Πολλές φορές, τα ανησυχητικά σημάδια που παρατηρείς σε φίλους και γνωστούς είναι όντως ανησυχητικά, και δεν σημαίνουν απλώς ότι «γερνάει μωρέ ο άνθρωπος και παραξενεύει» ή ότι «είναι λίγο μυστήριος χαρακτήρας αυτός ο Στάθης». Πολλές φορές, πίσω από την παράξενη συμπεριφορά του Στάθη μπορεί να κρύβεται μια ψυχική ασθένεια, που χρειάζεται βοήθεια από ειδικό για να θεραπευτεί, ή έστω να ελεγχθεί.
Η παραίτηση δεν είναι απλή τεμπελιά
Όλοι θέλουμε πού και πού να κάνουμε μια κοπάνα από τη δουλειά. Εκείνος ο συνάδελφος, όμως, που επιμένει να φορτώνει τη δουλειά του σε άλλους, λέει συχνά ψέματα (π.χ. ότι είναι άρρωστος), ξεμένει συχνά από λεφτά επειδή τα ξοδεύει σε πράγματα που δεν χρειάζεται, αργεί συστηματικά στη δουλειά, και δεν φαίνεται να έχει κανένα πλάνο για το επαγγελματικό του μέλλον, είναι πιθανό να πάσχει από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας –αυτό που παλιά λέγαμε κοινωνιοπάθεια.
Είναι απλά εσωστρεφής ή…
Ξέρεις κάποιον που έχει μόνο έναν, ή κανέναν, καλό φίλο, δεν πηγαίνει ποτέ σε πάρτι και κοινωνικές εκδηλώσεις, δεν του αρέσει να συναναστρέφεται με κόσμο, επιλέγει σχεδόν πάντα μοναχικές δραστηριότητες, δείχνει να αδιαφορεί για τον έπαινο ή την κριτική των άλλων, και δυσκολεύεται να εκφράσει συναισθήματα; Ναι, είναι πιθανό να είναι απλά εσωστρεφής. Είναι, όμως, εξίσου πιθανό να πάσχει από σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας.
Το να χαζεύεις στη δουλειά δεν είναι πάντα αθώο
Είναι πολύ φυσιολογικό να βαριέσαι μια μέρα να δουλέψεις –ή να πλύνεις τα πιάτα, να κατεβάσεις τα σκουπίδια, να απλώσεις τα ρούχα. Αν, όμως, βαριέσαι πάντα να δουλέψεις, και επιπλέον παραπονιέσαι (φωναχτά ή από μέσα σου) ότι οι άλλοι σε υποτιμάνε, κριτικάρεις αναίτια και περιφρονείς την (οποιαδήποτε) εξουσία, αισθάνεσαι δυσφορία ή/και φθόνο απέναντι σε ανθρώπους πιο τυχερούς από σένα, έχεις πάντα μια εξήγηση που αποδεικνύει πως δε φταις κάθε φορά που κάνεις λάθος, παραπονιέσαι συχνά για την ατυχία σου, τότε το πρόβλημά σου δεν λέγεται τεμπελιά, αλλά παθητική επιθετική διαταραχή της προσωπικότητας.
«Αποφεύγει τις συναναστροφές επειδή είναι ντροπαλός»
Προφανώς και υπάρχουν άνθρωποι που είναι απλά ντροπαλοί. Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι που πληγώνονται πολύ και σοβαρά από την αρνητική κριτική ή αποδοκιμασία, δεν έχουν στενούς φίλους και δεν εμπιστεύονται εύκολα ανθρώπους, δεν συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, δεν αναλαμβάνουν δουλειές που απαιτούν διαπροσωπική επαφή, δε μιλούν πολύ όταν βρίσκονται με κόσμο γιατί φοβούνται μην εκτεθούν, θέλουν να έχουν ρουτίνα από την οποία σπάνια παρεκκλίνουν, και φοβούνται ιδιαίτερα την πιθανότητα να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας.
«Έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση»
Η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι καμπανάκι για κάτι που λέγεται εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας αν το συγκεκριμένο άτομο δεν μπορεί να μείνει εκτός σχέσης, δυσκολεύεται να πάρει καθημερινές αποφάσεις χωρίς την επιβεβαίωση τρίτων, δεν εκφράζει σχεδόν ποτέ διαφωνία γιατί φοβάται πως θα χάσει την αποδοχή του περίγυρού του, κάνει πράγματα που του είναι δύσκολα ή δυσάρεστα μόνο για την αναγνώριση από τους άλλους, και φοβάται διαρκώς ότι θα το εγκαταλείψουν.
Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε, αλλά είναι πιθανό ο ντροπαλός/ τεμπέλης/ εσωστρεφής φίλος σου να πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια.
Διαβάστε επίσης
×