγγούρι και μικρά κυβάκια και το βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τα ντοματίνια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την κάππαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την τσίλι ψιλοκομμένα, τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο και τον βασιλικό ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τα κρύα ρεβίθια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σπάμε τη φέτα σε κομμάτια, βάζουμε τον δυόσμο, τον βασιλικό, πιπέρι, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Βράζουμε για 5 λεπτά τη φακή και πετάμε το νερό. Σε κατσαρόλα με καινούριο νερό, βάζουμε ξανά τη φακή, το κρεμμύδι ολόκληρο και τα φύλλα δάφνης και μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει η φακή. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης, σουρώνουμε τη φακή και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, τα καρότα, τον άνηθο και τον τόνο. Ετοιμάζουμε το dressing, χτυπώντας το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και το προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.