Οι βιβλιοθήκες, οι λέσχες ανάγνωσης, οι «βιβλιοφάγοι» του μετρό και οι βιβλιοπώλες της Αθήνας ανοίγουν τα χαρτιά και τις… σελίδες τους στο in2life.
Παλαιότερο των 360 ημερών
των Ηρώς Κουνάδη, Γιώργου Κόκουβα
Ξεκινήσαμε με όρεξη αυτό το αφιέρωμα και με τίτλο εργασίας «η Αθήνα διαβάζει». Μετά τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και τις πρώτες μας συνομιλίες με τους υπεύθυνους βιβλιοπωλείων και λεσχών, σκεφτήκαμε να προσθέσουμε στο τέλος του τίτλου ένα ερωτηματικό.
Η Αθήνα –και η Ελλάδα εν γένει– περισσότερο... γράφει παρά διαβάζει, διαπιστώσαμε. «Ενώ διαθέτουμε τεράστια βιβλιοπαραγωγή, έχουμε εξαιρετικά μικρό ποσοστό αναγνωστικού κοινού», μας αναφέρει η συγγραφέας και συντονίστρια λεσχών ανάγνωσης, Λίλα Πατρόκλου.
Έστω, όμως, και με τόσο μικρό αναγνωστικό κοινό, βλέπουμε πως οι βιβλιοθήκες ανά την Αθήνα συνεχίζουν να έχουν φανατικούς φίλους και επίμονους «εραστές» του δανεικού βιβλίου. Το κίνημα των bookcrossers, που ίσως σε πολλούς ακούστηκε σαν παροδική μόδα, εξακολουθεί να «απελευθερώνει» αφειδώς βιβλία σε παγκάκια και δημόσιους χώρους. Ολοένα και περισσότεροι δήμοι διοργανώνουν υπαίθριες βιβλιο-ανταλλαγές και αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες, ενώ οι λέσχες ανάγνωσης πολλαπλασιάζονται με… ρυθμούς μανιταριών.
Μπορεί η αγορά ενός καινούριου βιβλίου να μοιάζει σήμερα πολυτέλεια, μπορεί το ΕΚΕΒΙ και η στρατηγική για την προώθηση του βιβλίου να μην ήταν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μπορεί ο κόσμος στο μετρό να κρατά περισσότερα smartphones παρά βιβλία, αλλά οι σελίδες που ξεφυλλίζονται αυτή τη στιγμή ανά την πόλη εξακολουθούν να δηλώνουν, έστω και διστακτικά πως, ναι, η Αθήνα διαβάζει.
Εμείς μιλήσαμε με υπεύθυνους βιβλιοπωλείων, με συντονιστές λεσχών ανάγνωσης και βιβλιοθηκάριους, και συγκεντρώσαμε όλες τις πτυχές της λεγόμενης «φιλαναγνωσίας» στα υποθέματα του αφιερώματος, που θα βρείτε πάνω δεξιά. Καλή ανάγνωση!