«Αθήνα- Περιηγήσεις και Ίχνη» είναι ο τίτλος του βιβλίου του δημοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παρουσία.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαγεωργίου - Βενετάς, προλογίζοντας το βιβλίο, ο συγγραφέας περπάτησε στην πόλη του κοιτάζοντας γύρω του ερευνητικά. Σαν άσκηση προσωπική –ικανοποίηση δημιουργικής περιέργειας και παιχνίδι συγχρόνως– οι επανειλημμένες συναντήσεις του με κτίσματα, μνημεία, δρόμους και πλατείες της Αθήνας, τον οδήγησαν στην γραφή συντόμων αφηγήσεων που συνοδεύονται από καίριες φωτογραφίες στο διάβα ενός χρόνου». Και συνεχίζει: «Τους χώρους και τα κτίσματα εκείνα της πόλης που αποτελούν τοπόσημά της με τα οποία ταυτίζεται ο πολίτης, έβαλε στο στόχαστρό του ο παρατηρητής. Μαθαίνουμε τα βασικά για την μορφή, την ιστορία και τα γεγονότα που συνδέονται με τα σημεία αναφοράς της Αθήνας».
Οι περιηγήσεις στην Αθήνα γράφτηκαν την περίοδο 2009-2011, όταν, όπως γράφει ο Αλέκος Λιδωρίκης, μια λέξη, «μνημόνιο», έμπαινε αιφνιδιαστικά στο δημοσιογραφικό\ καθημερινό λεξιλόγιο, και άλλαξε δραματικά τον οικονομικό και κοινωνικό περίγυρο του τόπου.
Οι αθηναϊκές περιηγήσεις, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ήταν η ανάγκη μιας ανάσας οξυγόνου από το καθημερινό οικονομικό ρεπορτάζ, διαφυγής από αριθμούς και στατιστικές, από mail, κινητά καθώς και από το κυνήγι της είδησης.
Ο συγγραφέας, έξι χρόνια μετά, γύρισε στα ίδια σημεία που είχε περιηγηθεί και όπου διαπίστωσε διαφορές, τις κατέγραψε.
Ο Αλέκος Λιδωρίκης ξεκίνησε τη δημοσιογραφία αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το Master of Arts στη Διπλωματική Ακαδημία του Λονδίνου στο University of Westminster (MA). Εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καλύπτοντας οικονομικά θέματα.
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες του βιβλίου δεν αναφέρονται μόνον σε γνωστά ιστορικά σημεία και κτήρια της Αθήνας αλλά και σε απλές γειτονιές, και καταγράφουν αναμνήσεις περιπατητών που ο συγγραφέας συνάντησε στη διάρκεια των περιηγήσεών του.