του Διονύση Γκουτζουρή
Θυμάστε τι έγινε πριν από 18 χρόνια; Η Εθνική ομάδα του μπάσκετ κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ξάφνου η νεολαία πήρε την πορτοκαλί μπάλα και έτρεχε στα γήπεδα. Τοποθετήθηκαν μπασκέτες, χαράχτηκαν οι γραμμές του τρίποντου και το άθλημα έγινε μόδα.
Οι... ποδοσφαιρόφιλοι έτρεχαν ακόμη στις αλάνες. Εδώ και κάποια χρόνια, όμως, έχουν και εκείνοι στέγη: Τα γήπεδα 5Χ5. Πριν από δέκα χρόνια περίπου άρχισαν να φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα αντικατέστησαν τα χωράφια και τις πλατείες, τέρματα με δίχτυα πήραν τη θέση των... δέντρων και τα διάφορα τουρνουά που διοργανώνονται από τους ανθρώπους που διοικούν με μεράκι τα γήπεδα αυτά, αποτέλεσαν κίνητρο για χιλιάδες νέους, για παλαίμαχους ποδοσφαιριστές και για μεγαλύτερους ”εραστές” της ”στρογγυλής θεάς”.
Ο αθλητισμός είναι από μόνος του υγεία. Η δημιουργία γηπέδων 5Χ5 έδωσε το έναυσμα σε αρκετό κόσμο να αγαπήσει και πάλι το ποδόσφαιρο. Να το αγαπήσει πραγματικά. Να είναι φίλαθλος και αθλητής μαζί. Ακόμη και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές μετέχουν σε τουρνουά, παίζουν φιλικά παιχνίδια με φίλους τους και... κρύβονται από τους προπονητές τους, που αν το μάθουν θα τους επιπλήξουν.
Τα περισσότερα γήπεδα της Αττικής και της επαρχίας διαθέτουν γιατρούς, διαιτητές, αποδυτήρια, καντίνες και προσφέρουν όλες τις ανέσεις. Διοργανώνουν τουρνουά με έπαθλα, προγραμματίζουν αγώνες μεταμεσονύκτιους, προκειμένου να δίνουν την ευκαιρία σε επαγγελματίες που δεν έχουν χρόνο μέσα στη μέρα να πατήσουν το χορτάρι, να φορέσουν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια και να ξεδώσουν.
Τελευταία έχει προκύψει και η επέκταση των μικρών γηπέδων. Το 5Χ5 διεξάγεται σε γήπεδο με διαστάσεις περίπου 12Χ35 μ. και τα τέρματα είναι ίδια με αυτά που υπάρχουν στη χειροσφαίριση (χάντμπολ).
Οι περισσότερες εταιρίες διαθέτουν πια και γήπεδα 8Χ8 μ. με διαστάσεις 30Χ60 μ. και με τέρματα λίγο πιο μικρά από τα κανονικά.
Οι τιμές ποικίλουν, αλλά συνήθως κυμαίνονται στα 100 ευρώ για μία ώρα. Δεν είναι ακριβή διασκέδαση. Στα περισσότερα παιχνίδια μαζεύονται 12 με 14 παίκτες και ο καθένας πληρώνει περίπου επτά ευρώ. Οι ομάδες που μετέχουν σε τουρνουά πληρώνουν λιγότερα χρήματα, παρά το ότι υπάρχουν και διαιτητές, τους οποίους φυσικά αποζημιώνουν οι διοργανωτές των τουρνουά.
Πρόσφατα δημιουργήθηκε ιστοσελίδα για το 5Χ5. www.mundialito.gr. Σε αυτή τη σελίδα υπάρχουν πληροφορίες για τα περισσότερα γήπεδα της Αττικής, αλλά και για μερικά... εκτός νομού. Υπάρχει ακόμη και Forum για τους φίλους του αθλήματος, που δεν είναι και λίγοι.
Γήπεδα 5Χ5 υπάρχουν σε πολλούς δήμους της Αττικής. Υπάρχουν χώροι που διαθέτουν ένα ή δύο γήπεδα, αλλά και άλλοι που διαθέτουν περισσότερα από πέντε γήπεδα 5Χ5 και ένα ή δύο 8Χ8.
Στα περισσότερα από αυτά οι κανόνες ασφαλείας είναι αυστηρότατοι. Απαγορεύονται τα τάκλιν και οι επικίνδυνες προβολές, δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση υποδημάτων με σκάρες και σιδερένιες τάπες και αποβάλλονται από τα τουρνούα και τα φιλικά παιχνίδια οι παίκτες που είναι επικίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των υπολοίπων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές ομάδες ποδοσφαίρου διαθέτουν στα προπονητικά τους κέντρα γήπεδα 5Χ5, όπου προπονούνται οι ακαδημίες (τζούνιορ, προπαίδες, παίδες). Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη επίσημη διοργάνωση 5Χ5, αλλά ίσως βρείτε ενδιαφέρον το ότι η χώρα μας διαθέτει Εθνική ομάδα Ποδοσφαίρου Σάλας!