Ούτε φίλτρα, ούτε influencers: Το νέο social media που λέει μόνο αλήθειες
Σιχάθηκες τον ψεύτικο κόσμο των social media; Το Be Real υπόσχεται πως θα σου βγάλει τον χειρότερό σου εαυτό… και θα σου αρέσει.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Η ζωή δεν είναι αυτό που βλέπουμε στα social. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το θυμάσαι, κάθε φορά που σκρολάρεις ημιλιπόθυμος/η στον καναπέ φορώντας τρύπια φόρμα με την τηλεόραση να παίζει στο μπαγκράουντ και τους αψεγάδιαστους φίλους σου να περνάνε τέλεια στην τοποθεσία [κάπου που δεν είσαι].
Σκέψου το, όμως: Δεν είναι ότι λέμε ακριβώς ψέματα στα social media. Είναι ότι αυτά που επιλέγουμε να ποστάρουμε είναι το 1% της καθημερινότητάς μας –άντε, ας πούμε το 5% για κάποιους που είναι πολύ τυχεροί. Είναι οι σπάνιες στιγμές, εκείνες που έχεις μάθει να θεωρείς άξιες λόγου. Βλέποντας μαζεμένες τις αντίστοιχες τέτοιες στιγμές των άλλων, πέφτεις στην παγίδα να θεωρείς πως μόνο η δική σου ζωή είναι βαρετή. Κι αυτό, χωρίς να πιάσουμε καν τη μάστιγα των φίλτρων.
Ε λοιπόν, ένα νέο κοινωνικό δίκτυο έρχεται να σε βγάλει από αυτή τη λούπα, και να σου θυμίσει πόσο διασκεδαστικά αδιάφορη είναι η καθημερινότητα όλων μας. Το Be Real δεν μπορείς να το κοροϊδέψεις: Φτιάχνεις λογαριασμό, λαμβάνεις ένα notification την ημέρα, και από τη στιγμή που θα το λάβεις έχεις δύο λεπτά να ποστάρεις μια φωτογραφία από εκεί που είσαι.
Καταλαβαίνεις ότι αυτό σημαίνει πως ο περισσότερος κόσμος καταλήγει να ποστάρει ακατάστατα δωμάτια, υπερφωτισμένα γραφεία, ταμεία σούπερ μάρκετ, την πόρτα του ψυγείου του, άντε στην καλύτερη τη γάτα του ή τη μίζερη θέα από το παράθυρό του.
Αλλά έχει κι άλλο: Την ώρα που τραβάς την φωτογραφία, η σατανική εφαρμογή ενεργοποιεί και την μπροστινή κάμερα του κινητού σου, και τραβάει ταυτόχρονα μια καθόλου κολακευτική φωτογραφία της φάτσας σου. Αν προσπαθήσεις να την ξεγελάσεις, και να στρίψεις το κινητό στη γωνία της selfie της σωστής, θα καταλήξεις να ποστάρεις το ταβάνι, ή τον ουρανό. Οι δύο φωτογραφίες, μπροστά και πίσω κάμερας, ποστάρονται μαζί, και εννοείται πως φίλτρα δεν υπάρχουν. Ούτε crop. Ούτε γενικά καμία απολύτως δυνατότητα επεξεργασίας. Α, και ούτε δεύτερη ευκαιρία «αχ δε βγήκε καλή, κάτσε να ξαναδοκιμάσω». Μία την ημέρα, και τέλος.
Όπως μπορείς να φανταστείς, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό όταν βλέπεις μαζεμένες τις φωτογραφίες των φίλων σου ή και απολύτως αγνώστων, και συνειδητοποιείς πως τελικά οι ζωές μας δεν διαφέρουν και τόσο πολύ. Το «παράθυρο» των δύο λεπτών που σου δίνει η εφαρμογή σημαίνει πως ακόμα και ταξίδι να είσαι, κατά πάσα πιθανότητα η ειδοποίηση θα σε πετύχει την ώρα που κάνεις κάτι εξαιρετικά αδιάφορο, τύπου περιμένεις σε άκυρη στάση το λεωφορείο, ή στέκεσαι στην ουρά μιας ρεσεψιόν για το check in.
Για να κάνεις καρδούλες, λάικ ή χαχα στις φωτογραφίες των φίλων σου, δεν έχεις διαθέσιμα χαριτωμένα emoji, αλλά κάτι που λέγεται realmoji και είναι πέντε selfie που καλείσαι να βγάλεις προσπαθώντας να μιμηθείς όσο καλύτερα γίνεται τις αντιδράσεις που περιγράφει το καθένα από τα γνωστά μας emoji. Αυτό με τις καρδούλες στα μάτια είναι το πιο δύσκολο, αν μας ρωτάς. Εννοείται πως δεν μπορείς να τις αλλάξεις αν δε σου βγουν καλές –τις βγάζεις μια φορά, και μετά με αυτές πορεύεσαι για πάντα.
Τελικά, όμως, το καλύτερο απ’ όλα είναι όταν μετά από ένα σεβαστό χρονικό διάστημα στην εφαρμογή, έναν-δυο μήνες ας πούμε, χαζέψεις μαζεμένες τις φωτογραφίες που έχεις ποστάρει και χαμογελάσεις συνειδητοποιώντας πως, τετριμμένη και αδιάφορη, βαρετή αλλά με έναν εξαιρετικά χαριτωμένο τρόπο, η ζωή είναι βασικά όλες αυτές οι μικρές ανάξιες στιγμές που προσπερνάμε. Κι έχουν κι αυτές τον τρόπο τους να σε κάνουν να τις αγαπήσεις.