Ανταλλαγές βιβλίων: Όλες οι διευθύνσεις... ανανέωσης
Θέλετε να ανταλλάξετε τα παλιά σας βιβλία με καινούρια; Έχουμε όλες τις διευθύνσεις που χρειάζεστε, στην Αθήνα και το internet.
Παλαιότερο των 360 ημερών
της Ηρώς Κουνάδη
Είστε ένας πτωχός πλην τίμιος βιβλιοφάγος, που έχει διαβάσει τέσσερις φορές το κάθε μυθιστόρημα της βιβλιοθήκης του; Χαζεύετε τα ράφια των βιβλιοπωλείων σαν παιδάκι σε βιτρίνα ζαχαροπλαστείου, αλλά τα 15€ σας φαίνονται πολλά για να φτάσετε μέχρι το ταμείο; Εμείς είμαστε εδώ! Για να σας πούμε ότι, αν δεν το ξέρετε, υπάρχουν πια πολλές διευθύνσεις (κανονικές κι από τις άλλες, τις ηλεκτρονικές) όπου μπορείτε να αφήσετε τα παλιά σας βιβλία και να πάρετε καινούρια. Δηλαδή, όχι ακριβώς καινούρια, αλλά βιβλία που έχουν ήδη διαβαστεί και αγαπηθεί από κάποιον άλλο –καινούρια για τα μάτια σας μόνο. Τις διευθύνσεις αυτές συγκεντρώνουμε παρακάτω, για να ξεκινήσετε το βιβλιο-κυνήγι σας.
Οι βιβλιοθήκες
Για την Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη σας έχουμε γράψει και στο παρελθόν. Οι ντιζαϊνάτες κατασκευές των αρχιτεκτόνων Ειρήνης Αιμιλίας Ιωαννίδου και Ελευθέριου Αμπατζή βρίσκονται σε τρία σημεία στην Αθήνα:
- Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107-109 - Κασσαβέτη και Λεβίδου, Κηφισιά (απέναντι από τον Βάρσο) - Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι
Και περιμένουν τα βιβλία σας για να τους ξαναδώσουν νέα ζωή στα χέρια του επόμενου αναγνώστη τους. Στα ράφια τους, που ανανεώνονται διαρκώς, θα βρείτε σίγουρα κάτι ενδιαφέρον –αν και δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε βιβλία κάθε φορά που δίνετε, ούτε το αντίστροφο, να δίνετε ένα βιβλίο κάθε φορά που παίρνετε. Ξέρουμε, άλλωστε ότι θα φροντίσετε να είναι πάντα δίκαιες οι ανταλλαγές σας –π.χ. αν πάρετε ένα βιβλίο σήμερα, να φέρετε ένα μετά από λίγες μέρες. Σημειώστε, επίσης, ότι η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη κατέκτησε πρόσφατα και τα Χανιά, καθώς εγκαταστάθηκε σε τρία σημεία της πόλης (δείτε τις διευθύνσεις εδώ)
Οι online κοινότητες
BooksMania.gr: Φτιάχνετε (εντελώς δωρεάν) ένα προφίλ, και δηλώνετε τα βιβλία που έχετε για να ανταλλάξετε, και προαιρετικά αυτά τα οποία θα θέλατε σε αντάλλαγμα. Χαζεύετε την πολυσέλιδη λίστα με τα βιβλία προς ανταλλαγή που έχουν ανεβάσει τα άλλα μέλη της κοινότητας, και μόλις βρείτε κάποιο που σας ενδιαφέρει κάνετε κλικ στο «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» για να στείλετε μήνυμα με το όνομα και το e-mail σας στον χρήστη που το διαθέτει. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα, αν προτιμάτε, να πουλήσετε τα παλιά σας βιβλία αντί να τα ανταλλάξετε.
BookMooch.com: Παγκόσμια κοινότητα, στην οποία μπορείτε επίσης να εγγραφείτε δωρεάν, και να βρείτε βιβλία σε άλλες γλώσσες πέρα από τα ελληνικά –από τα οποία διαθέτει επίσης πολλά, όπως θα διαπιστώσετε κάνοντας κλικ εδώ. Μοναδική επιβάρυνση είναι τα έξοδα ταχυδρομικής αποστολής του βιβλίου σας στο μέλος που σας το ζήτησε. Για κάθε βιβλίο που στέλνετε, ανταμείβεστε με πόντους (περισσότερους πόντους αν η αποστολή είναι στο εξωτερικό, ώστε να ανταμειφθείτε για τα αυξημένα έξοδα αποστολής) τους οποίους εν συνεχεία χρησιμοποιείτε για να πάρετε βιβλία. Το καλό –και πρακτικό– εδώ είναι ότι δεν χρειάζεται να δώσετε ένα βιβλίο στον χρήστη που σας έδωσε ένα βιβλίο. Το σύστημα των πόντων εξασφαλίζει ότι όλοι παίρνουν βιβλία από όλους –και δίνουν σε όλους.
Bookukoo: Το Bookukoo είναι μια ελληνική δωρεάν εφαρμογή για iPhone και Android, που σας επιτρέπει να φτιάξετε πανεύκολα τη λίστα με τα βιβλία που διαθέτετε για ανταλλαγή, απλώς σκανάροντας με την κάμερα του κινητού σας το barcode του βιβλίου –χωρίς να πληκτρολογήσετε τίποτα. Εν συνεχεία, αναζητάτε μέλη που μένουν κοντά σας (για να μην μπλέκετε με ταχυδρομεία και έξοδα αποστολής) για να δείτε τις δικές τους λίστες. Μόλις βρείτε ένα βιβλίο που σας ενδιαφέρει, απλώς πατάτε το “Get It” και η εφαρμογή σας φέρνει σε επαφή με τον χρήστη που το διαθέτει –η επικοινωνία σας γίνεται μέσω e-mail. Το Bookukoo βασίζεται σε ένα σύστημα με πόντους παρόμοιο με εκείνο του BookMooch, για να διασφαλίζονται οι δίκαιες ανταλλαγές, και είναι βέβαια εντελώς δωρεάν.
What’s On My Bookshelf: Με λιγότερους χρήστες στην Ελλάδα, αλλά περισσότερους στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ (για εσάς που ψάχνετε βιβλία στα αγγλικά), το What’s On My Bookshelf λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το BookMooch. Κάθε βιβλίο που ανεβάζετε ότι διαθέτετε για ανταλλαγή παίρνει ένα συγκεκριμένο αριθμό πόντων, ανάλογα με την τιμή του στην αγορά αυτή τη στιγμή. Ο λογαριασμός σας πιστώνεται με 1 πόντο για κάθε 5 βιβλία που ανεβάζετε, και εν συνεχεία χρησιμοποιείτε τους πόντους σας για να πάρετε βιβλία. Μας αρέσει ιδιαίτερα η δυνατότητα να χαζέψουμε βιβλία ανά θέμα και κατηγορία, αλλά και να φτιάξουμε την δική μας wish list για να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις στο e-mail μας, μόλις το βιβλίο που θέλουμε ανεβαίνει στη βιβλιοθήκη κάποιου άλλου μέλους.
Ανταλλαγές βιβλίων: Ένα group στο Facebook πολύ απλούστερο στη λειτουργία του από όλα όσα αναφέραμε παραπάνω. Δημιουργημένο για να φέρει σε επαφή ανθρώπους που ενδιαφέρονται να ανταλλάξουν βιβλία (και οι οποίοι θα κανονίσουν μεταξύ τους, μέσω μηνυμάτων στο Facebook ή στον τοίχο του group τα πώς, πού και πότε της ανταλλαγής) είναι φυσικά δωρεάν στην χρήση του, και αριθμεί αυτή τη στιγμή μερικές εκατοντάδες μέλη.
BookCrossing: Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο αγαπημένο, το BookCrossing λειτουργεί σε μία εντελώς διαφορετική –όσο και πρωτότυπη– λογική ανταλλαγής βιβλίων, η οποία προϋποθέτει και λίγη τύχη για να βρείτε το επόμενο βιβλίο σας. Σχεδόν οκτώ χιλιάδες Έλληνες, μέλη της ομάδας, «απελευθερώνουν» τα βιβλία τους σε δημόσιους χώρους όταν τα διαβάσουν, με την ελπίδα να τα βρει ο επόμενος τυχερός αναγνώστης. Υπάρχουν, βέβαια, και οι επίσημες ζώνες bookcrossing, όπως μαγαζιά –συνήθως καφετέριες– και άλλοι ιδιωτικοί χώροι, που έχουν φτιάξει ένα ράφι όπου μπορεί κανείς να αφήσει ή να πάρει βιβλία ελεύθερα. Το πιο διασκεδαστικό και ενδιαφέρον όμως είναι το κυνήγι βιβλίων που έχουν απελευθερωθεί σε τυχαία σημεία της πόλης, με οδηγό τα hints που αφήνει στο site όποιος τα απελευθερώνει. Διαβάστε εδώ όσα μας είπε πριν από λίγο καιρό ο Δημήτρης Αλεξίου, συγγραφέας και ενεργό μέλος της αθηναϊκής κοινότητας για το BookCrossing.