Οι πιο ωραίες πολιτιστικές βόλτες: Εκθέσεις που πρέπει να δεις τον Απρίλιο
Από την Ελευσίνα μέχρι το Κολωνάκι, η Αθήνα φιλοξενεί εκθέσεις που συγκινούν, εμπνέουν και αφηγούνται ιστορίες. Πέντε από αυτές αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου.

Από την Ελευσίνα μέχρι το Κολωνάκι, η Αθήνα φιλοξενεί εκθέσεις που συγκινούν, εμπνέουν και αφηγούνται ιστορίες. Πέντε από αυτές αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου.
Αν ψάχνεις αφορμή για πολιτιστική απόδραση μέσα στην πόλη, τώρα είναι η στιγμή. Η Αθήνα φοράει τα ανοιξιάτικά της και γεμίζει εκθέσεις που αξίζουν τον χρόνο σου.
Από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες μέχρι συμμετοχικά πρότζεκτ που δίνουν βήμα σε κοινότητες και αφηγούνται αληθινές ιστορίες, η πόλη γεμίζει με αφορμές για βόλτες σε μουσεία, πινακοθήκες και βιομηχανικούς χώρους που μεταμορφώνονται σε ζωντανές γκαλερί.
Από την Ελευσίνα μέχρι το Κολωνάκι και από τις Κυκλάδες μέχρι την Αφρική, αυτές οι πέντε εκθέσεις που τρέχουν τώρα (ή ανοίγουν πολύ σύντομα), είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να προσφέρει η αθηναϊκή άνοιξη σε όσους αγαπούν την τέχνη, την ιστορία, τη συγκίνηση
«Μυστήριο 15: Το Ανοιχτό Μουσείο» στην Ελευσίνα
Περισσότερα εδώ.
Η έκθεση της διεθνούς αναγνωρισμένης εικαστικού Βάνας Ξένου, παρουσιάζεται στην Ελευσίνα, συνδυάζοντας την αρχαία ιστορία με τη σύγχρονη ταυτότητα της πόλης. Το έργο ανοίγει στο κοινό στις 30 Μαρτίου και φιλοξενείται σε δύο σημαντικούς χώρους της Ελευσίνας: το ανακαινισμένο εργοστάσιο ΙΡΙΣ και τον Αρχαιολογικό Χώρο της πόλης. Μέσω της έκθεσης, η Ελευσίνα αναδεικνύεται ως ανοιχτό μουσείο, όπου συνυπάρχουν το ιερό και το βιομηχανικό, το παρελθόν και το παρόν.
Η Βάνα Ξένου, με μια τριαντάχρονη πορεία στην τέχνη, δημιουργεί μια συνδυαστική παρέμβαση που περιλαμβάνει γλυπτά, αρχιτεκτονικές κατασκευές και έργα που εξερευνούν την ιστορία και την πολιτισμική ταυτότητα της Ελευσίνας. Η έκθεση, μέσω της έννοιας της μύησης, προσκαλεί τον επισκέπτη να βιώσει την μεταμόρφωση από τη μελαγχολία στο όραμα, από την παρακμή στην πνευματική αφύπνιση. Οι χωρικές κατασκευές και τα τοπόσημα συνδέουν διαφορετικές χρονικές περιόδους, προσφέροντας μια διαδρομή βιωματική και αναστοχαστική. Το έργο της Ξένου αποκαλύπτει τη δυναμική της Ελευσίνας ως τόπο πνευματικής και πολιτισμικής ανανέωσης, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά της.
«Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες Ιστορίες Γυναικών των Κυκλάδων» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Περισσότερα εδώ
Από την Παρασκευή 28 Μαρτίου, το Μουσείο επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του κάθε Παρασκευή από 17:00 έως 21:00, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να οργανώσουν την επίσκεψή τους το απόγευμα. Οι ξεναγοί "Ask Me" θα είναι επίσης διαθέσιμοι για να αφηγηθούν τις συναρπαστικές ιστορίες των εκθεμάτων και να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των επισκεπτών.
Η έκθεση, η οποία έχει εντυπωσιάσει τόσο Έλληνες όσο και ξένους επισκέπτες στην Αθήνα, είναι η πρώτη πανκυκλαδική έκθεση και παρουσιάζει την ιστορία των γυναικών των Κυκλάδων από την αρχαιότητα έως το 19ο αιώνα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται 180 μοναδικά αριστουργήματα από μουσεία των Κυκλάδων, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά. Ξεχωρίζουν τα έργα, όπως η Κόρη της Θήρας από την αρχαϊκή περίοδο, η τοιχογραφία «Γυναίκες στο Άδυτο» από το Ακρωτήρι της Θήρας και το άγαλμα της Άρτεμις Ελαφηβόλου από τη Δήλο, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά εκτός των νησιών. Η έκθεση θα παρουσιαστεί αυτούσια τον Ιούνιο στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, το οποίο θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του με αυτήν την έκθεση.
Νικόλας Κονταξής - Catch Me στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Περισσότερα εδώ
Η έκθεση «Catch Me» φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο και την ιστορία του διεθνώς αναγνωρισμένου Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Νικόλα Κονταξή, μέλους της λίστας Forbes 30 Under 30. Μέσα από αυτήν την έκθεση, ο Κονταξής αποκαλύπτει την καλλιτεχνική του διαδρομή, η οποία είναι γεμάτη από δύναμη, συναίσθημα και αισιοδοξία. Αντιμετωπίζοντας σοβαρές σωματικές και αναπτυξιακές δυσκολίες και έχοντας υποστεί πάνω από 75.000 επιληπτικές κρίσεις, ο Κονταξής μετατρέπει τις προσωπικές του προκλήσεις σε έργα τέχνης μεγάλης κλίμακας, που εκπέμπουν ένα παγκόσμιο μήνυμα αντοχής και ελπίδας.
Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης είναι το χαρακτηριστικό τραμπολίνο-έργο, το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε για αποκατάσταση, αλλά με την τέχνη του καλλιτέχνη μετατράπηκε σε καμβά, σύμβολο αλληλεγγύης και επανεκκίνησης. Μέσα από το έργο αυτό, ο Κονταξής καλεί το κοινό να δει τη ζωή με νέα ματιά και θάρρος, ενθαρρύνοντάς το να αγκαλιάσει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και της συμπερίληψης.
Η έκθεση περιλαμβάνει προσβάσιμες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, σε συνεργασία με την ομάδα Nevronas και τη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης. Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε μια αναπαράσταση του στούντιο του καλλιτέχνη και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια χρησιμοποιώντας υλικά και τεχνικές εμπνευσμένες από τη δουλειά του, όπως σπάτουλες, καφέδες και μπαχαρικά.
Η Σαγήνη του Αλλόκοτου στην Εθνική Πινακοθήκη
Περισσότερα εδώ
Η… πολύπαθη έκθεση που βανδαλίστηκε από μεσαιωνικές πρακτικές προ μερικών εβδομάδων, εξερευνά την επιδραστικότητα του Goya στην ελληνική τέχνη, εστιάζοντας στην ανατροπή της αντίληψης για το αλλόκοτο, το υβριδικό και το γκροτέσκο.
Περιλαμβάνει 80 χαρακτικά έργα του Goya από τη σειρά Los Caprichos, καθώς και έργα δέκα Ελλήνων καλλιτεχνών που, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, αποτυπώνουν το παράταιρο και το αποτρόπαιο. Η έκθεση αναθεωρεί τα όρια του ανθρώπινου και αμφισβητεί τις παραδοσιακές ταξινομήσεις μεταξύ φυσικού και τεχνητού, συνδυάζοντας μέσα όπως ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική και animation. Μέσα από τη δουλειά τους, οι καλλιτέχνες σχολιάζουν ψυχικές καταστάσεις, κοινωνικές διεργασίες και στερεότυπα, προτείνοντας μια ανατρεπτική αποδόμηση των καθιερωμένων αντιλήψεων.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γαΐτης, Σίλεια Δασκοπούλου, Μαριάννα Ιγνατάκη, Διονύσης Καβαλλιεράτος, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Φίλιππος Τσιτσόπουλος.
«Η Αφρική ανάμεσά μας» στο Μουσείο Μπενάκη
Περισσότερα εδώ
Ένα συμμετοχικό εγχείρημα που αναδεικνύει τις φωνές και τις ιστορίες ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα. Αφορμή στάθηκε μια πρόσφατη δωρεά αντικειμένων από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κένυα, η οποία λειτούργησε ως πυρήνας για μια συλλογική αφήγηση, σχεδιασμένη από και με την κοινότητα. Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ANASA και συνδυάζει μουσειακά τεκμήρια, προσωπικά αντικείμενα και μαρτυρίες, αναδεικνύοντας την πλούσια αφρικανική και ελληνο-αφρικανική πολιτιστική κληρονομιά.
Πέρα από την κύρια παρουσίαση, περιλαμβάνει περισσότερες από τριάντα δράσεις – από παραστάσεις και εργαστήρια, μέχρι συζητήσεις και μια pop-up έκθεση καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής. Η Αφρική ανάμεσά μας υπερασπίζεται τα πολιτιστικά δικαιώματα των ανθρώπων μεταναστευτικής προέλευσης, ενώ ταυτόχρονα θέτει στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα γύρω από την ταυτότητα, την εκπροσώπηση, τον ρατσισμό και τη θέση των αφρικανικών κοινοτήτων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.