Η σωστή διατροφή, τα παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, οι ασκήσεις για καλύτερη μνήμη και μερικές απροσδόκητες συμβουλές για να δουλεύει καλύτερα ο εγκέφαλός σας.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Όλοι έχουμε στιγμές διαύγειας και στιγμές που νιώθουμε «μπλοκαρισμένοι», σαν το μυαλό μας να μη λειτουργεί. Και για τους περισσότερους εξ ημών, οι δεύτερες είναι συνήθως περισσότερες από τις πρώτες. Υπάρχει, άραγε, τρόπος να κάνουμε το μυαλό μας να δουλεύει καλύτερα, και να «ανταποκρίνεται» περισσότερο στις απαιτήσεις της καθημερινότητας; Υπάρχει –και μάλιστα όχι ένας, αλλά πολλοί.
Κοιμηθείτε: Κάνει θαύματα για την υγεία, την εμφάνιση, την διάθεση και (πάνω απ’ όλα) τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε μέρα, για να δίνετε την ευκαιρία στον εγκέφαλό σας να ξεκουράζεται. Θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά στο πόσο αποτελεσματικότερα λειτουργεί την επόμενη μέρα.
Εξασκήστε το μυαλό σας: Δοκιμάστε να απομνημονεύσετε τη λίστα του σούπερ μάρκετ αντί να την πάρετε μαζί σας. Λύστε μερικά σταυρόλεξα ή Sudoku. Κάντε κλικ εδώ και παίξτε κάποιο από τα 50 παιχνίδια που έχουμε συγκεντρώσει για να ακονίσετε το μυαλό σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε για μια συγκεκριμένη δουλειά (π.χ. το να πλύνετε τα δόντια σας) το αριστερό σας χέρι αν είστε δεξιόχειρας ή το δεξί αν είστε αριστερόχειρας.
Υιοθετήστε μικρές καθημερινές συνήθειες: Διαβάστε λίγες σελίδες ενός βιβλίου κάθε μέρα –και βάλτε στόχο να διαβάζετε 4-5 βιβλία τον χρόνο. Ρίξτε μια ματιά στις κυριακάτικες εφημερίδες και τα ένθετά τους (όχι μόνο στους τίτλους).
Μάθετε μια ξένη γλώσσα: Έρευνες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας κάνει θαύματα στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας, καθώς τον «προκαλεί» να σκεφτεί διαφορετικά –με νέους συντακτικούς κανόνες, διαφορετικούς χρόνους από εκείνους που έχει μάθει να χρησιμοποιεί και βέβαια καινούριες λέξεις για να απομνημονεύσετε, εξασκώντας έτσι και τη μνήμη σας.
Δώστε την αμέριστη προσοχή σας σε ό,τι κάνετε: Το έχουμε πει και ξαναπεί, ότι το multitasking είναι ένας μύθος –δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να κάνει δύο πράγματα ταυτόχρονα και εξίσου αποτελεσματικά. Μην προσπαθείτε να βάλετε σε τάξη τον χαμό των e-mail σας την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο με έναν φίλο, για παράδειγμα –θα χάσετε τα μισά από αυτά που σας λέει και όταν κλείσετε το τηλέφωνο θα ξαναπιάσετε την τακτοποίηση των e-mail από την αρχή.
Φάτε σωστά: Όπως ο ύπνος, έτσι και η διατροφή παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο σε κάθε λειτουργία του οργανισμού μας, που θα ήταν απίθανο να μην έκανε το ίδιο και με τον εγκέφαλό μας. Ξεκινήστε την κάθε ημέρα με ένα καλό πρωινό, βάλτε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, κάντε συχνά και μικρά γεύματα και μην παραλείπετε να πίνετε πολύ νερό. Πολλές φορές, για τη νύστα και την «αργή» λειτουργία του εγκεφάλου μας φταίει απλώς η αφυδάτωση. Εντάξτε, επίσης, στη διατροφή σας τα ψάρια, που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν την μνήμη και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Ηρεμήστε: Εφαρμόζετε όλες τις παραπάνω συμβουλές κατά γράμμα, αλλά και πάλι νιώθετε ότι το μυαλό σας αρνείται να συνεργαστεί; Μπορεί να φταίει το άγχος σας –για να το καταπολεμήσετε, κάντε κλικ εδώ και διαβάστε τις συμβουλές που συγκεντρώσαμε για να… ηρεμήσετε.