Υπάρχουν οι προφανείς, τύπου βγες με έναν φίλο, υπάρχουν και οι απροσδόκητοι τρόποι να ξεπεράσεις μια κακή μέρα. Εδώ θα σου μιλήσουμε κυρίως για τους δεύτερους.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Γυρνάς σπίτι μετά από μια απαίσια μέρα. Τι κάνεις; Άσε κάτω το κινητό, σε βλέπουμε, το junk food που ετοιμάζεσαι να παραγγείλεις δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Ούτε το αέναο σκρολάρισμα στα social media –χειρότερα θα σε κάνει. Αντ’ αυτών, δοκίμασε μερικούς από τους παρακάτω τρόπους για να φτιάξεις το κέφι σου.
Άναψε τα φώτα. Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, υπάρχει κάτι που λέγεται φωτοθεραπεία και υποστηρίζει ότι, όπως το φως του ήλιου μας φτιάχνει το κέφι, παρόμοια (αν και όχι εξίσου καλή) δουλειά κάνει και ένα δυνατό, θερμό φως στο σπίτι.
Βγες για περπάτημα. Βάλε ανεβαστική μουσική στα ακουστικά, και περπάτα σε έντονο ρυθμό για ένα τέταρτο-εικοσάλεπτο. Ναι, στην αρχή θα σκέφτεσαι μόνο πόσο απαίσια ήταν η μέρα σου, αλλά μετά από λίγο οι ενδορφίνες που παράγει η άσκηση στον οργανισμό σου θα πιάσουν δουλειά και θα το ξεχάσεις.
Κάνε κάτι καλό για κάποιον άλλο. Μπορεί να είναι κάτι εξαιρετικά απλό, όπως το να πάρεις τα ρούχα του/ της συγκατοίκου από το καθαριστήριο γυρνώντας, ή να κάνεις εκείνο το μίνι σεμινάριο Facebook που έχεις τάξει εδώ και καιρό στον μπαμπά σου. Υπάρχει κάτι που η νευροεπιστήμη αποκαλεί “helper’s high” και εξηγεί την αλλαγή στη διάθεσή σου όταν βοηθάς κάποιον.
Κανόνισε κάτι ωραίο, ακόμα και αν είναι για μετά από καιρό. Κλείσε εισιτήρια για θέατρο ή σινεμά για το επόμενο Σαββατοκύριακο, ας πούμε. Ακόμα καλύτερα, αν το μπάτζετ το σηκώνει, οργάνωσε μια εκδρομή για το τέλος του μήνα. Δώσε στον εαυτό σου κάτι να περιμένει.
Δες stand up comedy. Το ξέρουμε ότι σου τη σπάει ακόμα και η σκέψη να ανοίξεις το YouTube όταν νιώθεις χάλια, αλλά άπαξ και κάνεις την αρχή θα δεις την διάθεσή σου να αλλάζει μαγικά. Να, κάνε ένα κλικ εδώ και πάτα το πρώτο βιντεάκι.
Άσε κάτω το κινητό. Το είπαμε στην εισαγωγή, το ξαναλέμε. Τα social media δεν θα σου φτιάξουν το κέφι, θα σε κάνουν να νιώσεις χειρότερα –το Facebook με τους ανούσιους καυγάδες του, το Instagram με το πόσο τέλεια περνάνε όλοι οι άλλοι εκτός από σένα.
Αν θέλεις να διαβάσεις κάτι, διάβασε ένα βιβλίο. Έναν Αστερίξ, ακόμα καλύτερα. Κάπου έχεις έναν Αστερίξ καταχωνιασμένο στο σπίτι, βάζουμε στοίχημα.
Φάε κάτι νόστιμο –αλλά όχι junk food. Οι υδατάνθρακες και τα αλάτια ενός burger με πατάτες θα σου ανεβάσουν στιγμιαία την διάθεση, και μετά θα σου την ξαναρίξουν στα τάρταρα. Αυτό που θέλει η πεσμένη ψυχολογία σου είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, ωμέγα 3, και άπαχη πρωτεΐνη. Τι θα έλεγες για τόνο με guacamole;
Βάλε μουσική. Πρόσεχε, όμως, μην πέσεις στην παγίδα της λυπητερής μουσικής –που θα σε βάλει να ξανακλάψεις τον πόνο σου− ή της πολύ ανεβαστικής, που θα σε εκνευρίσει αν αποτύχει να σε ανεβάσει. Βάλε τζαζ, πιάνει πάντα.
Πέσε για ύπνο. Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ή δεν έχεις όρεξη να τα δοκιμάσεις, κοιμήσου νωρίς. Βοηθάει στα πάντα, θα κάνει θαύματα και με την διάθεσή σου –άσε που θα ξυπνήσεις νωρίς το επόμενο πρωί και θα έχεις χρόνο να φας με την ησυχία σου ένα ωραίο πρωινό, να κάνεις ένα καλό ντουζ να ξυπνήσεις, γενικώς να ξεκινήσεις σωστά τη μέρα σου ώστε να την κάνεις καλύτερη από τη χτεσινή.