Πολλοί ίσως νομίζουν πως η ενασχόληση με τον πολιτισμό είναι εύκολη και επικερδής δραστηριότητα. Είναι σίγουρα οι ίδιοι που δεν γνωρίζουν τις θυσίες και το κόστος που κατέβαλαν τα τελευταία οκτώ χρόνια διοίκηση και απασχολούμενοι στον Ελληνικό Κόσμο - τον πολιτιστικό κλάδο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Θυσίες που ανταμείφθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την αγάπη με την οποία ο κόσμος περιέβαλε το ίδρυμα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του. Την επιτυχημένη αυτή πορεία θέλει να γιορτάσει ο Ελληνικός Κόσμος με αφορμή τα όγδοα γενέθλιά του.
Η επέτειος των οκτώ χρόνων του Πολιτιστικού Κέντρου ”Ελληνικός Κόσμος” θα εορταστεί με την παρουσίαση της πρώτης ενότητας της ψηφιακής ”Εγκυκλοπαίδειας του Μείζονος Ελληνισμού”, η οποία καταγράφει την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από την Αρχαιότητα μέχρι το 1930. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δεκάχρονης έρευνας έγκριτων επιστημόνων, στελεχών και συνεργατών του ΙΜΕ, όπου η πληροφορία εμφανίζεται με τη μορφή λημμάτων.
Ο κατάλογος για τη Μικρά Ασία στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει 3.300 λήμματα σχετικά με την ιστορία των τοπωνυμίων, των προσώπων, των αρχιτεκτονημάτων, σημαντικών γεγονότων, αλλά και την ιστορία θεσμών, εθίμων και των θρησκειών. Τα λήμματα συνοδεύονται από βιβλιογραφία, γλωσσάρι, παραθέματα και οπτικοακουστικό υλικό.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τμήμα του έργου συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 25% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ”Κοινωνία της Πληροφορίας” του Γ΄ ΚΠΣ.
Τις εκδηλώσεις θα χαιρετίσει την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006 στις 7.30 μ.μ. ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΙΜΕ κύριος Πέτρος Μολυβιάτης, στο Κτήριο 1 του Πολιτιστικού Κέντρου.
Ο ”Ελληνικός Κόσμος” εγκαινιάστηκε το 1998 και, όντας ένα υπερσύγχρονο και ζωντανό μουσείο, επιδίωξε και κατάφερε να γίνει πηγή μάθησης και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης ”κοινωνίας της γνώσης”. Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, προγράμματα Εικονικής Πραγματικότητας καθώς και προβολές ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ιδρύματος. Στο άμεσο μέλλον ολοκληρώνεται το κτήριο που θα στεγάσει το τελειότερο, αυτή τη στιγμή, σύστημα Εικονικής Πραγματικότητας, ή ”Θόλος”, χωρητικότητας 130 ατόμων.