Θέλεις να κάτσεις έξω… αλλά αν βρέξει; Εμείς είμαστε εδώ. Και σου έχουμε 7 αυλίτσες παντός καιρού σε κέντρο, βορρά και νότο.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Δεν είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι να απαρνηθούμε τις αυλές, τουλάχιστον για κανά μήνα ακόμα. Ο καιρός όμως δεν συμμερίζεται πάντα την διάθεσή μας. Για τις περιπτώσεις εκείνες, ψάξαμε και βρήκαμε τις ωραιότερες αθηναϊκές αυλές που δε… μασάνε ούτε από φθινοπωριάτικες ψύχρες ούτε από βροχές.
Το Λαμπόρι Αλκμήνης 23, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 21 3030 2493
Κάτω από την σκεπαστή του αυλίτσα, αλλά και στα λίγα τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο μπροστά της αν πετύχουμε μια-χαρά-καιρό, απολαμβάνουμε πεντανόστιμα μεζεδάκια σαν τα μανιτάρια σωτέ στο τηγάνι, τον πικάντικο καβουρμά, τις στρογγυλές πατατούλες με αυγά, το δροσερό ταμπουλέ, το ψητό μανούρι και τον μαριναρισμένο γαύρο. Συνοδεύουμε με ουζάκι και συχνά πυκνά με πενιές που ακούγονται από κάποιο διπλανό τραπέζι, και δεν πληρώνουμε παραπάνω από 12-15€ το άτομο.
Ξακουστή στα πέρατα της Αττικής, η Παλιά Φάβα της κυρίας Ντίνας Χάλαρη μας σερβίρει κάτω από τα μεγάλα κρασοβάρελα της αυλής της πεντανόστιμες σπιτικές δημιουργίες που περιλαμβάνουν ανάλογα την εποχή και τα κέφια της μαγείρισσας από κόκορα κρασάτο μέχρι κουνέλι στιφάδο και από λαχταριστά μπιφτέκια μέχρι αγριογούρουνο κοκκινιστό. Δυνατά παίζουν και τα θαλασσινά της (η γαριδομακαρονάδα είναι όλα τα λεφτά). Ο λογαριασμός στο τέλος δύσκολα ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο, με κρασί.
Penny Lane Θουκυδίδου 10, Χαλάνδρι, τηλ.: 21 0680 0217
Μωσαϊκό σκακιέρα στο πάτωμα, ξύλινοι τοίχοι με γλαστράκια και ωραία ατμόσφαιρα κυριαρχούν σε μια από τις ομορφότερες σκεπαστές αυλές του Χαλανδρίου, που μας κακομαθαίνει χρόνια τώρα με σούπερ brunch από το πρωί και με λαχταριστά burger, πίτσες και γεύσεις από την αμερικάνικη κουζίνα αργότερα. Στα «οπωσδήποτε» σημείωσε το ριζότο Μοχίτο, με παρμεζάνα, ρούμι, δυόσμο και γιαούρτι, το avocado chicken burger με γκουακαμόλε, έμενταλ και πικάντικη μαγιονέζα, τις τηγανιτές πατάτες με λάδι τρούφας και aioli σως, και τα φιλετάκια κοτόπουλο με φιστικοβούτυρο. Τιμούλα, στα 20€ το άτομο με μπύρα ή κρασί. Αναλυτικό μενού εδώ.
Εδώ έχουμε αυλίτσα… πολυμορφική, εντελώς κάμπριο τα καλοκαίρια, σκεπασμένη τις ενδιάμεσες εποχές, προστατευμένη από τζαμαρίες τον χειμώνα και τις βροχερές μέρες. Στο μενού συναντάμε μεζεδάκια πειραγμένα σαν τη φάβα με λιαστή ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι, τις τηγανητές πατάτες με κρέμα φέτας και κοζάκικο λουκάνικο, την τηγανιά μανιταριών, το λουκάνικο σχάρας με σινάπι τουρσί, και τα χοιρινά μπριζολάκια με μαρμελάδα ντομάτας. Λογαριασμός με κρασί, στα 15-17€ το άτομο. Δες και το μενού εδώ.
Φωτεινή και κοσμαγάπητη σκεπαστή αυλίτσα στο Παλαιό Φάληρο, ακριβώς δίπλα στο επίσης ξακουστό κεμπαμπτζίδικο του Κυρ-Αρίστου, μας σερβίρει μερικούς από τους πιο value for money θαλασσινούς μεζέδες της πόλης –κι έχει φυσικά και φρέσκο ψαράκι, για τους μερακλήδες που έχουν το κάτι τις παραπάνω να διαθέσουν. Σημειώστε στα «οπωσδήποτε» του μενού της το κριθαρότο με γαρίδες, το μυδοπίλαφο, την ταραμοσαλάτα και το γιουβέτσι σουπιάς με το μελάνι της. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 20€ το άτομο με ουζάκι, στα 30€ αν πάρετε και μεγάλο φρέσκο ψάρι.
Στον γλυκύτατο πεζόδρομο της Ακαδήμου, σχεδόν απέναντι από την Πλατεία Αυδή, η γλυκύτατη αυλή της Μπέμπας είναι πλήρως προστατευμένη από τα καιρικά φαινόμενα, και σούπερ ατμοσφαιρική, για να ταιριάζει γάντι στην θεατρική γειτονιά της (ακριβώς απέναντί της βρίσκεται το Από Μηχανής Θέατρο, σημείωσε τώρα που επιστρέφουμε σιγά σιγά στις θεατρικές αίθουσες). Στα τραπεζάκια της παρελαύνουν ευφάνταστες νοστιμιές που περιλαμβάνουν αρνίσιο κότσι με κυπριακά ραβιόλια, μοσχαράκι ραγού με χειροποίητες παπαρδέλες, τσιπούρες με σπανάκι, συκώτι με ξινόμηλο και βελούδινη φάβα με χταποδάκι. Λογαριασμός στο τέλος, στα 20€ περίπου το άτομο με κρασί.
Ο Κίτσουλας Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 21 0681 4798
Ιστορικό χαλανδριώτικο μαγειρείο, έχει ταΐσει τουλάχιστον τρεις γενιές Αθηναίων από το 1946 που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του και συνεχίζει ακάθεκτο, καθημερινά εκτός Δευτέρας 12.00-18.00, στο λιτό εσωτερικό του χώρο και στη συμπαθητική σκεπαστή του αυλίτσα. Εδώ, βέβαια, δεν έρχεσαι για τον χώρο και τα φρου-φρου, έρχεσαι πρωτίστως για το σπιτικό φαγητό: Το κοκκινιστό του μοσχαράκι είναι γλύκισμα, όπως και το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες και η χορταστική του ρεβιθάδα. Έχει και μπριζόλες και μπιφτέκια και λοιπά λαχταριστά στα κάρβουνα, αλλά τα μαγειρευτά είναι –αν μας ρωτάς – το δυνατό χαρτί του. Για φουλ έξτρα γεύμα με κρασί, θα υπολογίσεις περί τα 15€ το άτομο. Αναλυτικό μενού με τιμές εδώ.