Σούπερ διευθύνσεις για τα μεζεδάκια του μεσημεριού
Στα Πετράλωνα, το Μεταξουργείο, το Περιστέρι, και αλλού, πιάνουμε τραπεζάκι για πεντανόστιμους μεζέδες το μεσημέρι του Σαββάτου.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Σε σκεπαστές αυλίτσες ή σε γλυκύτατους εσωτερικούς χώρους, τα σαββατιάτικα μεσημέρια μας περιλαμβάνουν απαραιτήτως νόστιμους μεζέδες, καλό κρασί κι ακόμα καλύτερη παρέα. Γιατί τι θέλει ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος εν μέσω νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας; Μεσημεριανές εξόδους, ερχόμαστε να απαντήσουμε.
Απλώνει λίγα και καλά τραπεζάκια στο πλακόστρωτο έξω, έχει και ένα γλυκύτατο εσωτερικό χώρο που συνδυάζει νησιώτικα στοιχεία με άρωμα παλιάς Αθήνας, και μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες ούζων που έχεις δει ποτέ σου. Τα καραφάκια μας συνοδεύουν πρωτότυποι και κλασικοί μεζέδες που μοσχοβολούν θάλασσα, σαν το σαγανάκι με γαρίδες, τον εξαιρετικό μαρινάτο γαύρο, τα λαζάνια με ρέγκα, πεσκανδρίτσα και σαλάχι στον ατμό, τη φέτα σε τραγανή κρούστα σιμιγδαλιού με γλυκοκαυτερή μαρμελάδα ντομάτας, και τους κολιούς με καραμελωμένα κρεμμύδια, μελιτζάνα και ντομάτα. Με τα απαραίτητα ουζάκια, ο λογαριασμός στο τέλος στα 20€ το άτομο.
Έχει έναν υπέροχο, χειροποίητο εσωτερικό χώρο με τη μεγάλη ξύλινη μπάρα και την αγελάδα-σήμα κατατεθέν στον τοίχο να κυριαρχούν (καρόβα στα ρώσικα είναι η αγελάδα, εξ ου και η παράξενη –και εντελώς ανορθόγραφη– κυριλική ταμπέλα του). Βγάζει και τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο απέξω, κάτω από το στέγαστρο για να είμαστε ασφαλείς και ευτυχείς ό,τι καιρό και αν κάνει. Σερβίρει μερικά από τα καλύτερα μεζεδάκια του Μεταξουργείου, κάποια με έμπνευση από τη Ρωσία, όπως τα πελμένι, που είναι ζυμαρικά γεμισμένα με κιμά και περιχυμένα με σως από γιαούρτι και ντομάτα, και άλλα όχι, όπως ο καβουρμάς με baby πατατούλες, το βελουδένιο χούμους και η πεντανόστιμη φακοσαλάτα. Μαζί με κρασί, θα υπολογίσεις γύρω στα 12€ το άτομο.
Όσο πρωινός τύπος και αν είσαι (μην νιώθεις άσχημα, κάποιοι την πρώτη εβδομάδα μετά την αλλαγή της ώρας πεινάμε στις 11.29) τη Σουσουράδα στις επάλξεις θα τη βρεις, από τις 9.00 το πρωί να σερβίρει καφεδάκια, σάντουιτς και σπιτικές πίτες, για να συνεχίσει όσο περνά η ώρα με κρασιά, τσίπουρα και εμπνευσμένα μεζεδάκια που φτιάχνονται με πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σημείωσε στα «οπωσδήποτε» το ταλαγάνι με μαρμελάδα λεμόνι, τα πέτουρα Γιαννιτσών με βουβαλίσιο καβουρμά, το μπριάμ με κρητικό τυρί και το παστίτσιο με κρέμα γραβιέρας Κιθαιρώνα. Λογαριασμός, στα 15€ περίπου το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.
Το Γιαβρί Υλλέων 3, Κάτω Πετράλωνα, τηλ: 21 5500 4343
Ένας από τους πιο αγαπημένους μας μεζεδοκαφενέδες των Πετραλώνων, απλώνει τα τραπεζάκια τους στον πεζόδρομο έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, έχει κι έναν χουχουλιαστό εσωτερικό χώρο βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία. Λόγος για να βρεθείς εδώ είναι από μόνο του το χουνκιάρ μπεγιεντί, που μοσχοβολά Κωνσταντινούπολη, ενώ δυνατά παίζουν επίσης η σπιτική φάβα παντρεμένη με κρεμμυδάκια, τα αυγά με σουτζούκι, ο καβουρμάς σαγανάκι και τα καραμανλίδικα λουκάνικα. Λογαριασμός με κρασί, στα 12€ περίπου το άτομο.
Μεζεδάδικο… δύο σε ένα –ναι, είναι ασυνήθιστο, δώσε βάση: Ο χώρος είναι ενιαίος μεν, χωρισμένος σε δύο εξίσου όμορφες γωνιές δε· το Πρωτοράκι είναι αυτό με την αυθεντική εικόνα νοσταλγικού μεζεδοπωλείου, η Γιαγιά Κούκου είναι η cozy γωνιά με τις βίνταζ ταπετσαρίες και τις φορτωμένες βιβλιοθήκες. Το μενού είναι ενιαίο, μικρό αλλά θαυματουργό, με πεντανόστιμα μεζεδάκια σαν τα καταϊφάκια με ανθότυρο και μέλι, τα σιουφηχτά μακαρόνια, την πατατοσαλάτα με μανιάτικο σύγκλινο, και την κρασάτη τηγανιά κοτόπουλο. Με το ξακουστό τους ημίγλυκο κρασί, ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 12-15€ το άτομο.