Τα θεόρατα βράχια των Μετέωρων φαντάζουν δεσποτικά από πολύ μεγάλη απόσταση, καθώς το ύψος τους αγγίζει κατά μέσο όρο τα 300 μέτρα, ενώ όσο πλησιάζει κανείς τόσο περισσότερο μαγεύεται από το εκπληκτικό τοπίο, νιώθοντας απροσδιόριστα πραγματικά συναισθήματα.
Τα απότομα και ιδιόρρυθμα βράχια, νότια από τα βουνά Χάσια και πάνω από τις κωμόπολεις Καλαμπάκα και Καστράκι, είναι γεμάτα από απολιθωμένα όστρακα και ασκητικά παραπήγματα και αποτελούν πόλο έλξης για ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι η UNESCO τα έχει χαρακτηρίσει ως παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το πώς ακριβώς δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Ωστόσο, επικρατέστερη είναι η θεωρία ενός γερμανού γεωλόγου, του Αλ. Φίλιπσον.
Σύμφωνα με τη θεωρία του, στην περιοχή αυτή είχε τις εκβολές του ένας ποταμός. Τα νερά του ποταμού εναπόθεταν εκεί ποταμίσιες πέτρες, άμμο και λάσπη, που σιγά σιγά συσσωρεύτηκαν και δημιούργησαν έναν ενιαίο κώνο.
Λόγω των γεωολογικών μεταβολών που έλαβαν χώρα, αναφέρει ο Φίλιπσον, το κεντρικό τμήμα της χώρας ανυψώθηκε και βυθίστηκε η Θεσσαλία δημιουργώντας μια λίμνη, ενώ μετέπειτα δημιουργήθηκε το άνοιγμα των Τεμπών και τα νερά της Θεσσαλικής λίμνης χύθηκαν στο Αιγαίο.
Ο ενιαίος όγκος χωρίστηκε, εξαιτίας της διαβρωτικής δράσης του νερού, των δυνατών ανέμων, των βροχών και των σεισμικών δονήσεων και έτσι σχηματίστηκαν βράχια και λόφοι σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.
Με το πέρασμα των αιώνων και λόγω των συνεχών γεωλογικών μεταβολών οι βράχοι πήραν τη σημερινή τους μορφή, καταλήγει ο γερμανός γεωολόγος.
Στις κορυφές των βράχων, στις κοιλότητες και στις κουφάλες τους οι πρώτοι Ασκητές (επίσης αδιευκρίνηστο το πότε) αναζήτησαν την ψυχική τους πληρότητα και λύτρωση, δημιουργώντας σιγά-σιγά σκήτες.
Αναφέρεται ότι το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, οργανώθηκε από τον Όσιο Αθανάσιο το Μετεωρίτη τον 14ο αιώνα, από όπου πήραν και το όνομά τους τα Μετέωρα.
Έκτοτε, δημιουργήθηκαν κι άλλες μονές, αγγίζοντας τις 24. Σήμερα λειτουργούν οι 6, ενώ οι υπόλοιπες είναι ακατοίκητες και ερειπωμένες.
Οι επισκέπτες αναρίθμητοι, με τις φωτογραφικές μηχανές να χτυπούν κυριολεκτικά ”κόκκινο” καθώς η ματιά αδυνατεί να χορτάσει. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς βλέπει θεόρατους βράχους, νιώθοντας ότι αιωρείται μεταξύ γης και ουρανού.
Ορισμένοι προσπάθησαν να μετρήσουν τους βράχους και όσοι τελικά τα κατάφεραν υποστηρίζουν ότι είναι πάνω από 1.000!
Η περιοχή ενδείκνυται τόσο για τους λάτρεις της φύσης, της φυσικής και άγριας ομορφιάς όσο και για όσους αναζητούν γαλήνη, ψυχική ηρεμία αλλά και ”διάλογο” με τον Ύψιστο. Ενα ταξίδι στα Μετέωρα, αρκεί για να υποκληθεί κανείς μπροστά στη μεγαλειότητα της φύσης.
Αν αποφασίσετε τελικά το ταξίδι στα Μετέωρα, μπορείτε να διανυκτερεύσετε στην Καλαμπάκα ή στο Καστράκι, ένα μικρό χωριό στο δρόμο για τα Μετέωρα.
Η Καλαμπάκα, γνωστή και με την ονομασία ”Αιγίνιο” είναι τούρκικη λέξη και σημαίνει ”ισχυρό φρούριο”. Στην πόλη μπορείτε να θαυμάσετε τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο οποίος είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο ναό του Απόλλωνα, τη μοναδική στην Ελλάδα σχολή Ξυλογλυπτικής, καθώς και πολλά χαλκουργεία, στα οποία θα βρείτε σπάνια χειροποίητα είδη. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τα περίφημα Καλαμπακιώτικα ”τσιπουρερί” στην οδό Βλαχάβα καθώς και το εργαστήρι παρασκευής του Φαρσαλινού Χαλβά Ρόμπου, με παράδοση από το 1920.
Διαμονή
Τα καταλύματα είναι πολλά και όλα σχεδόν προσφέρουν εκπληκτική θέα -το μόνο που χρειάζεται άλλωστε κάποιος που επισκέπτεται την περιοχή. Το in2life επέλεξε και προτείνει τα εξής:
* Ξενώνας Έλενα, Κανάρη 3, Καλαμπάκα, τηλ.: 24320 77789
* Ξενώνας Σωτηρίου, Καστράκι, τηλ.: 24320 78105
* Divani Meteora, Τηλ.: 24320 23330
* Αμαλία, Καλαμπάκα, Τηλ.: 24320-72216
* Ξενοδοχείο Αντωνιάδης Καλαμπάκα, Tηλ. 24320 24387, 23419
* Ξενοδοχείο Καστράκι, Καστράκι, Τηλ.: 24320 75335
Φαγητό
Όπου κι αν επιλέξετε να σταματήσετε για φαγητό, οι ντόπιες συνταγές θα σας εντυπωσιάσουν. Χοιρινό με πρασοσέλινο, κολοκυθάκια γεμιστά αλλά και γουρουνόπουλο είναι μερικά από τα οποία προσφέρονται στην περιοχή. Ενδεικτικά προτείνουμε τα εξής:
* Αρχονταρίκι, Πλατεία Ρήγα Φεραίου, Καλαμπάκα, τηλ.: 24320 22449
* Πανελλήνιο, Πλατεία Δημαρχείου, Καλαμπάκα, τηλ.: 24320 24735
* Αιγίνειο, Τρικάλων 35, Καλαμπάκα, τηλ.: 24320 24809
Ε. Ρ.