Οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια ξεκινούν μια νέα σειρά επιστημονικών μελετών, με τίτλο "Σύγχρονη Ελλάδα: Ιστορία, Κοινωνία, Πολιτική".
Παλαιότερο των 360 ημερών
Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια προαναγγέλλουν την κυκλοφορία μιας νέας σειράς επιστημονικών μελετών με τίτλο «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ: Ιστορία, Κοινωνία, Πολιτική». Υπεύθυνος της σειράς είναι ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Η νέα σειρά έχει ως θεματικό επίκεντρο την Ελλάδα από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τις μέρες μας. Με έμφαση στη διεπιστημονικότητα, τη συγκριτική ματιά και τις σχέσεις της χώρας με το διεθνές περιβάλλον της, η σειρά θέλει να αναδείξει με μια φρέσκια ματιά φαινόμενα και καταστάσεις που διαμόρφωσαν τις νοοτροπίες και τους θεσμούς της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
Τα πρώτα βιβλία που έχουν ενταχθεί στη σειρά και θα εκδοθούν εντός του 2020 είναι: Οι αργυρώνητοι: Η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, του Στράτου Ν. Δορδανά Ελλάδα και Αλβανία στον Ψυχρό Πόλεμο: πολιτικές, ιδεολογίες, νοοτροπίες, συλλογικός τόμος σε επιμέλεια Νίκου Μαραντζίδη και Ηλία Γ. Σκουλίδα
Ενώ για το 2021 έχει προγραμματιστεί η έκδοση του βιβλίου: «Το αχρειότερο στοιχείο της υπαίθρου»: παραστρατιωτική βία, οργανωμένο έγκλημα και πολιτική στην Ελλάδα, 1912-1949, του Σπύρου Τσουτσουμπή
Στράτος Ν. Δορδανάς Οι αργυρώνητοι. Η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Πρόλογος: Γιάννης Μουρέλος
Η επιτυχία των Γερμανών προπαγανδιστών και των εγχώριων οργάνων τους στο πεδίο δράσης του Εθνικού Διχασμού οφειλόταν εκτός άλλων στην αμέριστη υποστήριξη που είχαν από την αντι-βενιζελική παράταξη και στα χρήματα που μπορούσαν να διαθέσουν στη διψασμένη ελληνική αγορά για την ποδηγέτηση της κοινής γνώμης μέσω της εξαγοράς εφημερίδων και συνειδήσεων. Οι «Γερμανοέλληνες» μόλις είχαν αρχίσει να διακρίνονται ως ξεχωριστό λήμμα στον εθνικό κατάλογο του πολιτικοκοινωνικού ονείδους, σε μια χώρα χωρίς ιδιαίτερη γερμανόφιλη παράδοση αλλά με αξιοσημείωτες προοπτικές και μέλλον.
Στην Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου και στην Ευρώπη του «Μεγάλου Πολέμου», ο Freiherrn Carl Schenck von Schweinsberg, γνωστός ως βαρόνος Schenck, και η εξωτική Ολλανδή χορεύτρια Μάτα Χάρι (Margaretha Zelle) ήταν απόφοιτοι του ίδιου προπαγανδιστικού σχολείου και φορείς δύο μεγάλων κατασκοπευτικών θρύλων. Με τη διαφορά ότι ο πρώτος δεν απέκτησε ποτέ τη φήμη της δεύτερης και έζησε τον δικό του ελληνικό μύθο – όσο τουλάχιστον αυτός κράτησε, περιτριγυρισμένος από αιθέριες υπάρξεις στην οριενταλιστική εκδοχή τους. Ούτε είχε την κατάληξη της διάσημης κατασκόπου γιατί οι ξένες προπαγάνδες και τα αντίστοιχα κατασκοπευτικά δίκτυα στην Ελλάδα, παρακολουθώντας τη γενικότερη εξέλιξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ζώντας μέσα από τον υπηρεσιακό ανταγωνισμό, αναπτύχθηκαν εντός μιας κοινωνίας κατακερματισμένης από την πολιτική σύγκρουση και επομένως εντός ενός κρατικού οργανισμού με μηδαμινές αντιστάσεις και ανύπαρκτα στεγανά.