του Νικόλα Γεωργιακώδη
Καλές οι κατευθυντήριες οδηγίες, ορθές οι υποδείξεις του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, όμως είμαστε κι εμείς άνθρωποι και σαν άνθρωποι έχουμε (διατροφικά) πάθη. Συγκεκριμένα τρόφιμα, δηλαδή, τα οποία συχνά μας τραβούν από τον ίσιο δρόμο που θέλουμε να μπούμε. Τρόφιμα λαχταριστά που μας κάνουν να ενδίδουμε στη θερμιδοφόρα γοητεία τους, έστω και μία στο τόσο, για το.... καλό.
Δείτε παρακάτω 10 αφορμές αυστηρώς ακατάλληλες για συμμορφωμένες σιλουέτες.
Μπέικον
Πρώτο στη λίστα λόγω των ημερών (και των ερευνών) που το θέλουν ένα από τα πλέον ανθυγιεινά τρόφιμα. Ας είναι, εμείς παρά τις κατευθυντήριες οδηγίες θα αγαπάμε την καπνιστή του γεύση, την αλμυράδα του και το «κρατς κρατς» που κάνει στο στόμα μας κάθε φορά που το απολαμβάνουμε τσιγαριστό σε κάποιο burger ή μαζί με αυγά μάτια (σούπερ πρωινό παρεπιπτόντως) ή σε σαλάτες ή σε τοστ ή σε σάντουιτς ή… Βασικά, ο λόγος που το αγαπάμε τόσο πολύ είναι επειδή ταιριάζει με τα πάντα και οι συνδυασμοί που μπορούμε να το απολαύσουμε είναι εκατοντάδες.
Λουκάνικο
Μαζί με το μπέικον, το πιο ανθυγιεινό (και νόστιμο) υπό-προϊόν κρέατος που έχει ποτέ εφευρεθεί. Μάστερ του είδους οι Γερμανοί που έχουν ανάγει τη δημιουργία του σε ιεροτελεστία με τεράστια ποικιλία σε γεύσεις και μεγέθη. Εξίσου δυνατοί και οι Έλληνες που μέσα από το χωριάτικο λουκάνικό βρήκαν τρόπο να μπολιάσουν με έξτρα λίπος και μπαχάρια το ούτως η άλλως υπέρ-πικάντικο αυτό έδεσμα. Απολαμβάνεται στη γερμανική εκδοχή του κρυμμένο μέσα σε φρέσκο ψωμάκι χοτ ντογκ και διάφορες σάλτσες (μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα κτλ.) ή στην ελληνική εκδοχή του, ψημένο στα κάρβουνα, σερβιρισμένο με μπόλικο λεμονάκι.
Πίτσα
Οι διαιτολόγοι θα σας πουν ότι μπορεί να γίνει υγιεινή αν την φάτε με λεπτή ζύμη, χωρίς αλλαντικά, μόνο με λαχανικά. Ποιο το νόημα; Η πίτσα είναι… πίτσα και πρέπει να καταναλώνεται με αφράτη, ζουμερή από το βούτυρο ζύμη, πλούσιο τυρί, αλλαντικά (ναι, και μπέικον) και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας. Μπόνους: Τα κομμάτια που μένουν καταναλώνονται άνετα την επόμενη μέρα. Κρύα. Για πρωινό. Αντίο κορμί.
Πραλίνα φουντουκιού
Ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη στον κόσμο των γλυκών – μετά την κλασσική σοκολάτα. Πόση γεύση, πόσες δυνατότητες επάλειψης σε κάθε τι... Πόσες νύχτες συντροφιά με ένα βαζάκι και ένα κουτάλι της σούπας. Πόσες κρέπες με μπόλικη γέμιση από αυτήν την κολασμένη πραλίνα. Όσο για το δίλημμα «Merenda ή Nutella», εμείς θα απαντήσουμε με το (αινιγματικό) «ναι σε όλα».
Παστίτσιο
Η ελληνίδα μάνα (ή γιαγιά) μπαίνει περήφανα στη λίστα με αυτό το σούπερ παχυντικό έδεσμα, το οποίο θα μπορούσε να ονομάζεται κάλλιστα «η μακαρονάδα των μερακλήδων». Σκεφτείτε το λίγο. Δεν είναι απλά μακαρόνια με κιμά. Είναι έξτρα λαρτζ μακαρόνια, με κιμά, περιχυμένα με το σούπερ ανθυγιεινό μείγμα γάλακτος, βουτύρου και τυριού που οι Γάλλοι ονόμασαν «μπεσαμέλ». Όσο πιο παχιά τόσο καλύτερη. Όσο περισσότερο βούτυρο, τόσο πιο λαχταριστή η γεύση της.
Και για τους μερακλήδες, το παστίτσιο σερβίρεται έξοχα με ένα γενναίο κομμάτι αλμυρής, βαρελίσιας, πικάντικης φέτας.
Πατάτες τηγανιτές
Φρεσκοκομμένες μαμαδίσιες ή έτοιμες από αλυσίδες junk food, όπως και να τις βρείτε, όπως κι αν τις απολαύσετε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οργασμός ουρανίσκου. Το τραγανό αυτό έδεσμα ταιριάζει με τα πάντα, τρώγεται και σκέτο, συνδυάζεται έξοχα με οποιαδήποτε σάλτσα θελήσετε και απογειώνεται με φρεσκοτριμμένο τυρί από πάνω. Προτεινόμενο σερβίρισμα: λιωμένο τσένταρ και μπέικον. Παράδεισος.
Burger
Αμερικανόφερτο ξε-αμερικανόφερτο, το ζουμερό, πλούσιο σε υλικά burger, με άφθονο τυρί να λιώνει και να λούζει το μπιφτέκι καθώς καταλήγει στο κάτω ψωμάκι και παντρεύεται με τη σως που υπάρχει εκεί ε, όσο να’ναι κάνει τον θρόνο του greek souvlaki να τρέμει. Μπιφτέκι είπαμε; Εντάξει, μπορεί να γίνουν και δύο. Ή και τρία. Από τρία και πάνω πάτε για ρεκόρ Γκίνες. Και μπράβο σας αν τα καταφέρετε.
Λουκουμάδες
Το απόλυτο σνακ παραλίας στην αμερικάνική του μορφή, βυθισμένο σε ένα κιλό ζάχαρη («λουκουμάδεεεεεεες!). Παράλληλα, το απόλυτο επιδόρπιο στην ελληνική του εκδοχή σε τηγανιτές μπαλίτσες πνιγμένες στο μέλι ή στην σοκολάτα. Όπως και να τους δείτε - ή να τους φάτε – οι λουκουμάδες είναι απολαυστικοί. Στην εκδοχή των donuts τώρα, η ποικιλία… ξεφεύγει: γεμιστά, με μαρμελάδα, πραλίνα ή κρέμα, καλυμμένα με γλάσο σε διάφορες γεύσεις, με σοκολατένια ή πολύχρωμη τρούφα, Cinnabons με γλάσο και κανέλλα, mini γεμιστά με πραλίνα… Όρεξη να’χετε να δοκιμάζετε.
Σουβλάκι
Το ελληνικό junk που μαζί με τη λέξη «malaka» έχει κάνει τον γύρο (χοιρινό ή κοτόπουλο) του κόσμου. Το απόλυτο «χεράτο» γεύμα. Το αγαπημένο, λαχταριστό, οικονομικό, διάσημο ελληνικό σουβλάκι. Τυλιγμένο σε λαδωμένη πίτα (ή πίτες), μπολιασμένο με άφθονο τζατζίκι ή διάφορες σως, ενισχυμένο με φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό, ντοματούλα και φρεσκοκομμένες πατάτες. Μια σταθερή αξία εδώ και δεκαετίες. Και σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα θέλουν να δοκιμάσουν εξωγήινοι αν ποτέ επισκεφθούν τη χώρα μας.
Πατατάκια/γαριδάκια
Αν γινόταν διαγωνισμός για το πιο περιττό θρεπτικά τρόφιμο, τότε τα πατατάκια και τα γαριδάκια θα στέφονταν πρωταθλητές κόσμου με διαφορά. Καμία θρεπτική αξία (πέρα από υδατάνθρακες χείριστης ποιότητας) όμως λίγο μας νοιάζει όταν καταβροχθίζουμε μια σακούλα πατατακίων ή γαριδακίων με τα χέρια μας να μουλιάζουν στο αλάτι και τα ενισχυτικά γεύσης. Μια σακούλα πατατάκια ή γαριδάκια ήταν, είναι και θα είναι ο καλύτερος μας φίλος.