Διονύσια 2011: Το μεγάλο ραντεβού των Ελλήνων οινόφιλων ήρθε ξανά

Τα Διονύσια, η μεγάλη γιορτή του κρασιού (και των φίλων του) ξεκινάει σε λίγες μόνο ώρες. Ελάτε να δούμε μαζί πώς θα αξιοποιήσουμε το χρόνο της επίσκεψής μας σε αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Διονύσια 2011: Το μεγάλο ραντεβού των Ελλήνων οινόφιλων ήρθε ξανά
του Θόδωρου Λέλεκα

Συνήθως δεν είναι καλό την προσπάθεια να την κάνει μόνο ο Μωάμεθ ή μόνο το βουνό, αλλά να το θέλουν και οι δύο. Ευτυχώς κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο Ελληνικό κρασί. Οι Έλληνες οινόφιλοι έχουν αποδείξει ότι η αγάπη τους για το κρασί είναι παντός καιρού, γι αυτό και επισκέπτονται οινοποιεία, κάνουν εκδρομές, πηγαίνουν σε δοκιμές, και γενικά προσπαθούν με χαρά να βρεθούν κοντά στο κρασί με κάθε ευκαιρία.

Κάποιες φορές, ωστόσο (οι οποίες μάλιστα όσο πάνε και πληθαίνουν), το κρασί κάνει κι εκείνο την δική του... προσπάθεια, και έρχεται κοντά στους φίλους του, στο πλαίσιο μεγάλων εκδηλώσεων που καλύπτουν όλες (ή τελοσπάντων τις περισσότερες) διαστάσεις της οινοφιλίας. Η κορωνίδα των οινικών εκδηλώσεων/εκθέσεων στην Ελλάδα είναι τα Διονύσια, το μεγάλο Φεστιβάλ Οίνου που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα κάθε δύο χρόνια.

Φέτος λοιπόν είναι... Διονυσιακό έτος. Έτσι, το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Φεβρουαρίου, περισσότερες από 1000 ετικέτες κρασιού από την Ελλάδα και τον κόσμο, οινοποιοί, έμποροι και διανομείς οίνου και οινικών αξεσουάρ, καθώς και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου, δίνουν το δικό τους ραντεβού με τους φίλους του κρασιού. Τα Διονύσια βρίσκονται στην 4η χρονιά τους πλέον, καθώς ξεκίνησαν το 2005, ενώ το 2009 έκαναν ρεκόρ συμμετοχής και επισκεψιμότητας.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για εκδήλωση που απευθύνεται καθαρά στον ιδιώτη οινόφιλο, και επειδή εξελίσσονται κάθε φορά κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, τα Διονύσια αποτελούν μία ιδανική δραστηριότητα μετά το τέλος της εργάσιμης εβδομάδας, για την παρέα αλλά και –γιατί όχι;– για την οικογένεια. Σύμφωνα μάλιστα με τους διοργανωτές, τα Διονύσια είναι η μοντέρνα έκδοση της παραδοσιακής «Γιορτής του Κρασιού», με τη διαφορά ότι ο επισκέπτης δοκιμάζει –δεν πίνει– ενώ έχει την ευκαιρία να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες γύρω από το κρασί ερχόμενος σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους που ευθύνονται για την παραγωγή του ή και την διάθεσή του στο εμπόριο.

Όσοι βρεθείτε (και) στα φετινά Διονύσια, θυμηθείτε ότι είναι εκδήλωση αφιερωμένη στους ανθρώπους που αγαπούν το κρασί, και οι οποίοι (εμείς δηλαδή, οι οινόφιλοι) είναι στο επίκεντρο. Σας συμβουλεύω να ξεκινήσετε την επίσκεψή σας όσο πιο νωρίς γίνεται, για να έχετε την ησυχία να απολαύσετε την περιήγησή σας στον χώρο της έκθεσης. Θα ήταν χρήσιμο, αφού εγγραφείτε, να μελετήσετε τη λίστα των εκθετών και το σχεδιάγραμμα των περιπτέρων του καθενός, έτσι ώστε να φτιάξετε τη δική σας νοητή διαδρομή στο χώρο.

Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τα κρασιά που θα επιλέξετε στην σωστή (δηλαδή τη λογική) σειρά τους, έτσι ώστε να διατηρήσετε τα οσφρητικά και γευστικά σας κριτήρια όσο πιο ακέραια γίνεται. Με λίγα λόγια, ξεκινήστε με τα ελαφριά και τα αφρώδη κρασιά, συνεχίστε με τα λευκά (φρέσκα και βαρελάτα), ύστερα με τα ροζέ και στο τέλος με τα κόκκινα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσετε από το ίδιο περίπτερο παραπάνω από μία φορά. Ολοκληρώστε την δοκιμή σας με τα γλυκά κρασιά, τους ενισχυμένους οίνους και –βεβαίως– τα αποστάγματα (σε αυτή τη σειρά).

Αν μπορέσετε (ιδανικά) να παρευρεθείτε στην έκθεση και τις δύο μέρες, θα ήταν καλό να σπάσετε τις δοκιμές των κρασιών σας αντίστοιχα (π.χ. αφρώδη, λευκά και ροζέ την πρώτη μέρα, ερυθρά, γλυκά και αποστάγματα τη δεύτερη). Σε κάθε περίπτωση, ειδικά αν πάτε από νωρίς, κάντε ένα διάλειμμα για φαγητό το μεσημέρι, είτε βολευτείτε με κάτι ελαφρύ στα πεταχτά, είτε προτιμήσετε ένα πλήρες γεύμα σε κάποιο ταβερνάκι ή εστιατόριο του Κέντρου.

Και κάτι πολύ σημαντικό: Σε κάθε περίπτερο υπάρχουν πάντα πτυελοδοχεία, και αυτό συμβαίνει για έναν πολύ καλό λόγο: όσοι σκοπεύουν να δοκιμάσουν πολλά κρασιά κατά τη διάρκεια της έκθεσης –και ειδικά αν οδηγούν– πρέπει να είναι πολύ επιλεκτικοί ως προς τα κρασιά (τις γουλιές, δηλαδή) που θα καταπιούν, και σίγουρα να μη ντραπούν να φτύσουν τη γουλιά που δοκιμάζουν κάθε φορά.

Φτύνοντας μετά από κάθε δοκιμή μπορούμε κάλλιστα να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη άποψη του εν λόγω κρασιού, χωρίς να ρισκάρουμε να χαλάσουμε το κέφι μας, να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, να ενοχλήσουμε τους γύρω μας και –πόσο μάλλον– να έχουμε δυσάρεστες περιπέτειες στο δρόμο της επιστροφής. Τέλος, αν σε οποιοδήποτε σημείο αισθανθείτε ότι οι απανωτές δοκιμές κρασιών έχουν κουράσει ή και «αχρηστεύσει» τους γευστικούς σας κάλυκες, καθαρίστε το στόμα σας με λίγο ψωμί, μερικά κρακεράκια ή ένα ποτήρι νερό (ιδανικά ανθρακούχο) ή ξεκουραστείτε με ένα διάλειμμα λίγων λεπτών.

Τα φετινά Διονύσια αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μεγάλου πλήθους επισκεπτών, οι οποίοι δεν θα ανήκουν απαραίτητα (και μόνο) στους σκληροπυρηνικούς οινόφιλους που παρακολουθούν κάθε οινική έκθεση με θρησκευτική ευλάβεια. Σύμφωνα μάλιστα με τελευταίες πληροφορίες, το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Φεβρουαρίου ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (Κυρ) Γιάννης Μπουτάρης, εκ των κορυφαίων οινοποιών της Βόρειας, αλλά και της ευρύτερης Ελλάδας, θα ξεναγήσει στο χώρο της έκθεσης τον νεο-εκλεγέντα ομόλογό του στον Δήμο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Τα Διονύσια θα λάβουν χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο το Σαββατοκύριακο 12-13 Φεβρουαρίου. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι 11.00 με 20.00 και για τις δύο μέρες. Η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ και περιλαμβάνει τον κατάλογο της έκθεσης και το ειδικό αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας που ο επισκέπτης μπορεί να κρατήσει, αφού το χρησιμοποιήσει για να δοκιμάσει. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην διοργανώτρια εταιρεία Vinetum (210-7660560).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v