Σε μια από τις πιο νόστιμες γειτονιές της Αθήνας, η φάση είναι παρεΐστικη, οι τιμές χαμηλές και οι μεζέδες να γλείφεις τα δάχτυλά σου.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Ένας από τους λόγους που αγαπάμε τα Πετράλωνα –κι είναι πολλοί− είναι το πόσο νόστιμα, χαλαρά, παρεΐστικα και οικονομικά είναι τα μεζεδοπωλεία που στολίζουν τα δρομάκια τους. Γι’ αυτό είπαμε να τους αφιερώσουμε μια λίστα-φόρο τιμής, για να τα (ξανα)αγαπήσεις κι εσύ.
Τα τραπεζάκια που απλώνει έξω απέναντι από την πλατεία Μερκούρη θα τα βρεις μονίμως γεμάτα κόσμο που απολαμβάνει πεντανόστιμα μεζεδάκια σαν το ψητό σουτζούκι, το θράψαλο γιουβέτσι, την ψητή πατάτα με γιαούρτι, τα αυγά με στάκα, το ταμπουλέ και την αρμένικη ομελέτα. Συνοδεύουμε με ουζάκι και πληρώνουμε σταθερά γύρω στα 12-15€ το άτομο.
Το Λαμπόρι Αλκμήνης 23, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 21 3030 2493
Ένα από τα πιο κεφάτα στέκια των Πετραλώνων, έχει συχνά ζωντανή μουσική –που πολλές φορές ξεκινά αυθόρμητα, από το διπλανό τραπέζι− και πεντανόστιμους μεζέδες σαν τον πικάντικο καβουρμά, το δροσερό ταμπουλέ, το ψητό μανούρι, τον μαρινάτο γαύρο και τα μανιτάρια σωτέ στο τηγάνι. Με ουζάκια ή ρακές, πληρώνουμε περί τα 12-15€ το άτομο.
Το Γιαβρί Υλλέων 3, Κάτω Πετράλωνα, τηλ: 21 5500 4343
Απλώνει τα τραπεζάκια του στον πεζόδρομο έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού, και πλημμυρίζει πολίτικες μυρωδιές τη γειτονιά του. Το άχαστο χουνκιάρ μπεγιεντί του μοσχοβολά Κωνσταντινούπολη, ενώ καταπληκτικά είναι και τα αυγά με σουτζούκι, ο καβουρμάς σαγανάκι και τα καραμανλίδικα λουκάνικα. Έξτρα πόντοι για την σπιτική του φάβα. Λογαριασμός με κρασί, στα 10-12€ το άτομο.
Εμπνέεται από την κουζίνα της Κρήτης, την οποία πειράζει δημιουργικά για να μας εκπλήξει με νοστιμιές όπως ο ντάκος με γιαούρτι και αβοκάντο (οι φίλοι της παράδοσης μη στραβομουτσουνιάζετε, παίζει και κανονικός), η παντζαροσαλάτα με γλυκόξινη βινεγκρέτ και ξύγαλο Σητείας, οι φακές με σολομό και σάλτσα λεμονιού και το αρνάκι φούρνου με δεντρολίβανο. Λογαριασμός με κρασί, στα 15€ περίπου το άτομο.
Βόλτα Κειριάδων και Ιπποθοντιδών 10, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 21 0345 9172
Σερβίρει στα κατακόκκινα τραπέζια της μερικά από τα καλύτερα πειραγμένα μεζεδάκια των Πετραλώνων, και την αγαπάμε γι’ αυτό. Αν δεν ξέρεις από πού να πρωτοξεκινήσεις, εμείς προτείνουμε το χοιρινό με μέλι και πουρέ πατάτας, την χοιρινή τηγανιά από την Κέα με σάλτσα ντομάτας και νιφάδες πιπεριάς, τα σμυρνέικα δαχτυλάκια, κεμπάπ δηλαδή με ανατολίτικα μπαχάρια, και τις φλογέρες κοτόπουλου με καραμελωμένο κρεμμύδι, μπέικον και γραβιέρα. Λογαριασμός με κρασί, στα 17€ περίπου το άτομο.
Στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο σπίτι του 1900 με εσωτερική αυλή, και συνδυάζει το τέλειο περιβάλλον με φανταστικούς μεζέδες που περιλαμβάνουν πατάτα ψητή στον φούρνο με τυριά, χειροποίητα ντολμαδάκια, φαβοκεφτέδες, μελιτζάνα με φέτα στον φούρνο, χοιρινό στη γάστρα και σουτζουκάκια γιαουρτλού. Με ρακές ή τσιπουράκια, ο λογαριασμός μάξιμουμ να βγει στα 15€ το άτομο.
Απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο μπροστά του, και τα φορτώνει με μεζεκλίκια ό,τι πρέπει για να συνοδεύσεις το ούζο ή τα τσίπουρά σου: Ταμπουλέ με χταπόδι, μύδια σαγανάκι με φέτα, καλαμάρι γεμιστό αλλά και τηγανιά κοτόπουλου σβησμένη με ούζο, κόκκινη σάλτσα και φέτα και φουρνιστές πατάτες με τυριά, μπέικον και μανιτάρι για τους φίλους της στεριάς. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.
Απλώνει τα τραπεζάκια του πλάι στις φυλλωσιές της Πλατείας Μερκούρη, και σερβίρει τίμια μεζεδάκια σαν την μελιτζάνα στο φούρνο με τυρί και ντομάτα, τα μαμαδίσια κεφτεδάκια στο τηγάνι, τις φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες και το λουκάνικο με σως μουστάρδας. Με ουζάκι, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο.
Αυτή η πολύχρωμη Καρδερίνα διαθέτει ενδιαφέρουσα ποικιλία σε τσίπουρα, τα οποία συνδυάζονται ιδανικά με μεζεδάκια σαν το σαγανάκι με πέντε τυριά, τα μπουρεκάκια με μελιτζάνα, φέτα και μυζήθρα, τους σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες, τις τηγανιτές πατάτες με φέτα, τον μπεκρή μεζέ και την χοιρινή τηγανιά. Λογαριασμός μετά τσίπουρου βεβαίως βεβαίως, στα 12€ περίπου το άτομο.