Βήμα 1ο: Ανάσες
Ναι ναι, είναι γραφικά κλισέ, κι αυτό και το «μέτρα ως το δέκα» αλλά είναι επίσης και σημαντικότατο. Την ώρα που είσαι έτοιμος να ξεστομίσεις μια βρισιά, ή να βάλεις τις φωνές, κάνε μια παύση και πάρε μια βαθιά ανάσα. Θα φανεί λιγότερο αστείο από το να κάνεις δέκα δευτερόλεπτα να μιλήσεις, και θα σου εξασφαλίσει τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεσαι για να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι δεν πρέπει να βγεις εκτός εαυτού.
Βήμα 2ο: Θυμήσου ότι θα χάσεις το δίκιο σου
Ο θυμός σου είναι απόλυτα δικαιολογημένος, γιατί εσύ έχεις δίκιο και ο άλλος άδικο, σωστά; Δεν είναι λοιπόν σημαντικότερο να «κερδίσεις» αυτή την διαφωνία, από το να ξεσπάσεις απλώς τα νεύρα σου; Ε, δε γίνεται να κερδίσεις καμία διαφωνία φωνάζοντας, με κοκκινισμένο πρόσωπο και φλέβες να πετάγονται στον λαιμό σου. Γι’ αυτό, ανάσες.
Βήμα 3ο: Μην κρίνεις
Αυτό το βήμα θα λεγόταν «αγάπησε τους ανθρώπους» αν ήμασταν χίπηδες και ζούσαμε σε σπηλιές στα Μάταλα. Το ξέρουμε πως δεν είναι εύκολο να αγαπήσεις τους ανθρώπους εν γένει, γιατί ζουν και μ*λ@κες ανάμεσά μας, αλλά βοηθάει πολλές φορές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι κάθε άνθρωπος που συναντάς –και που σε εκνευρίζει− έχει ζήσει τουλάχιστον μια ιστορία εξίσου ενδιαφέρουσα, ή εξίσου τραγική, με τη δική σου. Επίσης πολύ χρήσιμο, είναι να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου, εκεί πάνω στον ορυμαγδό συναισθημάτων που σου προκαλεί ο θυμός, πως είναι πολύ πιθανό να θυμώνεις επειδή αντιπαθείς τον συγκεκριμένο άνθρωπο και όχι επειδή όντως έχει άδικο στην παρούσα φάση.
Βήμα 4ο: Εκτονώσου
Δεν ξέρουμε αν το έχεις προσέξει, αλλά από τότε που μπήκαν τα video games στη ζωή μας (ας πούμε, περί τα τέλη των 80s – αρχές των 90s) τα παιχνίδια στους δρόμους και τις αυλές των σχολείων άρχισαν να γίνονται όλο και λιγότερο βίαια –κανείς δεν παίζει πια πετροπόλεμο ή «ξύλο» για παιχνίδι. Το λέει κι αυτή εδώ η έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Ότι όσο περισσότερες διεξόδους έχεις για τον θυμό σου, τόσο καλύτερα (μαθαίνεις να) τον διαχειρίζεσαι –ξεκίνα γυμναστήριο, γράψου kick boxing, παίξε περισσότερα shoot ‘em up, ό,τι τέλος πάντων σου αρέσει και σε βοηθά να διοχετεύσεις κάπου όλη την συσσωρευμένη σου ενέργεια.
Βήμα 5ο: Ανάλυσέ το
Αν τα ξεσπάσματα θυμού σου είναι συχνά και ανεξέλεγκτα, αν ανησυχείς πως ξεπερνάς τα όρια του φυσιολογικού, ή αν μιλάμε για παγιωμένη κατάσταση (έχεις μονίμως νεύρα, ακόμα και χωρίς συγκεκριμένη αφορμή) καλή ιδέα είναι να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο, για να εντοπίσεις τη ρίζα του προβλήματος –πώς σου προέκυψε ο θυμός− και να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει όλα τα κέντρα στα οποία μπορείς να απευθυνθείς για δωρεάν ψυχοθεραπεία, αν δεν έχεις λεφτά να διαθέσεις.
Νιώθεις το αίμα να σου ανεβαίνει στο κεφάλι, και θες απεγνωσμένα να σπάσεις κάτι; Ψυχραιμία. Πάμε να δούμε βήμα-βήμα πώς θα διαχειριστείς τον θυμό σου.
Διαβάστε επίσης
×