Οι νικητές των Λογοτεχνικών Βραβείων «Διαβάζω» 2011

Το βράδυ της Τρίτης τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ έφθασαν στα χέρια των άξιων κατόχων τους, που χειροκροτήθηκαν από τις καλύτερες πένες, οι οποίες συγκεντρώθηκαν στην τελετή βράβευσης στο Μουσείο Μπενάκη.
Οι νικητές των Λογοτεχνικών Βραβείων «Διαβάζω» 2011
Τα Λογοτεχνικά Βραβεία ΔΙΑΒΑΖΩ 2011 απονεμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, 17 Μαΐου 2011, στις 7:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, ο διευθυντής του περιοδικού Διαβάζω, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, τόνισε:

«Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε τα γεγονότα της Marfin. Φέτος τη δολοφονία ενός Έλληνα αθώου, ενός ξένου που δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί, και το κάψιμο των απλών πωλητών στη λαϊκή της οδού Καλλιδρομίου. Ζούμε άραγε την εποχή των άκρων; Μάλλον όχι. Ίσως είναι η εποχή της σύγχυσης, η εποχή του τέλους της ευκολίας. Οι τυφλές δυνάμεις που απελευθερώνονται διαλύουν τις εδραιωμένες αντιλήψεις και ταυτόχρονα δυσκολεύουν τους γνωστικούς να αναγνωρίσουν τη σωστή πορεία.

Σε μια τέτοια εποχή το βιβλίο παραμένει αρωγός κάθε προβληματισμού, κάθε δημιουργικού μυαλού. Εμείς στο περιοδικό δηλώνουμε "συνειδητά αισιόδοξοι". Παρά τα προβλήματα του χώρου, τα 35 χρόνια μας στην υπηρεσία του βιβλίου μάς τροφοδοτούν με εμπιστοσύνη και δύναμη ότι θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες. Αυτό το νόημα έχει και η συμμετοχή μας στη φιλόδοξη καμπάνια των βιβλιοπωλείων Public για τη φιλαναγνωσία, όπως και η διοργάνωση, σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, του λογοτεχνικού διαγωνισμού διηγήματος «Ταξίδι στον Αέρα» που λήγει στις 28 Ιουνίου. Φυσικά έχουμε πολύ περισσότερα σχέδια για το μέλλον.

Την αισιοδοξία μας αυτή στηρίζουμε και σε μια μεγάλη αλλαγή που έγινε στο περιοδικό μας, την οποία έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω σήμερα. Ένας φίλος επιχειρηματίας, που χρόνια τώρα παρακολουθεί την πορεία του περιοδικού, προχώρησε σε μια κίνηση που εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχειά του: εξαγόρασε τον τίτλο – σήμα του περιοδικού και από σήμερα το Διαβάζω μπαίνει σε μια νέα εποχή. Η νέα εταιρεία ονομάζεται ΔΙΑΒΑΖΩ Α.Ε. και μετοχικά ανήκει στην οικογένεια Βασίλη Καρακουλάκη, που δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα στο χώρο των logistics. Το νέο επιχειρηματικό σχήμα δηλώνει ότι θα διατηρήσει τη φυσιογνωμία του περιοδικού, τους συνεργάτες και τα στελέχη του, και φιλοδοξεί να ανανεώσει το προφίλ του, προβαίνοντας στις ενέργειες που απαιτούνται για την αναβάθμιση του ρόλου του στη νέα εποχή.

Ο Σεφέρης σε μια διάλεξή του είχε πει ότι τα βιβλία είναι σαν τα αναρίθμητα κλειδιά ενός εκκλησιαστικού οργάνου, του οποίου μουσικοί είμαστε εμείς, και κατ’ επέκταση εξαρτάται από την ιδιοφυία, την τόλμη, το ταλέντο αλλά και από τα ελαττώματά μας τι είδους μουσική θα ακούσουμε στο τέλος. Πιστεύω ότι η σημερινή μας γιορτή δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ώρα μουσικής, όπου θα τιμήσουμε τους καλύτερους χειριστές αυτού του οργάνου, της περασμένης χρονιάς».

Την τελετή απονομής παρουσίασε η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν με την ακόλουθη σειρά:

1) Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου:
Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, κείμενο: Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, εκδόσεις Πατάκη
Το βραβείο απένειμε ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς.

2) Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά:
Το δέντρο το μονάχο, Μαρία Παπαγιάννη, εκδόσεις Πατάκη
Το βραβείο απένειμε η Κατρίν Βελισσάρη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

3) Βραβείο Ποίησης (εξ ημισείας):
Στο τέρμα της πλάνης, Χριστόφορος Λιοντάκης, εκδόσεις Καστανιώτη
Τέσσερις εποχές, Κώστας Μαυρουδής, εκδόσεις Κέδρος
Τα βραβεία απένειμε ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της κριτικής επιτροπής.

4) Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου – Μελέτης:
Η επινόηση της ετερότητας. «Ταυτότητες» και «διαφορές» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, εκδόσεις Καστανιώτη
Το βραβείο απένειμε ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

5) Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (προς τιμή του Ηρακλή Παπαλέξη):
Πρίγκιπες και δολοφόνοι, Μιχάλης Γεννάρης, εκδόσεις Ίνδικτος
Το βραβείο απένειμε ο κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Γιώργος Ξενάριος.

6) Βραβείο Διηγήματος – Νουβέλας:
Βίνκελμαν ή Το Πεπρωμένο, Αλέξανδρος Ίσαρης, εκδόσεις Κίχλη
Το βραβείο απένειμε ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της εταιρίας συγγραφέων, κριτικός λογοτεχνίας και μέλος της κριτικής επιτροπής.

7) Βραβείο Μυθιστορήματος:
Τα σακιά, Ιωάννα Καρυστιάνη, εκδόσεις Καστανιώτη
Το βραβείο απένειμε ο διευθυντής του Διαβάζω, Γιάννης Ν. Μπασκόζος.
Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (προς τιμή του ιδρυτή του περιοδικού, Περικλή Αθανασόπουλου).
Το βραβείο απένειμε ο Γιώργος Γαλάντης, ένας από τους αρχικούς εκδότες του περιοδικού, στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη για τη μακρόχρονη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γιώργος Παπαναστασίου.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ έκαστο, χορηγία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (με εξαίρεση το Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο) και από έναν πίνακα των εικαστικών Μιχάλη Αμάραντου, Θανάση Μακρή, Κώστα Νταούλα και Γιώργου Σπυρόπουλου, ευγενική χορηγία του Μουσείου Φρυσίρα.

Οι κριτικές επιτροπές

Η κριτική επιτροπή για τις κατηγορίες μυθιστόρημα, διήγημα – νουβέλα, λογοτεχνικό δοκίμιο – μελέτη, ποίηση, πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα αποτελείται από τους:

Ευριπίδη Γαραντούδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Αλέξη Ζήρα, κριτικό λογοτεχνίας, Κώστα Καρακώτια, κριτικό λογοτεχνίας, Κατερίνα Κωστίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χριστίνα Ντουνιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μανώλη Πιμπλή, δημοσιογράφο, Λίζυ Τσιριμώκου, Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ΑΠΘ.

Η κριτική επιτροπή για το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο και το λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά αποτελείται από τους:

Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πόλυ Βασιλάκη, εκπαιδευτικό, συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Σούλα Οικονομίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιάννη Παπαδάτο, Λέκτορα στο Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κριτικό παιδικής λογοτεχνίας, Γιώργο Παπαντωνάκη, Επίκουρο Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v