Τα καλύτερα τηγάνια στις ταβέρνες της Αθήνας και όχι μόνο

του Νικόλα Γεωργιακώδη
Την τηγανίλα πολύ εμίσησαν, το καλό τηγάνι ουδείς. Γι’ αυτό κι εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα ταβερνάκια εκείνα που περηφανεύονται για το αριστοτεχνικό τους τηγάνισμα, το οποίο φέρνει στο πιάτο μας αφρόψαρα και λοιπά θαλασσινά καλούδια για εκλεκτά μεζεδογεύματα.
Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ: 210 4324368
Η αγαπημένη ψαροταβέρνα στο Κερατσίνι (και στη Νέα Ερυθραία) σερβίρει μοντέρνες γεύσεις θαλασσινών, αλλά δεν ξεχνά τα κλασικά και αγαπημένα τηγανιτά ψαράκια και λοιπά. Εδώ θα τσιμπολογήσεις αριστοτεχνικά τηγανισμένα μπαρμπουνάκια, χρυσαφένια καλαμαράκια, αλλά και αθερίνα και μαρίδα και ψαρομπουκιές που λιώνουν στο στόμα. Κατά τα λοιπά, θα βρεις και φοβερό φρικασέ με ψάρι ημέρας, μύδια σαγανάκι με μουστάρδα και λαυράκι καρπάτσιο. Ο λογαριασμός στα 20€, με ουζάκι.
Μόσχος
Λ. Ειρήνης & Ελένης, Ταύρος, τηλ: 210 3466355
Μυστικό του Ταύρου για καλοφαγάδες, ο Μόσχος ειδικεύεται στα ψιλά ψαράκια τα οποία περνάει άψογα από το τηγάνι του για να στα φέρει στο πιάτο και να τα τσακίσεις. Στα τραπεζάκια που βγάζει στον πεζόδρομο κάτω από τις νεραντζιές, θα φας μεταξύ άλλων κουτσομουράκια τηγανιτά, μπακαλιαράκια με σκορδαλιά ή και όχι αν φιλάς, μαρίδα, γαρίδες, γαύρο και αθερίνα τηγανιτή, αλλά και φρέσκο ψάρι από δικό τους ψαρά. Ο λογαριασμός στα 15-20€/ άτομο, με κρασί, και κερασμένο σιμιγδαλένιο χαλβά στο τέλος.
Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
Λέκκα 22, Σύνταγμα, 210 3227298
Δύσκολα θα το πάρει το μάτι σου όμως είναι κορυφαία επιλογή για σούπερ οικονομική ψαροφαγία στο κέντρο. Το Τριαντάφυλλο απλώνει τα τραπεζάκια του στη στοά της Λέκκα και σερβίρει μαεστρικά τηγανισμένη αθερίνα και μαρίδα, κουτσομούρες χρυσαφένιες που δεν μυρίζουν τηγανίλα, ψημένο θράψαλο, χταποδάκι στη σχάρα, μυδοπίλαφο και ταπεινές σαρδέλες, γεμιστές με μαϊντανό, στα κάρβουνα. Δεν λέει «όχι» και στο κρέας, με νόστιμες επιλογές σχάρας. Λογαριασμός περίπου στα 20€ το άτομο, με ούζο ή τσικουδιά.
Υπερωκεάνειον
Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, τηλ: 210 4180030