Αν λατρεύεις να διαβάζεις Ιστορία, αλλά την θες και μέσα σε ένα πιο λογοτεχνικό πλαίσιο, έχουμε βρει μερικά βιβλία για εσένα.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Η Ιστορία είναι σημαντική. Είναι αναγκαία ως γνώση, και – θα το πούμε – είναι και διασκεδαστική να την διαβάζεις. Βέβαια, αυτό το τελευταίο ξέρουμε πως δεν είναι μια γνώμη με την οποία συμφωνεί πολύς κόσμος. Ας πούμε, υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν ούτε να κοιτάξουν ιστορικό βιβλίο χωρίς να ανατριχιάσουν. Και υπάρχουν κάποιοι άλλοι πιο διαλλακτικοί, που σου λένε «Εντάξει, να τα διαβάσω εγώ τα μαθήματά μου, αλλά κι εσύ δεν μπορείς να τα κάνεις πιο όμορφα;»
Ε, και κάπως έτσι αρχίζεις να ψάχνεις ιστορικά μυθιστορήματα. Για να διαβάσεις και μια τέλεια, φανταστική ιστορία, και για να μάθεις και τι μπορεί να συνέβαινε σε άλλες εποχές… χωρίς να αισθάνεσαι ότι θα γράψεις διαγώνισμα μετά.
Όπως ήθελα να ζήσω, της Ελένης Πριοβόλου Ελλάδα, τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Δικομματισμός, φαυλοκρατία, τραμπούκοι, "χρυσοκάνθαροι" και τραπεζίτες καθορίζουν το πολιτικό και το οικονομικό σκηνικό. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται στην Αθήνα ο έμπορος-ταξιδευτής Ρωμαίος Αγγουλές: φύση καλλιτεχνική και αντισυμβατική, αποφασίζει να εγκατασταθεί και να επενδύσει στην «ωραιότητα». Με την εκτός γάμου θυγατέρα του Ροζίτα και τον παραγιό του Σωτήρη Κονταξή φυτεύουν ροδώνα, στον οποίο ευελπιστούν να συμπεριλάβουν όλες τις γνωστές ποικιλίες των ρόδων, αλλά και να δημιουργήσουν νέα είδη, φτάνοντας ως την επίτευξη του "γαλάζιου ρόδου". Ο Ροδώνας του Κεραμεικού, η περίφημη "Ρόδων Πολιτεία", γίνεται σύντομα η κολυμβήθρα των πρωτοπόρων ιδεών. Προτείνεται για: Όλους εκείνους τους ανθρώπους που μπορεί να νιώθουν ότι βρίσκονται εκτός της εποχής τους.
Ο Φαραώ της άμμου, του Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι Το έτος είναι 586 π.Χ. Η Ιερουσαλήμ πολιορκείται από τους Βαβυλώνιους. Ο προφήτης Ιερεμίας φυγαδεύει την Ιερά Κιβωτό και την κρύβει σε μια σπηλιά. Επιστρέφει τρομοκρατημένος και εξαφανίζεται. Άλμα στο μέλλον, και στο Σικάγο του σήμερα. Μια απίστευτη συνωμοσία που απειλεί την παγκόσμια ισορροπία, πολιτικά παιχνίδια και ανατροπές όπως μόνο ο ταλαντούχος και λατρεμένος από το ελληνικό κοινό Μανφρέντι μπορεί να γράψει. Προτείνεται για: Όλους, ανεξαιρέτως, ο Μανφρέντι κυλάει σαν νεράκι.
Ο πρώτος θάνατος του Πυθαγόρα, της Σμαράγδας Μανταδάκη Η ζωή, οι περιπέτειες και η κοσμοθεωρία του Πυθαγόρα, όπως τα συνέλαβε η γόνιμη φαντασία και τα απέδωσε η πένα της Σμαράγδας Μανταδάκη, αποτελούν τον πυρήνα του ιστορικού αυτού μυθιστορήματος. «Ο δεύτερος θάνατος συμβαίνει καθώς ο νους αποχωρίζεται από την ψυχή μας και ταξιδεύει προς τον ήλιο, τη φωτεινή σφαίρα του Υπερβόρειου Απόλλωνα... Δεν είναι έτσι, Πυθαγόρα;» Προτείνεται για: Οποιονδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα για τον Πυθαγόρα, αλλά – ξέρεις – με διασκεδαστικό τρόπο.
Ασπασία, η εταίρα, της Αικατερίνης Μαυρίδου-Λιβάνη Τι γνωρίζουμε για την Ασπασία, την περιβόητη σύντροφο του Περικλή; Ότι ήταν εταίρα. Ότι ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα του καιρού της. Ότι ήταν φιγούρα αμφιλεγόμενη και απασχολούσε έντονα την δημόσια συζήτηση. Και μέσα από το μυθιστόρημα αυτό, μαθαίνουμε περισσότερα για μια ζωή εξίσου μυθιστορηματική, για ένα τέλος τραγικό αλλά και για μια γυναίκα που ίσως να είναι από τις πιο παρεξηγημένες στην ιστορία αυτής της χώρας. Προτείνεται για: Όλους, επειδή για τον Περικλή ξέρεις πάρα πολλά, και – ως γνωστόν – πίσω από κάθε ισχυρό άντρα…
Ιουλιανός, του Γκορ Βιντάλ Δεκαεπτά χρόνια μετά το θάνατο του εκκεντρικού αυτοκράτορα Ιουλιανού, δυο πικρόχολοι γέροι σύγχρονοί του σκαλίζουν αδιάντροπα τα ημερολόγια που εκείνος προόριζε για αυτοβιογραφία του. Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – αποκαλούσε τον Ιησού «δημαγωγό ξυλουργό» και τις εκκλησίες «οστεοφυλάκια» – και αυτό το βιβλίο ίσως μας βοηθήσει να τον καταλάβουμε καλύτερα. Προτείνεται για: Οποιονδήποτε μισεί τον Ιουλιανό για τον μοναδικό λόγο ότι τα σχολικά βιβλία τον παρουσίαζαν ως τον διάβολο.